Betegségek és megelőzésük

Hányás okai, kezelése gyermekkorban

Okai:

Kisbabáknál és kisgyermekeknél gyakori a hányás és az ún. bukás. Álta­lában nincs semmi komoly a dolgok hátterében. Amikor egy csecsemő etetés után visszabukik, az többnyire túletetésre utal. Azaz arról van szó, hogy gyermekünk maga határozza meg, mennyi táplálékra is van szüksége. A „bukós” gyermekek ennek ellenére igen gyakran kiválóan fejlődnek és gyarapodnak.

Nagyobb gyermekeknél a dacreakció ártal­matlan oknak számít, pl. viszolyognak egy ételtől, ami a családi asztalra kerül és amit el kellene fogyasztaniuk. Néhány gyermek ezzel próbál szüleire nyomást gyakorolni: a hányással szeretné a szülői figyelmet magára terelni és gondoskodásukat kiharcolni.

A hányás azonban gyomor-bél fertőzés, egyes élelmiszerekkel szem­beni intolerancia vagy romlott ételek fogyasztását követően jelentkező ételmérgezés jele is lehet. Szervi zavarok, pl. az emésztőrendszer fejlő­dési rendellenességei, anyagcsere-betegségek vagy más gyulladások, pl. mandulagyulladás is hányást idézhetnek elő egy gyermeknél.

Így jelentkeznek a panaszok:

A fertőzéses eredetű vagy egyéb zavarokból kifolyólag jelentkező hányást többnyire rosszullét előzi meg. A gyermek rosszkedvűnek tűnik, rosszul érzi magát. Gyakran fáj a hasa. Gyakori tünet a szájszag, a szédülés és az izzadás.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha egy csecsemő vagy egy kisgyermek azon kívül, hogy visszabukta az ételt, sem rossz közérzet, sem betegség jelét nem mutatja, akkor többnyire nincs ok az aggodalomra. Ha azonban azt gyanítjuk, hogy komolyabb okok állnak a dolgok hátterében, jobb, ha orvost hívunk.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Gyomortea: az irritált gyomornyálkahártya megnyugtatására, az émelygés és a hányinger csillapítására jól bevált a kamillából, citrom­fűből és borsmentából álló teakeverék.

Így készül a tea: 20 g kamillavirágzatot, 20 g citromfű- és 20 g borsmen­talevéllel elegyítünk. 1 csapott teáskanál keveréket 150 ml forrásban lévő vízzel leöntünk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Az a legszeren­csésebb, ha egyszerre csak egy-egy kanállal adunk belőle a gyermeknek.

 • Nyálkahártya-védelem: az akut fázist követően a nagy nyálkatartalmú drogok, pl. az orvosi ziliz vagy az izlandi zuzmó mintegy védő filmréteget képeznek a megviselt nyálkahártya felületén, és regenerá­ló hatást fejtenek ki.
 • Gyermekünk túl sokat és összevissza evett, túl sok édességet és zsírosat fogyasztott. Böfög, fehéres lepedék borítja a nyelvét, előfor­dulhat, hogy száj zuga is kisebesedik. Rossz kedvű, nem akarja, za­varja, ha nézik vagy ha hozzáérnek: Professional Medical (fekete antimonit), naponta háromszor.
 • Gyakori tünet az émelygés és a hányás, a gyermek nyelvén nem képződik lepedék; hányást követően sápadt és gyenge, undorodik az ételtől; mozgás hatására, evést és köhögést követően erősödnek a tü­netek: Professional Medical (hánytatógyökér), naponta háromszor.
 • Gyermekünk túl sok édes és zsíros táplálékot fogyasztott, pl. tor­tát vagy fagylaltot. Gyengélkedik, igényli a törődést, hamar elsírja magát: Professional Medical (kökörcsin), naponta kétszer.
 • Gyermekünk „utazási betegségben” szenved: autó-, vonat- és ha­jóutak során émelygés fogja el, hánynia kell: Professional Medical (indiai kon­koly), akut esetekben 1/2 – 2 óránként, később naponta háromszor.
 • Meleg kamillás borogatás: hatására a hasban kellemes meleg árad szét, a panaszok enyhülnek, elmúlik az émelygés, elmarad a hányás, mivel a gyomor megnyugszik.

Így alkalmazzuk: Hosszában kettőbe-háromba hajtott nagyobb törül­közőt meleg kamillateába merítünk és a gyermek hasára fektetünk. Vászonkendőt terítünk rá, amit gyapjúsállal odaerősítünk. A hatást fokozhatjuk azáltal, ha ágymelegítő palackot helyezünk még a kötésre. A borogatást 15 percig hagyjuk fenn. A kezelés megismételhető.

 • Ánizsmag: az ánizsmag főzete a kínai orvoslás szerint hatékony hányás ellen. A magok illóolaja megnyugtatja a gyomor idegeit. Így készül: 1 teáskanál szétnyomott ánizsmagot 250 ml tűzforró vízzel leöntünk és 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Kortyonként adagoljuk gyermekünknek a folyadékot.
 • Gyömbérszeletek: egész Ázsiában a gyömbér az igazi klasszikus szer, amit gyomor- és bélzavarok esetén alkalmaznak. Kevés mézzel is ízesíthetjük gyermekünk számára a gyömbérszeleteket vagy ké­szíthetünk neki gyömbérteát is.
 • Fahéj és szegfűszeg: émelygés és hányinger ellen kókusztejet, fahé­jat és szegfűszeget ajánl az indiai orvostudomány. Készíthetünk gyermekünknek zabkását, amibe kókusztejet, fahéjat és szegfűszeget keverünk.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

 • Ne engedjük, hogy gyermekünk teleegye magát, de ne is kényszerítsük az evésre. Ne erőltessünk bele többet, mint amennyit kíván.
 • Ügyeljünk rá, hogy gyermekünk ne fogyasszon túl sok gyorséttermi ételt és túl sok édességet.
 • „Utazási betegséggel” küzdő gyermekünk állapotán segíthetünk spe­ciális, émelygést és hányingert csillapító patikai rágógumi vagy kap­szula használatával. Megelőzésképpen, kicsivel az indulás előtt adjuk be neki. A gyömbér is hatékony szer az utazási betegség leküzdésében. Idősebb gyermekeknek gyömbérszeletet is adhatunk, hogy azt rágva megelőzhesse a panaszok jelentkezését.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.