Gasztroenterológia

Coecum mobile tünete és kezelése

Kulcsfontosságú megállapítások

  • A mobilis coecum fejlődési rendellenesség.
  • Veszélye a volvulus, amely a coecum torziója miatt léphet fel.
  • A tünetek enyhe hasi panaszoktól az akut has képéig változnak.
  • Végleges megoldása sebészi feladat.

Normális esetben a vastagbél jobb oldalának mesenteriuma a hasfalhoz rögzített, amely ebben a kórképben hiányzik.

Definíció és klasszifikáció

A coecum mobile a rögzítettség hiányát jelenti, és ez szabad hasűri mozogást, valamint tengely körüli elcsa­varodási tesz lehetővé a coecum és a colonascendens számára.

Epidemiológia

A fejlődési rendellenesség miatt a kórkép bármely élet­korban előfordulhat. A coecum volvulus a vastagbélvolvulusok mintegy felében fordul elő. A sigmavolvulus valamivel kevesebb, a transversum és a flexura lienalis bélcsavarodása lényegesen ritkább.

Patogenezis

A coecum volvulusa esetén a colonascendens és a coe­cum saját tengelye körül csavarodik el. A következmé­nyek a vérellátás károsodásának mértékétől függenek. A károsodás az ischaemiás nyálkahártya-eltéréstől a transmuralis nekrózist követő perforációig terjedhet. Hasonló károsodás jöhet létre, ha a sebészi beavatkozást adhézió kialakulása követi.

Klinikai tünetek

Enyhe esetben székürítésre mérséklődő vagy megszűnő, jobb oldali alhasi panaszok jelentkeznek. A bélcsavaro­dás tünetei hirtelen lépnek fel, a fájdalom kialakulása lehet fokozatos vagy akut hasra utaló, súlyos tünetekkel. Hányinger, hányás, görcsös hasi fájdalom, székrekedés, súlyos esetben sokk alakulhat ki.

Diagnózis és differenciáldiagnózis

Fizikális vizsgálatkor a has előboltosul, jobb oldalán ki­fejezetten dobos. Natív has felvételen levegővel telt coecum ábrázolódhat atípusos helyen, medialisan vagy a kismedencében, miközben a colon többi része gáztalan. A has CT-vizsgálata megbízhatóan kimutatja a torziót, annak típusát és a colon pozícióját. Irrigoszkópiával a bélcsavarodás helye és a colon helyzete ábrázolható, de végzése kontraindikált, ha a diagnózis már bizonyított, vagy perforáció van jelen. A kolonoszkópia diagnoszti­kus és terápiás célból is végezhető.

Elkülönítés szempontjából az akut jobb oldali alhasi és hasi kórképek jönnek szóba: appendicitis, vékonybélileus, ileitis, nephro- és uretherolithiasis, ovariumtorsio.

Terápia

Az anatómiai eltérés önmagában beavatkozást nem igé­nyel, kifejezett panaszok esetén a torzió megszüntetése és a coecum fixációja hozhat megoldást. Diagnosztikus kolonoszkópia során visszafordítható a megcsavarodott colonascendens és coecum, a manőver azonban a perfo­ráció veszélyével jár. Ha az ischaemiás károsodás előre­haladott, és bélfalgangréna jött létre, vagy már perforá­ció is jelen van, sebészi beavatkozás szükséges.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.