Gyógynövények

Görögszéna – hatóanyagai, gyógyászatai alkamazása, mellékhatásai

Görögszéna (Trigonella foenum-graecum) története, alkalmazott drogjai

A görögszéna a 7. század óta termesztett növény. Arab és trópusi országokban magját táplálékként, fűszerként fogyasztják. Fiatal hajtása Indiában kedvelt zöldségnövény. Gyó­gyításra már az ókori Egyiptomban is alkalmazták. A tradicionális arab, indiai és kínai orvoslás egyaránt használja.

A Trigonella foenum-graecum L. (görögszéna, görög lepkeszeg) a mediterráneumban, In­diában és Kínában honos, a Fabaceae családba tartozó évelő növény. A görögszéna név a növény jellegzetes, friss szénára hasonlító illatára utal. A lepkeszeg szó valószínűleg Dió­szegi Sámuel alkotása, a növény apró, pillangós virágaira hívja fel a figyelmet. Drogként érett, szárított magját alkalmazzák (Trigonellae foenugraeci semen Ph. Hg. VIII.), amely főként marokkói, török, indiai és kínai termesztett állományból származik.

A görögszéna a Földközi-tenger környékén honos, és elterjedt egész Dél-Európában, Afrikában és Észak-Amerikában. Évezredek óta ter­mesztik fűszer- és gyógynövényként, és szarvasmarha takarmányként. A faji nevét, foenum-graecum, mely „görögszéná”-t jelent, a rómaiaktól kapta; az angol neve, a fenugreek ebből a latin elnevezésből származik.

Az egyiptomiak a görögszénát étkezési célokra és kozmetikumokban használták; illetve a szülés beindítására és balzsamozásra. Dioszkoridész az első században számos különböző nőgyógyászati betegség ke­zelésére javasolta. A tizenegyedik század óta használja a kínai orvoslás is, frissítő hatásának köszönhetően, és az indiai ájurvédikus gyógyászat­ban afrodiziákumként és ízületi gyulladásra, köszvényre alkalmazzák. Bencés szerzetesek terjesztették el az európai kertekben. A növényről azt gondolták, hogy védelmez a démoni erőkkel szemben.

A görögszénát régóta használják a tejtermelés stimulálására, és a szoptatós anyák úgy tapasztalták, hogy kilencszer annyi tejük lett tőle. A modern orvosi kutatások azt mutatják, hogy a növény bizonyos ható­anyagai nagyon ígéretesek a rák kezelésében.

  • Könnyű magról termeszteni. Ha már nem fagy, vethetjük szabad-
    földbe, vékonyan fedjük be.
  • Mérsékelt éghajlaton fagyérzékeny egynyári növény. Szereti
    a napsütést és a jó vízelvezetésű, termékeny talajt, mely semleges vagy enyhén savas kémhatású.
  • 15 cm-es tőtávolságra vessük.
  • A növény elhullajtja magjait, ezért amikor megérett, szedjük össze a terméshüvelyeket.
  • Szükség szerint gyűjthetjük levelét.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A drog nagy mennyiségű (25-50%) galaktomannántípusú, duzzadó, fel nem szívódó poliszacharidot tartalmaz. 20-30%-os fehérjetartalma miatt értékes tápláléknövény. Külön­leges szabad aminosava a 4-hidroxi-izoleucin (0,1-0,5%). Jellegzetes vegyületei a furosz-tántípusú szteroidszaponinok (2-3 %), amelyek leggyakoribb aglikonja a dioszgenin és a jamogenin. Tartalmaz továbbá szterineket, flavon- és flavonol-glikozidokat, zsírosolajat, kumarinokat, a nyomelemek közül jelentősebb mennyiségű szelént és krómot.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A népi gyógyászatban belsőleg kesernyés íze miatt étvágytalanság, emésztési zavarok, ezen kívül felső légúti hurutok, cukorbetegség esetén és a tejelválasztás fokozása céljából használ­ják. Külsőleg a magpépet borogatásként ekcéma, kelések és fekélyek kezelésére alkalmazzák.

Preklinikai vizsgálatok

A görögszénamag több állatkísérletben koleszterinszint-csökkentő hatásúnak bizonyult. Azt találták, hogy ez a hatás a szaponinoknak és a poliszacharidoknak köszönhető. A drog fokozza az epesavak kiválasztását, szaponinjai, valamint a drog rosttartalma is gátolja az epesavak és a koleszterin felszívódását.

