Betegségek és megelőzésük

Gyomorfekély tünete és kezelése

Tünetek

A gyomorban kialakuló fekély (ulcus ventriculi) mardosó fájdalmat okoz, amit az érintettek többnyire a csípős, savanyú vagy túl sós ételek kerülé­sével és szódabikarbóna vagy patikai savkötők fogyasztásával próbálnak enyhíteni. Nem túl régóta ismeretes, hogy ezt a betegséget az esetek kétharmadában egy baktérium, a Helicobacter pylori okozza; a vékony­bélben jelentkező nyombélfekélyért rendszerint szintén ez a mikroorga­nizmus felelős.

A többi eset hátterében szteroidmentes gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID), például aszpirin vagy ibuprofen tartós szedése áll. Az alábbiakban néhány hatékonynak bizonyult megelőző módszert aján­lunk az olvasónak.

Tipp! Harmadával csökken a gyomorfekély kiala­kulásának kockázata, ha mindennap megeszünk hét adag gyümölcsöt, zöldséget.

Prevenció első körben

Csínján a nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) gyógyszerekkel!

Aki rendszeresen szed aszpirint (például szívbetegségre), ibuprofent vagy naproxént (fejfájásra, reumára stb.), annál fokozottan fennáll a gyomor­fekély kialakulásának veszélye. Az összefüggés az, hogy e gyógyszerek elvékonyítják és tönkreteszik a gyomorsav maró hatásától védő gyomor­nyálkahártyát, gátolják a savközömbösítő bikarbonátok termelődését (a szódabikarbónában ugyanezek a vegyületek vannak), rontják a gyo­mor vérellátását, így a nyálkahártya regenerálódóképességét, sőt még a véralvadást is megnehezítik, emiatt a fekélyes vérzés nehezebben áll el. Ezért kell e szerek szedése előtt konzultálni az orvossal.

Kutatási eredmények! Több mint háromezer személy bevonásával végezték azt a nemrég lezajlott angliai vizsgálatot, melyből kiderült, hogy akik szteroidmentes fájdalomcsillapítókat vagy gyulladásgátlókat szednek, azok körében húsz-harmincszor gyakoribb a gyomor­fekély kivérzése, mint azoknál, akik kerülik ezeket a készítményeket.

De vajon mivel helyettesíthető vagy hogyan mérsékelhető e szerek káros hatása?

Az orvosok tapasztalataik alapján három stratégiát javasolnak:

  • Krónikus fájdalomra paracetamol. Mivel ez a gyógyszer nem NSAID, nem rongálja a gyomrot. (A májnak azonban árthat, ezért napi 3 g-nál többet ne szedjünk; alkohollal be­venni tilos!)
  • NSAID-ből a lehető legkisebb dózis, minél ritkábban. Ez arra az esetre vonatkozik, ha az acetaminofen nem használ.
  • Extra gyomorvédelem. Az általunk megkérdezett szakértők sucralfat hatóanyag-tartalmú szerek szedését javasolják azok számára, akik napi rendszerességgel kénytelenek NSAID-t szedni: ez a gyógyszer hatéko­nyan védi a gyomornyálkahártyát az NSAID roncsoló hatásától.

Füstmentesen. A dohányfüstben lévő nikotin hatására több és tömé­nyebb gyomorsav termelődik, ezért – egyes adatok szerint – a dohányzás hétszeresére növeli a gyomorfekély kockázatát. Állítólag a füst vegyi anyagainak jelenlétében a H. pylori fekélyesítő aknamunkája még hatékonyabb.

Kevesebb alkoholt – vagy inkább semennyit. Az alkohol nemcsak irri­tálja és kimarja a gyomornyálkahártyát, de savat is csinál. Önmagában fekélyt ugyan nem okoz, de H. />j//ú>n-fertőzöttség, illetve rendszeres NSAID-szedés esetén hajlamosít rá. Tekintve, hogy hatvanéves korára az emberek fele megfertőződik ezzel a baktériummal, érdemes vissza­fogni vagy teljesen elhagyni a szeszfogyasztást.

Prevenció második körben

Reggelire gabonakása és friss gyümölcs.

Kutatási eredmények! Az amerikai Harvard Egyetem közel ötvenezer férfi bevonásával végzett vizsgálata többek között azzal az eredménnyel zárult, hogy akik napi hét adag zöldséget és gyümölcsöt esznek, azok körében harmadával ritkább a gyomorfekély, mint akik még a napi három adagot sem fogyasztják el. Ha az étrend bőségesen tartalmaz vízoldékony rostokat (fő élelmi forrásaik a pektinben gazdag gyümölcsök, például a körte, továbbá a hüvelyesek, valamint az árpa-és a zabkása), a kockázat jelentős mértékben, 60 százalékkal csökken.

Hogy miért olyan jótékonyak ezek a táplálékféleségek, nem teljesen világos; talán arról lehet szó, hogy a vízben oldódó rostok a tápcsatorna falán sűrű, sima, kocsonyás bevonatot képeznek, s védik a gyomor és a nyombél nyálkahártyáját az emésztősavak maró hatásától.

Jótékony paraj és cékla. Számos zöldség, köztük a spenót, a fejes saláta, a retek és a cékla bővelkedik olyan vegyületekben, amelyek hatására felszaporodik a gyomorban a dinitrogén-oxid. Svéd kutatók úgy tartják, hogy ha ez a vegyület elér egy bizonyos szintet, akkor erősíti a gyomor­nyálkahártyát, amely így jobban ellenáll a gyomorsavnak, és gyorsabban képes regenerálódni.

Összefoglalás

Okai. Többnyire egy baktérium, a Helicobacter pylori idézi elő; más esetekben NSAID-gyógysze-rek (nemszteroid gyulladásgát­lók), például acetilszalicilsav és ibuprofen hatóanyag-tartalmú gyógyszer rendszeres, tartós szedése okozza.

Figyelmeztető tünetek. Gyomorégéshez hasonló, de erősebb, maró érzés a gyomortájon, mely étkezés után két-három órá­val jelentkezik, éjszaka vagy éh­gyomorra rosszabbodik, az evés azonban lecsillapítja. A fekély étvágytalanságot, így fogyást is okozhat, sőt émelygés, hányinger, sőt hányás is jelentkezhet. Vér­hányás vagy véres széklet esetén rögtön ki kell hívni az orvost, vagy kórházba kell menni: ez ugyanis a gyomorvérzés jele, mely azonnali beavatkozást tesz szükségessé.

Új fejlemények. A gyomor­fekélyt okozó baktérium ellen háromféle antibiotikum kombi­nált alkalmazása hatékonyabb, mint egy- vagy kétfajtáé. Olasz kutatók közel háromezer gyo­morfekélyes beteg bevonásával végzett tíz vizsgálat eredményei­nek összesítése során megállapí­tották, hogy akik tíznapos anti­biotikum-kúra keretében három különböző készítményt szedtek, azok 93 százalékának a gyomrá­ból sikerült kiirtani a H. pylori-t ezzel szemben a kétféle antibioti­kumot használók csupán 77 szá­zalékánál mutatkozott javulás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.