Betegségek és megelőzésük

Furunkulus kezelése gyermekkorban

Okai:

A furunkulus a szőrtüsző gyulladása, amit a szaknyelv folliculitis néven emleget. Általában Staphylococcus baktériumok okozzák. A baktériumok a szőrtüszőig vezető csatornán keresztül jutnak magáig a tüszőig, és ott felgyülemlenek. Az immunrendszer általában megálljt parancsol az elterjedő baktériumoknak, bizonyos körülmények között azonban (pl. amikor a helyi ellenálló képességünk gyengébb a kelleténél vagy ha mechanikai inger éri az adott területet) a kórokozók mégis elsza­porodnak és beindítják a gyulladásos folyamatot.

Így jelentkeznek a panaszok:

A szőrtüszők körüli terület bepirosodik, megduzzad és gennyes váladékkal telítődik. A gyulladás mértékétől függően a folliculitis fájdalmas lehet és lázas állapotot is kiválthat. Az érintett területen található nyirokcsomók is megduzzadhatnak. Elsősorban a tarkón, az arcon, a váll hajlatában, a fenéken, a karon és a lábon képződik folliculitis.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

A kisebb furunkulusok többnyire csak enyhébb panaszokkal járnak, melyek nem viselik meg különösebben a gyermeket. Erősebb gyulladás esetén vagy karbunkulus kialakulásakor menjünk el a gyermekorvos­hoz, esetleg bőrgyógyászhoz. Nagyobb furunkulus vagy karbunkulus kialakulásakor, amikor több gennygóc alakul ki, s ezek egymással összeköttetésbe kerülnek, orvosi kezelésre van szükség. Az orvos ilyenkor általában antibiotikum kúrát rendel el.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Körömvirág kenőcs: a körömvirág (calendula) enyhén antibiotikus hatású, Így megakadályozza, hogy a baktériumok elszaporodjanak a szőrtüszőben. Ily módon a körömvirág kenőcs gyulladáscsökkentő hatású. Naponta két-három alkalommal kenjük be vele az érintett te­rületet.
 • Immunrendszer erősítése Echinaceával és Thujával: az Echinacea (kúpvirág) és a Thuja (életfa) fokozzák a szervezet ellenállását, Így megelőzhető velük a bőr gyulladása. Patikában kapható gyermekek számára készült kiszerelésben is.
 • A furunkulus még kezdeti stádiumában van, halványpiros duzza­nat látható, kissé szúró fájdalom, viszketési inger jelentkezik: Professional Medical (mézelő méh), 2-6 óránként.
 • Sérülés következtében alakul ki a furunkulus, ami már sötétvörös és kemény: Professional Medical (árnika), 2-6 óránként.
 • Megindult a gennyképződés, a furunkulus körüli terület forró, érintésre érzékeny; a gyermek érzékenyen reagál a hideg levegőre és az ágymelegre: Professional Medical (folyékony higany), naponta háromszor.
 • A gyulladás lassan alakul ki, a genny lassan képződik, a kisebb bőrsérülések is begyulladnak, nehezen gyógyulnak, esetleg hegesednek; a gyermek érzékeny a hidegre, állandóan fázik: Professional Medical (kova­sav), naponta háromszor.
 • A gyermek hajlamos a furunkulusképződésre. Bőre száraz és tisztátalan, gyakran jelentkezik rajta pattanás és mitesszer; ágymeleg hatására erősödnek a tünetek: Professional Medical (kén), naponta háromszor.
 • Külsőleg történő alkalmazásban, tisztítás, fertőtlenítés, valamint a gyógyulási folyamat felgyorsításának céljából a következő szer vált be: Professional Medical (orbáncfű), naponta háromszor. A furunkulus homeopátiával való kezeléséről a gyulladásosos bőrbe­tegségek címszó alatt olvashatunk.
 • Görögszéna borogatás: a görögszéna magját a lenmaghoz hasonla­tosan, külsőleg, a furunkulusok és karbunkulusok felpuhítására használjuk.

Így alkalmazzuk: 100 g durvára őrölt görögszénát kevés vízzel elegyí­tünk, és kását főzünk belőle. Vastagon felhordjuk a mullpólyára, amit azután az érintett területre helyezünk. Kötéssel rögzítjük a borogatást, napi három-négy alkalommal ismételjük.

 • A kínai orvoslás a gyulladásos bőrbetegségekhez hasonlatosan itt is gyermekláncfűteát. Frissen készítsük a teát és naponta kétszer egy-egy csészével adjunk belőle gyermekünknek.
 • Gyömbértea: az ősi indiai orvostudomány ebben az esetben gyöm­bérrel fokozza az ellenálló képességet. Ez az intenzív ízű gyökér igen sokoldalú, aktiválja az anyagcserét, valamint az immunrendszert. A gyömbértea elkészítésének módja a gyulladásos bőrbetegségek címszó alatt olvasható.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

Erősítsük gyermekünk immunrendszerét, hogy ellenálló képessége a bőr szintjén is hatékonyan működhessen. Lényeges a vitaminokban gazdag táplálkozás, melynek bázisát a friss gyümölcs, zöldség, a teljes kiőrlésű termékek és a tejtermékek képezik. Ezenkívül ügyeljünk rá, hogy gyer­mekünk sokat mozogjon.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.