Betegségek és megelőzésük

Bipoláris affektív betegség – érzelmi hullámvasút

Nem ritka, hogy a kedélyállapot hullámzó, vagyis a nagyon nyomott rossz hangulat izgatott állapo­tokkal váltakozik. Ezt a betegséget korábban má­niás depressziónak nevezték, de inkább a bipolá­ris affektív betegség (kétpólusú érzelembetegség) a helyes megnevezése.

Ez azt is jelenti, hogy a hangulat és a kedély szélsőséges módon hullám­zik. Az érintett személynél a mély depressziós ál­lapotok rendkívül energiadús, felpörgött állapo­tokkal váltakoznak. A felhangoltság kóros jelenségekhez vezet: felesleges vásárlások, a család elhanyagolása, erőszakos cselekmények.

Tünetek és jelek

Bipoláris affektív betegségben a dep­resszió és mánia váltogatja egymást. Ezek az epizódok különböző ideig tartanak és közben teljesen normális periódusok is lehetnek. A depressziós epizód alatt a tünetek ugyanolyanok, mint a „szokványos” depresszióban, ám a tünetek súlyos­sága változó.

A mániás epizódok tünetei:

  • magas energiaszint, fokozott aktivi­tás, fáradhatatlanság;
  • felfokozott hangulat;
  • nagyvonalúsági rohamok;
  • koncentrációzavarok;
  • a helyzet belátásának képtelensége;
  • felesleges költekezés;
  • kontrollálatlan szexuális vágy;
  • az önsértés fokozott veszélye;
  • saját magunk elhanyagolása.

A bipoláris affektív betegség gyakran a korai ifjúkorban jelentkezik. Kutatások szerint örökletes hajlam is lehet erre a be­tegségre, amely akkor tör elő, ha valami­lyen különleges stressz vagy nem várt élet­esemény következik be.

Hol találunk segítséget?

A betegség depressziós fázisában az illető annyira lehangolt és annyira nincs moti­vációja, hogy még segítséget sem keres. Úgy érzi, hogy teljesen értéktelen, és senki nem akar rajta segíteni. Ekkor válik fontossá a család és a barátok szerepe, akik abban segítik, hogy eljusson az orvoshoz. A mániás fázisban az illető teljesen jól érezheti magát, és nem is érzékeli, hogy kedélyállapotával valami baj volna. Elő­fordul, hogy saját problémáiért másokat kezd vádolni.

A hangulat emelkedettségét a közérzet eufóriája követi. A betegek dicsekvővé, sa­ját tulajdonságaikat túlértékelővé válnak. Ösztönéletük is általában túlpörgős, könnyelműen létesítenek kapcsolatot, kötnek házasságot. Ha a mániás viselkedés agresszióhoz vagy erőszakhoz vezet, szükségessé válhat az illető kórházba juttatása.

A kezelés lehetőségei

A depressziós fázis alatt általában szüksé­ges az antidepresszáns kezelés. Az orvos ügyel arra, hogy a gyógyszereléssel nehogy átcsapjon a beteg hangulata a mániás fá­zisba. A mániás állapot kezelése általában már nehezebb, mert a beteg nem fogadja el a gyógyszereket. A nagyon súlyos mániás állapotot a skizofrénia kezelésében hasz­nált ún. antipszichotikumokkal befolyá­solják.

A bipoláris betegségre hajlamos egyé­neket lítiummal jól egyensúlyban lehet tartani; ez a szer megelőzi a hangulat in­gadozásait, és megelőzi a visszaesést. Egyes görcsoldók is rendelkeznek hangu­latstabilizáló hatással, időnként ezeket is alkalmazzák. A betegségben szenvedők számára fon­tos a gyakori orvosi ellenőrzés és a kedély­állapot hullámzásának finom beállítása.

A depressziós időszak és a mánia válta­kozik. Mint a depresszió egyéb típusainál, az alkohol csak tovább rontja a helyzetet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.