Betegségek és megelőzésük

Gyulladásos bőrbetegségek okai, kezelése gyermekkorban

Okai:

A bőr védi a szervezetet a kórokozók behatolásától, de ha sérül a felszí­ne (tüske, szálka), a fertőzés hatására gyulladásos folyamat kezdődik. Először vörösen elszíneződik, a sérült terület melegebb tapintású lesz, feszülés, fájdalomérzés kísérheti, később a gyulladás középső (centrális) részén gennygyülem alakulhat ki. Nagyobb gyermekeknél, serdülőknél a szőrtüszők mentén vagy a verejtékmirigyek kivezető nyílásán behatoló fertőzés hatására gennyes, gyulladásos elváltozás, hétköznapi nyelven furunkulus, pattanás alakul ki.

A belső szervekben leggyakrabban a gyulladt mandulák, illetve a vakbél körül alakulhat ki tályog (gennyes gyülem), ez esetben gyermekünk belázasodhat, bágyadt, levert, étvágytalan, súlyos beteg benyomását kelti.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha a bőrön jelentkező gennygyülem csak apró, s gyermekünket nem igazán zavarja, próbálkozhatunk az önkezeléssel, alkalmazhatunk helyi kezelést, nedves, pl. gyógyiszapos borogatást (lásd a 64. oldalt). Nagyobb bőrtályog esetén azonban forduljunk orvoshoz, neki kell eldöntenie, szükségét látja-e csíraölő hatású (antibiotikus) kezelésnek vagy esetleg kisebb műtéti beavatkozásnak. Ennek során az orvos szi­kével felnyitja a tályogot, hogy a genny távozhasson. Ezt követi a helyi, szükség esetén szájon át adott kezelés.

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha gyermekünknél feltűnő tünetekre, magas lázra, hidegrázásra, gyengeségre lennénk figyelmesek. Ilyenkor vérmérgezés alakulhat ki a gyermek szervezetében, amit az orvosi szakma szepszis névvel jelöl. Ennek során hirtelen nagymennyiségű baktérium és méreganyag kerül a véráramba és terjed szét az egész szervezetben. A kis beteg ekkor feltétlenül szigorú, klinikai orvosi kezelésre szorul.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Körömvirág krém: enyhén antibiotikus hatású, mivel gátolja a bak­tériumok elszaporodását. Ily módon gyulladáscsökkentő és fájda­lomcsillapító hatású. A körömvirág latin (botanikai) neve: Calendula.
 • A tályog szembeötlő gennyképződéssel jár, a gyermek érzékenyen reagál érintésre és hidegre: Professional Medical (mészkénmáj), naponta háromszor.
 • A már „megérett” bőrtályog gyorsan felnyílik és beforr a „home­opátiás kés” néven emlegetett Professional Medical (faggyúfa) hatására, amit 4-6 óránként adjunk.
 • Nagyon lassú gennyképződés, nehézkesen beinduló gyógyulási folyamat esetén a Professional Medical (kovasav), naponta háromszor adva elő­segíti a gyógyulási folyamatot és kihajtja az idegentestet.
 • Az ellenálló képesség általános javítására, a gyulladásos folyama­tok gyors enyhítésére szolgál elsősorban a Myristica sebiferával kom­binálva az Professional Medical (kasvirág), háromóránként.
 • Gyógyiszapos pakolás: a gyógyiszap a világ legősibb természet­gyógyászati szere. Anyaga lösz, azaz a Föld felszíne alatt létrejövő üledékes kőzet. Ásványi anyagokban és nyomelemekben igen gazdag. Agyagos állagából kifolyólag képes megkötni baktériumokat, víruso­kat, zsírokat és egyéb anyagokat.

Külsőleg történő alkalmazása különösen jótékony bőrgyulladásokra, tályogra, furunkulusra, nedvedző sebre, valamint a bőr savas védőré­tegének helyreállítására.

Így alkalmazzuk: a por alakban lévő gyógyiszapot vízzel elegyítjük s ad­dig keverjük, amíg sűrűn folyó pépet nem kapunk. Az elegyet jó fél cm vastagon felhordjuk az érintett területre, majd 10 percig rajtahagyjuk.

 • Gyermekláncfűtea: a hagyományos kínai orvoslás gennyes folyama­tok esetén gyermekláncfüvet ajánl. Méregtelenítő és általános erősítő hatást tulajdonítanak neki.

A gyermekláncfű vadon termő gyógynövény, magas koncentrációban tartalmaz számos értékes anyagot, ami mind egészségi állapotunk hely­reállítását szolgálja. Szem előtt kell azonban tartani, hogy a termőtalaj, amin a gyermekláncfű terem, szennyező anyagoktól mentes legyen, ezért legjobb, ha biominőséget vásárolunk. Adjunk gyermekünknek napi két alkalommal egy-egy csésze friss főzetet belőle. Ha gyermekünk viszolyog a kesernyés íztől, tegyünk bele egy kevés mézet vagy keverjük a főzetet más teák, pl. a csipkebogyó főzetével.

Így készül a tea: hideg vízzel öblítsünk le egy maroknyi gyermekláncfű­levelet, csöpögtessük le, majd vágjuk apróra. Öntsük le 250 ml, forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk 10 percig állni és azután szűrjük le.

 • Az ellenálló képesség növelése gyömbérrel: a gyömbér India ezerarcú fűszere. Serkenti az anyagcserét és méregtelenít, immunerősítő és csíraölő hatású. A frissen készült gyömbértea illóolaja éppen ezért hatékonyan csillapítja a gyulladásokat.

Így készül a tea: egy vastag szelet gyömbért 250 ml vízbe helyezünk, a vizet forráspontig hevítjük, majd öt percig forrni hagyjuk. Lehűtjük, kevés mézzel ízesítjük. Igyon meg belőle a gyermek napi két-három alkalommal egy-egy csészével.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

 • A krónikusan visszatérő gennyesedés leginkább az ellenálló képesség hiányára utal. Ügyeljünk tehát a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra, amivel erősíteni tudjuk gyermekünk immun­rendszerét. Egyen a gyermek sok friss gyümölcsöt és zöldséget. A tejter­mékek is tartalmaznak értékes tápanyagokat és vitaminokat.
 • Próbáljuk meg korlátozni a gyermek által fogyasztott gyorséttermi termékek, illetve az édesség mennyiségét. Magas zsír- és cukortartal­muk, valamint a bennük lévő, egészségre káros adalékanyagok miatt megterhelik a gyermek szervezetét.
 • Ezenkívül fontos, hogy gyermekünk sokat mozogjon, mégpedig le­hetőleg a friss levegőn.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.