Betegségek és megelőzésük

Fogfájás okai és kezelése gyermekeknél

Okai:

A gyermekek ezen életszakaszában nem a rossz fogak okoznak fájdalmat, esetükben ún. fiziológiás fogfájásról kell beszélnünk: először a babák kezdenek fogzani, áttörnek a tej fogaik. Azután kihullanak a tejfogak, hogy átadják helyüket a csontfogaknak. Mindkét alkalommal irritálódik az ínyszél, és az állkapocsra nyomás nehezedik, ami jellegzetes fájdalmat vált ki.

Ezt az időszakot leszámítva majd minden fogfájást vészjelként kell felfognunk. A fogfájás leginkább lyukas fogat enged sejtetni, tehát a fogszuvasodás jele. Gyerek-, fiatal- és a fiatal felnőtt korban igen gyakori ez a jelenség.

A tejfogak is szuvasodhatnak és idő előtt kihullhatnak. Téves az az elterjedt vélemény, miszerint a tejfogak kihullása nem okoz gondot, hisz jönnek utánuk a maradandó fogak. A tejfogak készítik elő a csontfogak számára a helyet. Ha túl sok tejfog potyog ki a szuvasodás miatt, az negatívan befolyásolja majd a későbbi csontfogak elhelyezkedését. Ezen esetekben később, a fogszabályzás érdekében bonyolult és költséges szájsebészeti kezeléseket kell elvégezni.

A fogak első számú ellensége a cukor!

Azok a gyermekek, akik sokat nassolnak, különösen ki vannak téve a fogszuvasodásnak. De a szél­sőséges táplálkozás, a sok ételkeményítőt tartalmazó élelmiszerek (pl. a fehér kenyér, a krumpli, a burgonyachips) túlzott mértékű fogyasztása is fogszuvasodáshoz vezet. A kezeletlen fogszuvasodás végeredménye a fog elvesztése.

A fogakban keletkező lyukak baktériumok jelenlétére utalnak. Meg­jelenésükben a helytelen táplálkozás mellett a szájhigiénia elhanya­golása is fontos szerepet játszik. A hiányos fogápolás következtében lepedék, ún. fogkő rakódik le. A fogkőbaktériumok savvá alakítják át a cukrot és a keményítőt, ez a sav pedig megtámadja a fogzománcot. A savkoncentráció tíz perccel egy cukorka elszopogatását követően a legmagasabb, ilyenkor nő a fogszuvasodás veszélye.

Így jelentkeznek a panaszok:

A szuvas fogak fájdalmasak, különösen érzékenyen reagálnak hideg és meleg ételek, italok fogyasztásakor. Nagyobb lyukak esetén egy légáramlat is fájdalmat vált ki. A fájdalom jellegét tekintve lüktető, kalapáló és húzó, a teljes állkapocsba kisugározhat.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Szuvasodással alapvetően fogorvoshoz kell fordulni. Rendbe kell hoznia a lyukas fogakat, továbbá fájdalomcsillapító gyógyszert, pl. paracetamolt kell felírnia. Igen fontos a a fogak rendszeres vizsgálata, a fogszuvasodás kizárása. Rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel idejében megállítható a szuvasodás.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Gyógynövényes öblögetés: az árnika, a zsálya és a kamilla nyugtatja a gyulladt fogínyt és csillapítja a fájdalmat. Naponta többször aján­latos öblögetni velük, amíg várnunk kell a fogorvosi vizsgálatra.

Így végezzük: elegyítsünk 15 g árnikát 35 g zsályával és 50 g kamillával. Egy evőkanál gyógynövénykeveréket forrázzunk le egy csésze forró vízzel. Rövid idő múlva szűrjük le a teát, és hagyjuk kihűlni.

 • Nagyon erős fájdalom, a gyermek nyugtalan, ingerlékeny, dobál­ja magát, felkéredzkedik szülei karjára: Professional Medical (kamilla), 1-3 óránként.
 • A gyermek arca felduzzad. Erős nyálképződés indul meg, fémes ízt érez a szájában, a fogíny enyhén vérzik: Professional Medical (higany), naponta kétszer.
 • A csecsemő fogzik, emiatt fájdalmai vannak: A szer olyan esetek­ben segít, amikor a rágóka enyhülést hoz: Professional Medical (magnézium-foszfát), 1-3 óránként.
 • Ratániagyökér-tinktúra: a ratánia gyökeréből készült tinktúra gyul­ladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Egy fültisztító pálcikát mártsunk meg egy kevés hígított ratániatinktúrában, majd ecseteljük be vele a fájdalmas fog környezetét.
 • Kurkuma: a kurkuma hatékony gyógyír irritációkra és fájdalmakra. Oldjunk fel két-három csipetnyi kurkumaport egy kis pohár meleg vízben. Ecseteljük be vele a fájdalmas területet; nagyobb gyermekek öblögethetnek is az oldattal.
 • Szegfűszegolaj: cseppentsünk egy csepp olajat az érintett fogra, ez­zel – ha nem fogad minket azonnal a fogorvos – átmenetileg csilla­píthatjuk a fájdalmat.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

 • Már csecsemőkorban is jelentkezhet fogszuvasodás, amiért a cumis-üveg a felelős: a cumis üvegből fogyasztott édes folyadék ugyanis folya­matosan „áztatja” a kicsiny fogakat.
 • Ne kínáljuk hát kisgyermekünket a cumisüveggel minden adandó alkalommal, amikor vigaszra szorul, ne alkalmazzuk az üveget cumi gyanánt.
 • Korlátozzuk gyermekünk édességfogyasztását!
 • Adjunk gyermekünknek gyakran valami rágnivalót, pl. almát vagy egy darab teljes kiőrlésű kenyeret. Rágás közben masszírozza a fogínyét, ami javítja a helyi vérellátást.
 • Ügyeljünk a megfelelő fogkefével és gyermekfogkrémmel való, rend­szeres szájápolásra. A fogszuvasodás megelőzésének céljából kötelező a rendszeres fogmosás.
 • Fogtisztítás céljából adjunk gyermekünknek időnként speciális rá­gógumit.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.