Betegségek és megelőzésük

Szürkehályog tünete és kezelése

Tünetek

Az egészséges szemlencse tökéletesen átlátszó; ha elhomályosul, szürkehályogról beszélünk. Ilyenkor jelentősen romlik a látásélesség, a színlá­tás eltompul, éjszakai autóvezetésnél a szembejövő járművek fénye túl­ságosan vakít.

Monet francia impresszionista festőnek a szürkehályogtól olyannyira megromlott a színlátása, hogy csak a festékes tubusok feliratáról tudta megállapítani a színeket, amikor híres táj- és városképe­it alkotta. „A pirosak egészen tompák lettek, a képeimet egyre söté­tebbnek látom” – panaszkodott. A szürkehályog ma már rutinműtéttel gyógyítható: az elhomályosult szemlencse helyébe műlencsét ültetnek. A probléma kialakulása azonban megelőzhető az alábbi lépésekkel.

Tipp: ha erős napsütésben széles karimájú kalapot és napszemüveget hordunk (főleg vízparton és magas hegyek között fontos), 66%-kal csökken a szürke hályog kialakulá­sának kockázata.

Prevenció első körben

Ebédre parajsaláta főtt tojással, mandaringerezdekkel és mandulával.

Ebben a finom és egészséges ételben az antioxidáns hatású lutein, zeaxantin és E-vitamin egyaránt bőségesen megtalálható.

Kutatási eredmények! Az amerikai Harvard Egyetem kutatóinak több mint huszonháromezer nő bevonásával végzett vizsgálatából kiderült, hogy ha a szervezet kellő mennyi­ségben hozzájut e szemvédő tápanyagokhoz, 16 százalékkal csökken a szürke hályog kialakulásának kockázata. Más kutatási eredmények szerint a C-vitamin bevitelének fokozása ugyancsak védelmet nyújt a betegséggel szemben.

A szervezetbe került lutein és zeaxantin főleg a szemlencsében hal­mozódik fel, ahol fényvédő anyagként valószínűleg kiszűri a nap káros ibolyántúli (UV-) sugarait. A szintén antioxidáns E- és C-vitamin a jelek szerint ugyancsak védi a szemlencsét alkotó fehérjéket a szabad gyököknek nevezett garázda oxigénmolekulák káros hatásaitól.

Napi öt adag (50-70 dkg) gyümölcs és zöldség fogyasztásával, melye­ket körülbelül 5 dkg diófélével is kiegészítünk, bőséges mennyiség biz­tosítható a szervezet számára e fontos tápanyagokból. A lutein és zeaxantin legjobb élelmi forrása a spenót, a kelkáposzta, a répalevél, a brok­koli és a cukkini, továbbá a tojás és a kukorica. E-vitaminban főleg a mandula, a közönséges és a földimogyoró, valamint a teljes kiőrlésű cereáliák bővelkednek. A C-vitamin legkiválóbb forrásai a citrusfélék, a fekete ribiszke, a savanyú káposzta, a csipkebogyó, a kivi, a piros húsú (kaliforniai) paprika és a földieper.

A vércukor szerepe. Egy hatezer fős vizsgálat kimutatta, hogy cukor­betegség hatására 80 százalékkal nő a szürke hályog kialakulásának a kockázata. A szakemberek szerint arról lehet szó, hogy a magas vér­cukorszint roncsolja a szemlencse fehérjéit. Még az enyhén, de tartósan megemelkedett vércukor és az inzulinrezisztencia is veszélyes: angol kutatók megállapították, hogy az utóbbi esetén máris kétszeresére nő a kockázat. Aki diabéteszben szenved, orvosa útmutatásait pontosan betartva törekedjék arra, hogy vércukra mindig normál szinten maradjon.

Napszemüveg, szalmakalap. Amerikai kutatók megvizsgáltak a Chesapeake-öbölben tevékenykedő közel kilencszáz halászt.

Kutatási eredmények! Kiderült, hogy háromszor gyakoribb a szürkehályog azok között a halászok között, akik a legtöbb időt töltik a napon a napsugárzásnak legkevésbé kitett halászokhoz képest.

