Betegségek és megelőzésük

Csuklóalagút-szindróma kezelése

Tünetek

Aki munkakörénél fogva egész nap a számítógép klaviatúráján gépel, húst vagy zöldséget szeletel, jelel (siketnémáknak jelnyelven mutogat) vagy más hasonló, a csuklót és a kézfejet folyamatosan igénybe vevő, repetitív tevékenységet végez, annál fennáll a veszélye a csuklóalagút-szindróma (CTS) kialakulásának. Az állapotot egyéb elfoglaltságok is előidézhetik, például gyakori kézimunkázás (horgolás, varrás, hímzés stb.), gitározás, zongorázás, fafaragás.

A problémát az okozza, hogy a csuklóban futó íncsoport begyullad, mely azután nyomást gyakorol az inak között áthaladó idegre. Az eredmény: csiklandozó érzés, zsibbadás vagy fájdalom a kézben és az ujjakban. Ha súlyossá válik, a beteg alig tud fogni. íme néhány módszer a fájdalom megelőzésére.

Tipp! Az éjszakánként csuklósínt viselők 49%-ánál jelentősen enyhülnek a CTS tünetei.

Prevenció első körben

Munkahelyi ergonómia. Helyes testtartással megelőzhető a csuklóalagút-szindróma. Ez azt jelenti, hogy üljünk egyenesen: a váll ne essen előre (ettől összenyomódnak a hát és a kar idegei), a deréktáj ne domborodjon ki, és az állunkat se szegjük előre. A számítógép előtt ülők jellegzetes, rossz testtartása a nyakizmok összenyomódásával jár, ez pedig hat a kéz-tő és az ujjak izmaira, ínszalagjaira, idegeire. Fontos az is, hogy amennyire lehet, tartsuk egyenesen és lazán a csuklót, nem behajlítva vagy kifeszítve.

Pihentetés, ujjtorna, szünetek. Amikor rövid szünetet tartunk a számí­tógépes munkában, tízszer egymás után begörbítve-kifeszítve tornáztas­suk meg az ujjainkat. Fontos a csukló pihentetése is. Húszpercenként iktas­sunk be félperces szünetet gépeléskor, és óránként egyszer nyújtózkodjunk nagyot. Mindig legyen egy palack ivó­víz a dolgozóasztalon, és kortyolgassunk szorgalmasan: így muszáj lesz időnként meglátogatni a mellékhelyiséget, ami jótékony kimozdulást jelent az addigi testhelyzetből.

Két órán át tartó folyamatos gépelés után mindenképpen iktassunk be szünetet: mozgassuk meg a tagjainkat, menjünk az ablakhoz, és nézzünk ki, beszélgessünk a kollégákkal, tekintsük át a jegyzeteinket vagy a kiprintelt anyagot, illetve írjunk vagy vázoljunk fel valamit papírra. A szünetért nemcsak csuklónk, de lábunk, vérkeringésünk is hálás lesz, ráadásul a fejünk is kitisztul, és utána gyorsabban megy a munka.

Csuklósín. A csuklót egyenes állásban rögzítő, speciális sínnel meg­előzhető a csuklóalagút-szindrómához vezető ín- és idegkárosodás. Egy kísérlet keretében hat héten keresztül csuklósínt viselt hatvanhárom olyan személy, akiknek erre a problémára utaló kezdeti tüneteik voltak. Az időszak végére az alanyoknak közel a fele a tünetek enyhüléséről számolt be; fájdalmuk erősségének egy speciális skálán mért pontértéke átlagosan 7,24-ről 4,43-ra esett vissza. Ha a sínt nem is használjuk min­den éjszaka, a fájdalom első jelére mindig tegyük fel, így nem alakulnak ki olyan súlyos tünetek.

A számítógép előtt

Aki számítógépes munka közben ügyel az alábbi egészség­védő ergonómiai szempontokra, annak aligha kell tartania a csuklóalagút-szindrómától.

