Gyermekbetegségek

A herpesz diagnózisa, kezelése

Vírus okozta betegség.

Ez a vírus kétféle formában mutatkozik meg:

  • Az l-es típusú herpesz: herpes simplex labiens, mert a száj környékén alakulnak ki hólyagok, ez a típusú fertőzés a kisgye­rekek körében nagyon gyakori.
  • A 2-es típusú herpesz, vagy Herpes genitalis, amikor a nemi szervek kör­nyékén alakulnak ki a hólyagok. Gyerekek esetében nagyon ritka, mert nagyrészt szexuális úton terjed.

A herpesz vírusa

Mindkét vírus a fertőzött személlyel való érintkezéssel terjed. A lappangási idő 2-12 nap: az esetek 85%-ában az első fertőzés tünetmentes. Ha azonban a test egyszer megfertőződik, akkor a vírus tovább él a nyaki idegdúc sejtjeiben, annak megfe­lelő részében, ahol a fertőzés történt (pl. a száj) vagy az idegrostok elején. Itt a virális DNS egyesül a sejt DNS-ével és ottmarad, anélkül, hogy reprodukálódna (nyugalmi állapotban), akár hosszú időn keresztül is.

De a fertőzés tünetei minden alkalommal előjönnek, amikor az immunrendszer nem képes kontroll alatt tartani, rosszullét, láz, érzelmi stressz, hideg, meleg, napsütés hatására, hiszen az ultraibolya sugarak reaktiválják a herpeszvírust.

Tünetek

A szájherpesz kellemetlen, gennyes viszketést, duzzanatot, pirosodást okoz a száj körül, ritkábban az orron és környékén, az arcon vagy a szájpadláson. Rövid idő alatt jönnek elő a sárgás folyadék­kal telt hólyagok, fürtökben helyezkednek el, és egyre nagyobbak lesznek. A végső fázisban a bőr leszárad, leválik, szabadon hagyja az élő bőrt, ami gyakran vérzik. Egy hét alatt új hólyagok képződnek és a leváló pikkelyek nem hagynak nyomot.

A négyévesnél fiatalabb gyermekek esetében szájnyálkahártya-gyulladás, valamint láz is kísérheti.

Diagnózis

A vírusfertőzés megfigyelése és a bőrsérülések vizsgálata alapján történik.

Terápia

Általában vírusölő szereket adnak, hogy megfékezzék a fertőzést, krém formájában vagy szájon át, amit rögtön a tünetek jelentkezésekor adni kell. Ezek azonban csak időlegesen hatnak: nem irtják ki a vírust, ami nyugalmi formában tovább él a sejt belsejében.

Javaslatok

Meg kell akadályozni a fertőzés továbbterjedését a többi sze­mélyre, illetve a többi testrészre (mint például a szem), ezért mindig jól mossuk meg a gyerek kezét, ha a szájához ért, és lehetőleg ne nyúljunk a hólyagokhoz. Nincsenek speciális dietetikus tanácsok, de jobb, ha nem eszik túl hideg vagy túl meleg ételt, mert a fertőzött terület nagyon érzékeny Ezenkívül óvatosan menjünk a napra, és használjunk magas fényvédő faktorú napkrémet, mert a meleg és az ultraibolya sugárzás hatására a vírus könnyen reaktiválódik.

Homeopátia

Vannak nyugtató kré­mek, amelyek igen hatékonyak, és gyógy­szerek erre a fertőzésre, de ez utóbbiakat nagyon gyakran kell beadni (akár órán­ként), a tünetek jelentkezésétől kezdve. A Rhus toxicodendron 5CH akkor jó, amikor a hólyagok kicsik és még kezdeti fázisban vannak.

Cantharis 5CH, amikor a hólyagok nagyob­bak, és elfertőződnek. Vaccinotoxinum 5CH, amikor a herpeszhez hasonló sérülések jelennek meg a himlő elleni oltás adása után. A rendszeres Nátrium muriaticum kúra 30CH labdacsokban, az orvos által előírt pontos táblázat alapján. Nagyon jó eredményeket lehet vele elérni, a két tünet kirobbanása közötti nyugalmi szakasz hosszát lehet vele növelni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.