Patkányokon, nyulakon és kutyákon vizsgálták a drog antidiabetikus hatását. A zsírta­lanított mag per os adagolása csökkentette a vércukorszintet. A galaktomannántípusú poli-szacharidok szabályozzák, lassítják a tápanyagok, köztük a szénhidrátok felszívódását, így elnyújták a vércukorszint-emelkedést. A lehetséges, kísérletesen dokumentált mecha­nizmusok közé tartozik még az inzulinreceptorok számának növelése, a hasnyálmirigy β-sejtjeinek stimulálása (tehát az inzulinelválasztás fokozása), a poliszacharidokat bon­tó enzimek gátlása. A 4-hidroxi-izoleucinnal, mint specifikus inzulinszekréciót fokozó anyaggal kapcsolatban intenzív kutatás folyik.

Humán bizonyítékok

Az utóbbi időben kis létszámú 2-es és l-es típusú diabéteszes betegcsoportokon több klinikai vizsgálatot is végeztek per os adagolt magőrleménnyel vagy vízben áztatott magok­kal. Ezek a humán kísérletek megerősítik a drog koleszterin- és vércukorszint-csökkentő hatását. Kedvező eredményt a drog többnapos ill. -hetes, viszonylag nagy dózisban tör­ténő (2-3×15-50 g/nap) adagolásával értek el. A betegeknél csökkent a vér triglicerid-, LDL- és VLDL-szintje. Az étkezés közben/után fogyasztott lepkeszegmag hatására szig­nifikánsan csökkent a betegek étkezés utáni vércukorszintje.

Indikációk, adagolás

Étvágytalanság esetén naponta 3-szor étkezés előtt 0,5-2 g darált drogot folyadékkal kell bevenni, vagy 0,5 g darált magot 150 ml hideg vízben 3 óráig áztatni, és a teát naponta többször fogyasztani. Napi adagja 6 g drog vagy azzal egyenértékű készítmény. Koleszte­rin- és vércukorszint-csökkentésre alkalmazható dózisát nem határozták meg, ilyen célra a bizonyítékokon alapuló orvoslásban nem alkalmazható.

Külsőleg: 50 g porított drogot 250 ml vízzel 5 percig kell főzni, és az így készült pasz­tával a gyulladt bőrt borogatni.

Hazánkban kétes eredetű, bizonytalan összetételű és minőségű görögszénamag-ké­szítmények is találhatók a piacon, különböző, tudományosan nem alátámasztott hatások („mellszépítő”, tejelválasztás-serkentő, izomtömeg-növelő, nemi vágyat fokozó) feltün­tetésével.

Háztartás

A görögszéna gazdag ásványi anyagokban. Zöldtrágyaként is lehet használni, bár akkor még virágzás előtt be kell forgat­ni a talajba.

Gyógyászat

A görögszéna vasat, foszfort és ként tartalmaz, és kiváló frissítő a betegségtől vagy vér-
szegénységtől legyengült szervezetnek. Enyhíti a to­rokfájdalmat, a köhögést és a szájüregi fekélyeket, és élénkíti a tompa ízlelést.

Konyha

A magok őrölve és egészben is előfordulnak az indiai, marok­kói és közel-keleti ételekben, mint a curry és a tagine. Külö­nösen jó burgonyával. A friss leveleket salátákba teszik, il­letve zöldségként fogyasztják, és a csírája is tápláló összete­vője a salátáknak.

Kozmetika

A görögszéna bőrpuhító és hidratáló, és élénkíti az arcszínt. Olajjal keverve a fejbőr masszírozására használják, a haj is csillogóbb lesz tőle.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Ismételt külsőleges alkalmazása allergiás bőrreakciót válthat ki. Nagy mennyiségben fo­gyasztva teltségérzet, puffadás léphet fel. A vércukorszintre kifejtett hatása miatt enyhe hipoglikémiás tünetek is kialakulhatnak. Kontraindikáció, interakció más gyógyszerekkel nem ismeretes. Terhesség alatt nem ajánlott, mivel nincsenek adatok a drog ártalmatlan-ságáról. Szoptatás alatt az orvos tudtával alkalmazható.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.