Betegségek és megelőzésük

Ráncosodás megelőzése

Tünetek

Bőrünk a kor előrehaladtával elkerülhetetlenül ráncosodni kezd, ám a barázdák mélyülése és az új ráncok idő előtti megjelenése ellen számos módszerrel védekezhetünk. Ne keseregjünk az elkerülhetetlenen, inkább a bőr rugalmasságának és feszességének megőrzését tűzzük ki célul!

Tipp: a C-vitaminban gazdag, sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint gyümölcsleveket tartalmazó napi étrend 36%-kal késlelteti a mély, feltűnő barázdák kialakulását.

Prevenció első körben

Védekezés az UV-sugarak ellen. A korral járó bőrkárosodások 90 száza­lékát a napfény okozza, tehát az ellene való védekezéssel lehet leghatéko­nyabban megelőzni a ráncosodást. A főbűnös az ibolyántúli sugárzás: az egész évben egyformán erős UVA mélyen átjárja a bőrt, a nyáron erősebb UVB pedig leégést okoz. Mindkettő ráncosodáshoz vezet. A véde­kezés legjobb módját a megfelelően zárt ruházat biztosítja (a széles kari­májú kalapról se feledkezzünk meg!), valamint az erős (legalább 30-as) faktorszámú naptej alkalmazása.

Az UVA-sugarak ellen csak az a készít­mény hatékony, amely mexorylt, avobenzont és cink-oxidot vagy titán­dioxidot is tartalmaz. (A hazai éghajlaton ezekre csak tavasztól őszig, leginkább nyáron van szükség. Használat előtt mindig ellenőrizzük a krém szavatossági idejét. Lehetőség szerint a felbontott krémet a követ­kező évben már ne használjuk.)

Füstmentesen.

Kutatási eredmények! Az amerikai Utah állam egyetemének kutatói százkilenc dohányos és huszonhárom nem dohányzó alany arcának ráncosodását összehasonlítva arra a következtetésre jutottak, hogy a megrögzött dohányo­sok bőre ötször hajlamosabb az idő előt­ti és erős barázdálódásra.

Úgy tűnik, hogy a cigarettafüstben lévő vegyületek a bőr támasztószövetét is tönkreteszik, közelebbről a kollagén és elasztin nevű fehérjéket, melyek a bőr rugalmasságát, feszességét és simaságát adják.

Bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasz­tás. Angol kutatók több mint négyezer középkorú asszony étrendjét és bőrének ráncosodását összevetve megállapítot­ták, hogy a C-vitaminban gazdag táplá­lékok 36 százalékos hatékonysággal fé­kezik a mély, feltűnő barázdák kiala­kulását. Ez a fontos antioxidáns vitamin valószínűleg úgy védi a bőrt, hogy semlegesíti a kollagént károsító szabad gyököket (erősen reakcióképes, instabil oxigénmolekulákat).

Mi sem könnyebb hát, mint a C-vitamin bevitelének fokozása: együnk sok cit­rusfélét, bogyós gyümölcsöt, savanyú káposztát, kivit, paprikát, káposz­tát, brokkolit, hecsedlit, és igyunk sok gyümölcslevet. Más kimutatások szerint bőséges fogyasztás mellett mindenféle zöldség és gyümölcs a ráncosodás ellen hat.

Több tonhalat, makrélát, lazacot! E halak húsa jótékony hatású omega-3 zsírsavakat tartalmaz, melyek a kutatások szerint negyedével fékezik a bőr öregedését, ráncosodását. Jó forrásai másféle zsíros húsú tengeri halak is, valamint a dió, a repceolaj és a lenmag. Kiegészítőként hal­olajkapszulák formájában szedhetjük.

Búcsú a fehér kenyértől és a cukortól. Napi 50 g mennyiségű szénhidrát (körülbelül ennyi van két pohár cukros üdítőben) 28 százalékkal gyor­sítja a ráncosodást – derül ki a fent említett angol kutatásból. A magyarázatot feltehetően azokban a cukrokból és fehérjékből létrejövő policiklikus molekulákban („előrehaladott glikációs végtermékek”, AGE) kell keresnünk, melyek tönkreteszik a bőr rugalmasságát és feszességét biztosító kötőszöveti állományt (a kollagént és az elasztint).

