Betegségek és megelőzésük

Malária tünetei és kezelése

A malária a trópusokon elterjedt betegség, ame­lyet egy parazita-csoport okoz azzal, hogy a máj­ban és vörösvérsejtekben elszaporodik. A para­ziták különféle Plasmodium-fajok, egészen pontosan négy faj: a P. falciparum, a P. maláriáé, a P. ovale és a P. vivax. Mindegyik faj némileg eltérő betegséget okoz, és éppen ezért a szük­séges kezelésük is más. Legsúlyosabb formája a P. falciparum által okozott malária. A para­ziták szúnyogok révén jutnak be az emberi szer­vezetbe, miközben azok az emberek vérét szívják.

Tünetek és jelek

A tüneteket a vörösvértestekben szaporodó parazita okozza, amely a vörösvérsejteket károsítja, pusztítja. A tünetek általában 10 nappal – 6 héttel a hordozó szúnyog csípése után alakulnak ki.

A legjellemzőbbek:

 • visszatérő magas láz;
 • vérszegénység – fáradtság, sápadt bőr, fejfájás;
 • máj- és lépmegnagyobbodás, hasi fájás

A malária a trópusi országokban minden­napos betegségnek számít, és az oda uta­zók körében sem ritka. A világon mintegy 250 millió embert érint, és az esetek 1%-a halálos. Indiában, Afrika egyes részein, Közép- és Dél-Amerikában rendszeresen és tömegesen fordul elő.

(LENT) A mikrofotón malária-kórokozóval fertőzött vörösvérsejt látható, amelyet egy parazita ép­pen elpusztít.

Maláriával fertőzött vörösvérsejt

A maláriás láz

A maláriás láz különleges lázmenettel jár.

Szakaszok:

 • „hideg szakasz” – a beteg a magas láza ellenére hideget érez, reszket;
 • „forró szakasz” – a beteg rendkívüli forróságot érez, félrebeszél;
 • „izzadási szakasz” – az izzadástól a hálóruhák szinte átáznak, a beteg jobban érzi magát, bár rendkívül fáradt, és a nap nagy részét alvással tölti.

A malária legtöbb formájában a láz kétna­ponként ismétlődik, heteken át, és ki is újulhat. Legsúlyosabb formája a P. falciparum okozta malária; ennél a maláriás láz ma­gas és általában állandó, ezalatt a parazi­ta a vörösvérsejtek tömegét pusztítja el. A betegségnek ez a formája 48 órán belül halált is okozhat. Károsíthatja a vesét, má­jat, agyat és beleket, és a beteget teljesen legyengíti, még ha mindezt túlélné is.

Két súlyos szövődményt okozhat ezen felül:

 • agyi malária – görcsökkel, kómával, majd végül halálhoz vezet;
 • feketevíz-láz – a szétesett vörösvértes­tek miatt hemoglobin kerül a keringés­be, a vizelet sötétbarnára színeződik, és veseelégtelenség léphet föl.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha valaki gyakran utazik olyan területre, ahol a malária tömegesen előfordul, és rö­viddel hazatérte után lázas lesz, azonnal keresse fel orvosát! Az előzmények ismeretében az orvos gyaníthatja a malária fennállását. A diagnózist vérvizsgálat erősítheti meg, mivel a vérben a malária parazita kórokozója azo­nosítható.

A kezelés maláriaellenes szerekkel tör­ténik. Fájdalom- és lázcsillapítók adása is segít. Súlyos esetekben azonnali kórhá­zi felvétel szükséges a megfelelő kezelés­hez.

A malária megelőzése

A maláriás betegség megelőzésének legjobb módszere a maláriaellenes gyógyszerek szedése. Kérjük ki az orvos véleményét, aki a legfrissebb közegészségügyi-járványügyi adatok birtokában tudja, melyik területen milyen gyógyszer hatékony.

Igyekezzünk megelőzni a szúnyogcsípéseket:

 • Estefelé használjunk rovarűző szere­ket.
 • Aludjunk moszkitóháló
 • Esténként hosszú ujjú, világos pólót és hosszúnadrágot viseljünk
Tipp! Maláriaveszélyes területen tartsunk be néhány hasznos szabályt; az egyik ezek közül, hogy aludjunk moszkitóháló alatt.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.