Napszemüveg és széles karimájú kalap viselésével azonban kétharmadával csökkenthető a kockázat. A szakemberek szerint ennek az a magyarázata, hogy a vízpartokon jelentkező erős napfény hatására megváltozik a szemlencse fehérjéinek szerkezete, ami idővel a lencse elhomályosulásához vezethet.

Tipp: a jó napszemüveg drága dolog, de megéri a befektetést. Olyat válasszunk, melynek terméktájékoztatóján szerepel a következő: az UVB-sugarak 99, az UVA 95 százalékát kiszűri, illetve „UV-abszorpciós képesség 400 nanométer”.

Füstmentesen. A dohányzók körében kétszer gyakoribb a szürkehályog. Svéd kutatók közel harmincötezer nő egészségét nyomon követve megállapították, hogy a füstölés abbahagyása után a kockázat máris csökkenni kezd, de csak sokára áll vissza a nem dohányzók szintjére: a mérsékelt dohányosoknál a leszokás után tíz évvel, az erős dohányo­soknál csak húsz év múltán.

Prevenció második körben

Súlykontroll. Az amerikai Harvard Egyetem egyik nagyszabású vizsgá­lata – melyet százharmincháromezer férfi és nő bevonásával végeztek – kimutatta, hogy:

Eredmény: a 36 százalékkal növeli a szürkehályog kialakulásának kockázatát!

Az ok: a túlsúlyos emberek többségének akkor sincs rendben a vércukra, ha nem kifejezetten cukorbeteg; emel­lett általában magas a vérnyomása, illetve a vérzsírszintje is. Márpedig e tényezők együttes hatására akár 80 százalékos mértékben fokozódhat annak a veszélye, hogy a szemlencse elhomályosul.

A szteroidok veszélyei. A szteroidtartalmú tabletták növelik a szürkehályog kialakulásának kockázatát: napi 10 mg szedése egy év után 68 százalékkal, másfél év elteltével már 82 százalékkal. Mindezt az a vizsgálat mutatta ki, amelyet közel két és fél ezer olyan személy bevoná­sával végeztek, akik reumára, asztmára, dohányostüdőre, bőrfarkasra, bélgyulladásra stb. szteroidtartalmú gyógyszereket szedtek.

Angol kuta­tók szerint nemcsak a tabletták, hanem minden szteroidos készítmény – inhaláló, kenőcs, szemcsepp – veszélyt jelent, ha nagy dózisban alkal­mazzák. Aki tartósan használ ilyen készítményeket, kérdezze meg a szakorvost, hogy milyen gyakran kell részt vennie felülvizsgálaton.

Összefoglalás

Okai. Valószínűleg arról van szó, hogy a napfény, a dohányzás, a kevés antioxidánst tartalmazó étrend, a magas vércukorszint és egyéb tényezők hatására inak­tívvá válnak az alfa-krisztallinok – azok a vegyületek, amelyek megakadályozzák, hogy a szem­lencse fehérjéi összecsomósodja­nak. A proteinek egymáshoz ta­padása miatt a lencse elveszíti átlátszóságát. Az elhomályosuló szemlencse eleinte csak szórja és torzítja a fényt, később teljesen az útját állhatja.

Figyelmeztető tünetek. Ködös, homályos, elmosódott látás, életlen kontúrok, tompa, fakó színek; a szürkületi és esti látás nagymértékben romlik: fényforrások körül gyűrű (fény­udvar) jelenik meg, az autók reflektora erős káprázást okoz; kettős látás; gyakran kell új szemüveget vagy kontaktlencsét íratni, mert az addigival már nem látunk jól.

Új fejlemények. A koleszte­rincsökkentő gyógyszerek egy csoportja, az ún. statinok a sze­met is védik. E meglepő felisme­résről a Journal of the American Médical Association amerikai orvosi lap számolt be: egy hatezer személy bevonásával vég­zett vizsgálat eredményeként kiderült, hogy 60 százalékkal ritkább a szürkehályog a statint szedők körében. A kutatók sze­rint a statinok antioxidánsként viselkednek, valószínűleg ezért védik a károsodástól a szemlen­cse fehérjeállományát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.