Betegségek és megelőzésük

A vese felépítése és működése

A (páros) vese és a húgyutak bonyolult szűrő­rendszert alkotnak, amely fenntartja a szervezet folyadék- és kémiai egyensúlyát. A sejtekben zajló kémiai reakciók következtében káros mel­léktermékek is keletkeznek; ezeket a vese kiszű­ri és kiválasztja a vizeletbe. A kiválasztórendszer a két veséből, a húgyve­zetékből, a hólyagból és a húgycsőből áll. Kivá­lasztó funkciójuk mellett a vesék részt vesz­nek a vérnyomás szabályozásában, továbbá a vörösvértest képzést serkentő hormonokat is ter­melnek.

A vesék a szervezet kiválasztó szervrend­szerének fő szervei, és több feladatot is el­látnak:

  • Méreganyagok eltávolítása a vérből, és kiválasztásuk a vizelettel.
  • A még hasznosítható anyagok visszajut­tatása a keringésbe.
  • A vízháztartás szabályozása: a vesék enyhébb kiszáradás esetén vizet tarta­nak vissza, folyadékfelesleg kialakulása­kor pedig eltávolítják azt.

A vese felépítése

A vesék kb. 12 cm hosszúak és 6 cm szé­lesek; a hasüreg háti oldalán találhatók, közvetlenül a gerinc előtt.

A vese részei:

  • Kéregállomány – a vese külső rétege, amelyben találhatók a szűrőfunkciót el­látó ún. nefronok.
  • Velőállomány – piramis alakú gyűjtő­csatornákból álló belső réteg.
  • Vesemedence – a vese belső része, ahol összegyűlik a vizelet, mielőtt kilép a hó­lyag felé.

A vér átszűrése

A vér a veseartériákon keresztül érkezik a vesékbe. Ezek a főverőér, az aorta leága­zásai: a szív által kilökött vér egynegyede jut a vesékbe. A vér a veseartériákból egy speciális szűrőrendszerbe kerül. Ennek legfontosabb egysége a nefron, ami érgomolyagból és vesecsatornácskából áll.

Az érgomolyag apró hajszálerekből te­vődik össze, amelyen a kismolekulájú anyagok átjutnak a csatornácskákba. Csak a folyadék szűrődik át; a vérsejtek nem ha­tolnak át a membránon. A szűrletből a még hasznosítható anyagok, molekulák (glukóz, nátrium) visszaszívódnak a ke­ringésbe, míg a károsak (pl. karbamid) benne maradnak.

A vesecsatornák három részből állnak:

  • Kezdeti kanyarulatos csatorna – a víz és tápanyagok nagy része itt visszaszívó­dik, a káros anyagok pedig kiválasztás­ra kerülnek.
  • Henle-kacs – amelyben a víz és a sók visszaszívódása és a hulladékanyagok ki­választódása tovább folytatódik.
  • További kanyarulatos csatorna – a vize­let sűrűségének finom beállítása itt zaj­lik (nátrium visszaszívódása).

A vese szerkezete

Vese szerkezete

Nefron szerkezete

Nefron szerkezete

Vizeletürítés

A vesecsövecskék végét elérő szűrlet már vizelet. A nefronokból távozó szűrlet a ve­se velőállományának gyűjtőcsatornáin ke­resztüljut a vesemedencébe. A vesékből a vizeletet a húgyvezeték vezeti el, ez egy kb. 30 cm hosszú cső. A vizelet a hólyag­ba jut, amely kiürülésig tárolja azt. A hó­lyag izmos, tágulékony szerv, amelynek nyálkahártya-redőzete kifejezett, és ez a vizelettel telítődés után elsimul. Egész­séges felnőtt naponta 0,5-2 liter vizeletet.

Miből áll a vizelet?

A vizelet 95%-a víz, 5%-a egyéb anyag: húgysav, karbamid, sók (nátrium, kálium, klorid) és kreatinin.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.