Bőrjavító étrend

A dermatológusok közel félszáz személy (ausztrálok, görögök, svédek) étrendjét és bőrének állapotát összevetve megállapították, hogy egészséges táplálkozással ugyan nem tehető jóvá az a kár, melyet a gyakori, intenzív napozás vagy rendszeres dohányzás hatására a bőr elszenved, de a ránco­sodás lassítható. íme néhány a jótékony hatású és a kerü­lendő élelmiszerek közül:

Jót tesznek:

 • Extra szűz olívaolaj Hal
 • Zsírszegény tej
 • Ivóvíz, tea
 • Zöldség-gyümölcs
 • Tojás
 • Diófélék
 • Hüvelyesek (bab, borsó, lencse

Ártalmasak:

 • Vaj
 • Vörös húsok, Zsíros tej, Üdítők
 • Sütemény, desszert, édesség
 • Margarin
 • Burgonya

Prevenció második körben

Egy bögre kakaó. A kutatások szerint a kakaó két antioxidáns vegyülete, az epikatekin és a katekin hatékonyan védi a bőrt a napfény káros suga­raitól, és javítja a bőrsejtek tápanyag- és oxigénellátását. E finom italt azonban ne cukrozzuk túl, mert úgy már nem egészséges!

Szappan helyett arclemosó. A szappan megfosztja a bőrfelszínt a termé­szetes zsírrétegtől, amely a ráncosodás ellen is véd.

Ránctalanító kozmetikumot – de milyet? Manapság nehéz választani a temérdek ránctalanító (vagy annak mondott) készítmény közül. Az amerikai Consumer Reports fogyasztóvédelmi magazin nemrégiben végzett felmérése szerint ezek többsége semmit sem ér.

Ám az alábbi hatóanyagokat tartalmazó szerek esetleg segíthetnek:

 • A-vitamin-származék, mely jó eséllyel eltünteti vagy finomítja a vékony ráncokat, és beindítja a kollagén újratermelődését; egyes receptre kapható patikai krémek hatóanyaga.
 • Alfa-hidroxisav (AHS/AHA). Természetes savak csoportja, melyektől főleg a szem körüli szarkalábak finomítása vagy felszívódása várható. Lehámlasztja az elhalt bőrsejteket a bőrfelszínről. Nagyobb koncent­rációban elősegítheti a kollagén újratermelődését.
 • Antioxidánsok. A C-vitamint, idebenonet és más antioxidánsokat tar­talmazó krémek, arclemosók védik a bőrsejteket a szabad gyököktől, lassítják a bőr öregedését, és kisimítják a vékony, felületi ráncokat.

Összefoglalás

Okai. Napozás; dohányzás; genetikai tényezők; öregedés; vitaminhiányos, egészségtelen táplálkozás (kevés zöldség-gyü­mölcs és telítetlen zsírsavak fogyasztása, ugyanakkor sok telített zsírsav és finomított szénhidrát bevitele). Mindezek együttes hatására idő előtt le­bomlik a bőr rugalmasságát és feszességét biztosító kötőszöveti állomány két legfontosabb fehér­jéje, a kollagén és az elasztin.

Figyelmeztető tünetek. Szarkalábak a szem körül; mélyü­lő ráncok és táskásodás a szem alatt; barázdák a homlokon és a száj környékén; a torokbőr petyhüdése.

Új fejlemények. A vezetéstől is ráncosodhat a bőr! St. Louis amerikai város klinikájának bőrgyógyászai bejelentették, hogy rejtélyes eredetű, féloldali ráncosodás tapasztalható egyre több páciensnél: a barázdák a bal arcfélen erősebbek, mint a mási­kon.

Azóta kiderült, mi okozza: a vezetőoldali ablakon betűző napfény; elég, ha naponta csak néhány percig éri az arcbőrt, ku­mulatív hatása idővel meglátszik. Az UVA-sugárzás áthatol az üve­gen, mélyen átjárja a bőrt, és az UVB-nél több, ráncosodáshoz vezető szöveti károsodást okoz. Éppen ezért tavasztól őszig (de főleg nyáron), amikor erősen tűz a nap, vezetés előtt is kenjük be az arcot, homlokot naptejjel!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.