Betegségek és megelőzésük

Bronchitis (hörghurut) okai, kezelése gyermekkorban

Okai:

A hörghurut a légutak gyulladása, melyet különböző kórokozók (több­nyire vírusok és baktériumok) váltanak ki. Gyakran megfázás következtében lép fel, ilyenkor nátha, láz és torok­fájás mellett erős köhögés is jelentkezik. A hörghurut lehet akut és krónikus lefolyású.

Így jelentkeznek a panaszok:

A hörghurut kialakulását száraz köhögés jelzi, mely később nyákossá válhat. Egyéb megfázási tünetek, nátha, láz, végtagfájdalom és fejfájás, továbbá általános betegségérzet kísérheti az alsó légutak gyulladását.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Az egyszerű hörghurut általában egy hét alatt lezajlik. Nagy ritkán azonban tüdőgyulladáshoz vezethet. A krónikus lefolyású hörghurutból asthma bronchiale alakulhat ki.

Ezért, ha bizonyos tünetek, mint a köhögés vagy a láz, két hétnél tovább tartanának vagy jelentősen erősödnének, tanácsos gyermekünkkel orvoshoz fordulni. A gyermekorvos megvizsgálja, mennyire előreha­ladott a gyulladás, s eldönti, hogy gyermekünk gyógyszeres, illetőleg pl. antibiotikumos kezelést igényel-e.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Légúti tea: az édesköményből, lándzsás útifűből, édesgyökérből és kakukkfűből álló teakeverék hurutoldó hatást fejt ki és csillapítja a köhögési ingert.

Így készül a tea: 10 – 25 g porított édesköménymagot 25 – 40 g lándzsás útifűvel, 25 – 35 g édesgyökérrel és 10 – 40 g kakukkfűvel elegyítünk. Egy evőkanál teakeveréket 250 ml vízzel leöntünk. 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Kortyonként fogyasztandó.

 • Inhalálás: a kakukkfüves gőzfürdő, főként a betegség kezdeti sza­kaszában, a száraz köhögést enyhíti.

Így végezzük: 3-4 liter vizet egy edényben felforralunk, 2 evőkanál kakukkfüvet adunk hozzá, és 10 percig állni hagyjuk. Terítsünk egy méretes törülközőt gyermekünk fejére, és 5 – 10 percen át inhalálja be a meleg gőzt. Maradjunk a gyermek mellett, és ügyeljünk rá, nehogy felboruljon az edény.

 • Ha gyermekünk krónikus hörghurutban szenved, kérjünk home­opátiás orvostól tanácsot a konstitúciós kezelést illetően. Enyhébb panaszok esetén a következő felsorolásban szereplő homeopá­tiás gyógyszerek segítenek. Olvassuk el köhögés címszó alatt található homeopátiás ajánlásokat is.
 • Gyermekünk szárazon, görcsösen köhög, ami ugatva, heves roha­mokban tör elő. Szegycsont mögötti fájdalmakra panaszkodik, köhögés közben öklendezik; a tünetek éjszaka, fekvő testhelyzetben, beszéd, ne­vetés hatására erősödnek: Professional Medical (harmatfű), naponta háromszor.
 • Gyermekünket száraz, égető vagy szúró fájdalmat okozó köhögés bántja. A köhögőrohamot mély lélegzetvétel váltja ki; a melegből a hidegbe való átmenet a panaszok erősödéséhez vezet: Professional Medical (ló-sóska), naponta háromszor.
 • A gyermek köhögése nedves, köpete sűrű. Émelyeg, hány, öklen­deznie kell. Sápadt. Tünetei este, lefekvéskor erősödnek: Professional Medical (hánytatógyökér), naponta háromszor. O Gyermekünk köhögése nedves, emellett bőséges, laza váladék képződik a hörgőkben és az orrgaratban. A váladék kevéssé tapad le, könnyen fel lehet köhögni: Professional Medical (aranykén), naponta háromszor.
 • Mélyről jövő, hörgő köhögés, sűrű váladék: amit a gyermek ne­hezen tud felköhögni (ellentétben az Antimonium sulfuratummal); légszomja van, kimerült, sápadt és gyenge: Professional Medical (antimonos borkő), naponta háromszor.
 • Bőséges köpet, melyet nehezen tud felköhögni: ziháló, hörgő légzés, amiből légszomjjal járó astma bronchiale alakulhat ki; néha a gyermek felriad álmából: Professional Medical (grindélia), naponta három­szor.
 • Gyermekünk tompán, hörögve köhög: állandósuló köhögési inge­re köhögési rohamokká fajulhat. Feltűnő, sárgászöldes, édeskés szagú váladék: Professional Medical (ón-jodid), naponta háromszor.
 • Mellkasborogatás: citromos borogatás hatására oldódik a hörgők görcse, a köhögés pedig enyhül.

Így végezzük: citromlével átitatott pamutkendőt helyezünk a mellkasra, majd frottírtörülközővel vagy pamutkendővel körbetekerjük. 15-30 percig hagyjuk hatni.

 • Kámforos bedörzsölés: a kínaiak meggyőződése, hogy még a kró­nikus hörghurut is kigyógyítható ezzel a kezeléssel. Csecsemők, kis­gyermekek esetében azonban elővigyázatosnak kell lennünk. Érzéke­nyek lehetnek a kámforra, még légzési problémák is kialakulhatnak náluk.

Így végezzük: hígított kámforolajjal 10 percen át dörzsöljük a mellkast és a hátat, végezetül meleg kendőbe csavarjuk a gyermeket. Alternatívaként kámfor- és repceolaj keverékét is alkalmazhatjuk, illetve illóolajokat tartalmazó, kész, patikai olaj- vagy kenőcskészítményt.

 • Ánizstea és tej: az ősi indiai Ájurvéda az ánizsteát, valamint az egy csipet finom őrlésű fekete borssal és mézzel ízesített, meleg tejet tart­ja a hörghurut hatékony ellenszerének.
 • Ájurvédikus mustármagos borogatás: Indiában bevált alkalmazásnak számít a forró mustármagos borogatás is.

Így alkalmazzuk: egy evőkanál mustármagot egy liter forró vízbe teszünk, és zubogva forrni hagyunk. Egy konyhai törlőkendőt a folyadékba mártunk, kicsavarunk, hűlni hagyjuk (annyira, hogy gyermekünk éppen kellemesnek találja), összehajtjuk, és a mellkasára helyezzük. Meleg kendőt terítünk rá, és a gyermek teljes felsőtestét gyapjútakaróba csavarjuk. Öt perc elteltével levesszük a borogatást, és a kivörösödött bőrt orbáncfűolajjal bedörzsöljük.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

A vitaminban és ásványi anyagban gazdag táplálkozás, a friss levegőn való bőséges mozgás hatékony a hörghurut megelőzésében. Főként az A- és a C-vitamin véd a fertőzésektől és óvja a nyálkahártyákat. Mindkét vitamin megtalálható a spenótban, a brokkoliban, a salátában, a paradicsomban és a sárgarépában. A homoktövis, a ribiszke és a bodza bogyótermése, valamint a kivi gazdag C-vitamin-forrás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.