  • A széket úgy állítsuk be, hogy a támlának döntött egye­nes háttal és ellazított (de nem előreejtett!) vállal ülhes­sünk rajta, miközben a felkar tulajdonképpen függőleges, a könyök a törzs oldalához simul, a csukló egyenesen áll, a talp pedig a padlón vagy lábtámaszon pihen.
  • A papírlapot vagy a könyvet, amelyből dolgozunk, szemmagasságban helyezzük el, hogy ne kelljen nyakdön­téssel folyamatosan lepillantgatni vagy a fejünket oldalra fordítgatni.
  • Használjunk olyan klaviatúrát, amelyen püfölés helyett elég lágyan ütni vagy éppen csak megérinteni a billen­tyűket (a legújabb típusoknál a nyomási érzékenység szoftveresen állítható).
  • Gépelés közben a csuklót tartsuk vízszintesen. A klavia­túra csuklótámasza a kéz pihentetésekor hasznos: gépelés közben ne ezen nyugodjon a csukló.
  • A számítógépasztal billentyűzettartó lapja legalább 75 cm széles legyen, hogy az egér is elférjen rajta, és hely­szűke nélkül lehessen mozgatni. Fontos, hogy az egér mindig egy szintben helyezkedjen el a klaviatúrával.
  • A billentyűzet gépeléskor a padlótól számítva 70-75 cm magasan legyen. A megfelelő magasságban akkor van, ha gépelés közben a felkar és az alkar könyökben derék­szöget zár be. Szükség esetén húzzuk közelebb magunk­hoz a klaviatúrát, ha a derékszög csak így biztosítható.
  • A számítógépasztal előnye, hogy keskenyebb, mint egy hagyományos íróasztal, és elegendő helyet biztosít a láb­nak; hátránya viszont, hogy papírok, jegyzetek, könyvek, írószerek stb. nem férnek el rajta. (Ha a lakás mérete engedi, legjobb a bakra állított, hagyományos „tervező­irodai” asztal: ideális magasságú, a számítógép mellett minden szükséges eszköznek marad hely, és alatta kellő tér jut a lábnak.)
  • A monitor pontosan velünk szemben helyezkedjen el oly módon, hogy a képernyő felső széle kerüljön szemmagas­ságba: így egy kicsit lefelé kell nézni a monitorra, ami kíméli a szemet.

Prevenció második körben

Kézre álló, korszerű eszközök. A formatervezők mind ergonomikusabb – a kéz anatómiáját és a kényelmes használatot a korábbinál sokkal jobban figyelembe vevő – eszközök és szerszámok kialakítására töreksze­nek, legyen szó konzervnyitóról, kalapácsról vagy csavarhúzóról. Félre tehát a régi szerszámokkal, konyhai eszközökkel: vásároljunk helyettük olyanokat, amelyek megmarkolásakor a kéz szorítóerejét nem a tenyér, hanem az ujjak tövi része között húzódó izom fejti ki. Rezgőmozgást végző szerszám (például motorfűrész, villanyos rezgőkés) használatakor alkalmazzunk rezgéscsillapítót, vagy tekerjünk az eszköz markolatára törülközőt.

Összefüggés a metabolikus szindrómával. Ezt az állapotot az alábbiak jellemzik: a jótékony hatású HDL-koleszterin alacsony szintje, férfiak­nál 100, nőknél 90 cm-nél nagyobb derékbőség, továbbá magas vérnyomás, magas vérzsírszint és inzulinrezisztencia. Százhét személy vizsgálatakor kiderült, hogy a metabolikus szindrómában szenvedők háromnegyede CTS-ben is szenved, sőt a kettő súlyossága egyenes arányban áll egymással.

