Betegségek és megelőzésük

Fóbiák – intenzív félelem

A fóbia irracionális és nagyon intenzív félelem, amely tárgyra, tevékenységre vagy helyzetre egy­aránt irányulhat. Sokféle egyszerű fóbia létezik, így pókfóbia, repülési fóbia, tériszony, klausztrofóbia. Egyes emberek félnek otthonukat el­hagyni.

A kisebb fóbiák nem befolyásolják a mindenna­pi életet, így kezelést sem igényelnek. Egyéb esetekben a fóbia megléte akár jelentős mérték­ben is akadályozhatja a normális napi életvitelt, de ezeket már kezelni kell, hogy az életminőség helyreállhasson.

Ha már kialakult a fóbia, az illető hosszabb ideig kerüli a helyzetet (vagy a tár­gyat, állatot stb.), ilyen lehet a repülés el­kerülése, vagy akár az orvos felkeresésé­nek halogatása. A fóbiás beteg, ha mégis találkozik a kiváltó okkal, hisztériás vagy akár pánikrohamban is kitörhet.

Mi okozza a fóbiákat?

Nem könnyű kérdés a fóbiák azonosítása. A gyermekkori rossz tapasztalatok is köz­rejátszanak ebben. Szorongásos betegek­nél gyakrabban alakul ki fóbia, aminek le­het az alapja általánosuló szorongás is.

A fóbiák kezelése

A fóbiák igen jól reagálnak a túlérzékeny­ség megszüntetését célzó (deszenzitizációs) kezelésre. Az orvos vagy a terapeuta úgy segít, hogy lassan, fokozatosan „ada­golja” a betegnek a provokáló helyzetet, tárgyat stb. Először szorongást érez a be­teg, de a kezelés előrehaladásával megta­nulja uralni érzéseit. Az egyszerű fóbiák ilyen kezelésre jól reagálnak, de a bonyo­lultabb fóbiák esetén ez a módszer nem al­kalmazható, és ezért olyankor sokféle pszichológiai-pszichiátriai beavatkozás szükséges.

A leggyakoribb fóbiák

  • Akrofóbia – félelem a magasságtól
  • Agorafóbia – félelem a nyílt tértől
  • Araknofóbia – pókiszony
  • Aviofóbia – félelem a repüléstől
  • Klausztrofóbia – félelem zárt terektől
  • Hidrofóbia – víziszony
  • Latrofóbia – félelem az orvosoktól
  • Nozofóbia – félelem a megbetege­déstől
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.