A metabolikus szindróma a cukorbaj kialaku­lásának kockázatát is növeli, és a kutatások szerint a cukorbetegek köré­ben az átlagosnál gyakoribb a CTS. Ennek pontos okát egyelőre még vizsgálják a kutatók. (Lásd még: Magas vérnyomás)

Depressziómentesen. Angliai kutatási eredmények szerint a CTS-ben szenvedő felnőttek 14 százalékánál közepes vagy nagyfokú depresszió tünetei állnak fenn, 22 százalékuknál pedig depresszió vagy más pszichés probléma, például kóros szorongás is megfigyelhető. A már fennálló depressziót kezeltetni kell. A pirulák szedése önmagában nem oldja meg a problémát, egyes pszichológusok kifejezetten nem a gyógy­szerekben látják a megoldást. (Lásd: Depresszió)

Súlykontroll. A normális testsúlyúak-hoz képest kétszer annyi kövér ember szenved csuklóalagút-szindrómában. A fölösleges kilók leadása tehát komoly lépés a megelőzésben!

Jótékony jóga. Talán furcsán hangzik, de a jóga védi a csuklót. Elsősorban azért, mert stresszoldó hatású, márpe­dig a stressz sok más egészségügyi probléma mellett a CTS kialakulását is elősegíti. Másodsorban: erősíti a csuk­lót, így a kéz jobban tud fogni, markol­ni és szorítani.

Kutatási eredmények! Egy vizsgálatból kide­rült, hogy akik két hónapon keresztül heti két alkalommal jógáztak, azoknál a kéztövi szorítóerő 25 Hgmm-rel javult, a csuklóalagútban jelentkező fájdalom pedig közel felére csökkent.

Több B-vitamint! A B6-vitamin (piridoxin) nélkülözhetetlen az idegek számára. Hatását a CTS esetében fő­ként a fájdalom enyhítése szempont­jából tanulmányozták és igazolták, de a szindróma megelőzésében is komoly szerepe lehet. Fogyasszunk tehát több olyan élelmiszert, amely bőségesen tar­talmazza a B6-vitamint (legjobb élelmi forrása a tonhal, a közönséges tőkehal, a sült csirke- és pulykamell, a teljes ki­őrlésű gabonafélék, illetve a hüvelye­sek), vagy szedjük kiegészítő formájá­ban.

Jegyezzük meg!A kutatók az egészségeseknek ajánlott napi bevitel (2,2 mg) sokszo­rosát ajánlják a CTS-ben szenvedők­nek: minimum napi 200 mg-ot.

Összefoglalás

Okai. Repetitív kézmozgás, kü­lönösen a behajlított csuklóval történő fogó- vagy szorítómoz­dulatok. Ettől begyulladhat az a kilenc ujjhajlító ín, amely a csuklóban lévő, csontokkal kö­rülvett, szűk alagúton halad át. A gyulladt inak nyomást gyako­rolnak a közöttük futó jelentős kézidegre, a tenyeret és négy uj­jat beidegző nervus medianusra.

Figyelmeztető tünetek. Fájdalom, zsibbadás vagy szúró, bizsergő, csiklandó érzés a kéz­ben, illetve az ujjakban (főleg a hüvelyk-, mutató- és középső ujjban). Éjszaka rendszerint erő­södik a fájdalom, annyira, hogy a beteg fel is riadhat álmából. Nehézséget okoz a tárgyak meg­fogása, kézben tartása, gyengül a hüvelykujj szorítóereje.

Új fejlemények. Kiderülhet, hogy a kéz monoton igénybevé­tele mégsem tehető felelőssé a csuklóalagút-szindrómáért. Egy újabb vizsgálat szerint lényege­sen ritkább a CTS azok körében, akik naponta legalább négy órát gépelnek, mint azoknál, akik leg­feljebb napi egy órán át használ­ják intenzíven a billentyűzetet. Az állapot előidézésében a ko­rábban feltételezettnél nagyobb szerepet játszhat a reuma, a pajzsmirigy alulműködése, a fiatalkori cukorbetegség, a non-Hodgkin-limfóma; a ter­hesség és a menstruáció is kockázatnövelő tényező lehet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.