A férfi egészsége

Hányinger és hányás okai

A szótár hűvös szavai nem érzékeltetik igazán ezeket a fogalmakat: „hányinger – émelygő érzés, amely hányáshoz vezethet”; „hányás – a lenyelt táplálék akaratlan távozása a szájon át”. Bezzeg az okádás, rókázás, csandázás – ezek a szaftosabb kifejezések jól illenek e rendkívül kellemetlen jelenséghez!

„Az egészséges gyomor a függetlenség felé tett hatalmas lépés”

Seneca, római drámaíró

A jó öreg kitaccsolás

Csak szánni lehet a vidámparkok ringlispíljeinek dolgozóit, hiszen ezek a mulatságos játékszerek kis túlzással hánytatóeszközöknek is nevezhetők. A legtöbben ismerik ezeket a szerkeze­teket, amelyek addig pörgetik és hin­táztatják az embert, amíg annak gyom­ra vészesen felemelkedik valahová a torok közelébe. Az egyszerre ijesztő és szórakoztató menetek közben sajnos néhány gyengébb gyomrú vendég bi­zony kidobja a taccsot, utastársai, vala­mint az alant bámészkodók legna­gyobb bosszúságára. Nem kevésbé bosszúsak azok a dolgozók, akik a kör­hinta alatt a felmosórongyokat kezelik.

Jegyezzük meg! Általában azt gondolják, hogy a hányinger és a hányás szorosan az emésztéshez kapcsolódik, de ahogy azt a ringlispíl példája is mutatja, mindkettőt okozhatja olyasmi, ami­nek bizony nem sok köze van a szoro­san vett evéshez-iváshoz.

Ez azért van így, mert az agy „há­nyásközpontját ” bármi működésbe hozhatja, amit a szervezet veszélyes­nek, ijesztőnek értékel, függetlenül at­tól, hogy ebben igaza van-e vagy sem. Amikor pedig ez a központ utasítást küld a gyomorhoz, az ki fogja adni ma­gából a benne lévő matériát, bármi le­gyen is az. A hányingert és a hányást előidéző okok rendkívül változatosak.

Itt van például a túl sok elfogyasztott táplálék és – még lényegesebb – a túl sok megivott alkohol. Az undorító bűz, az érzelmi megrázkódtatás, valamint egyes orvosságok is hánytató hatásúak lehetnek. És van még egy sor betegség is, ami ilyen, kedvezőtlen eredménnyel jár: kezdve a fekéllyel és az epekővel, folytatva a fejet ért ütéssel, a migrénnel, egészen a vírusos gyomorfertőzésig.

Tünetek

A hányinger kellemetlen, émelygő érzés a gyomortájékon, amelyhez erőteljes nyálelválasztás, illetve gyengeség is társulhat. Ha a hányinger erőssége eléri a felső határát, bekövetkezik maga a hányás. Egy sor egyéb tünet is csatlakozhat a hányáshoz és a hányingerhez. Ilyen például a hasmenés, a hasfájás és a görcsök, a szédülés, a fejfájás, illetve az étvágytalanság. Az, hogy az ember melyiket tapasztalja ezek közül, tulajdonképpen a rosszullét okától függ.

Az ételmérgezés például sokszor gyomorgörccsel, fejfájással, szédüléssel, lázzal és borzongással jár. Enyhébb esetben ezek a tünetek pár óráig, esetleg egy-két napig tarthatnak. Vírusos gyomorfertőzés fennálltakor a hányás mellé hasmenés csatlakozhat, és míg e tünetek általában 3 napon belül megszűnnek, a gyengeség és a bágyadtság még napokig fennmaradhat ezek után is.

A tápcsatorna

A mintegy 9 méter hosszú tápcsatorna (a szájnyílástól a végbélnyílásig) megemészti az elfogyasztott ételt, felszívja használható alkotóelemeit, majd megszabadul a maradéktól. A szájban a fogak megőrlik az ételt, az összekeveredik a nyállal, amelynek enzimjei elkezdik a keményítő bontását. A nyelőcső lepréseli a falatot a gyomorba, amelynek erős izmai összekeverik a táplálékot a gyomorsavval, ami segít a gyomor enzimjeinek a fehérjebontásban. A patkóbélben a már híg, pépes masszához hozzáadódnak a máj, a hasnyálmirigy és a bél emésztőenzimjei, és a vékonybélben végbemegy a tápanyagok és a víz nagy részének felszívása.

A fennmaradó béltartalomból a vastag­bél kiszívja a még szükséges vizet és sókat, amíg végül a besűrűsödő maradék széklet formájában távozik.

A tengeribetegség gyötrelmei

A körhintán ébredő hányinger jól pél­dázza a mozgó szerkezeteken bekö­szöntő tengeribetegséget

Egyesek szerint ez a rendellenesség akár az em­berek 90 százalékát is érintheti valami­lyen formában, ennek ellenére ezt az ál­lapotot még mindig rejtély övezi. Senki sem tudja, miért van az, hogy egyesek egyáltalán nem érzékenyek a járművek mozgására, és az is furcsa, hogy sokak­nál a tengeribetegségre való hajlam a kor előrehaladtával csökken.

A betegség kialakulása

A tengeribetegség akkor alakul ki, amikor a test nem képes megfelelő­képpen alkalmazkodni az elmozdulás­hoz. A belső fülben található az egyen­súlyozás és mozgásérzékelés szerve, a bonyolult, folyadékkal teli csatornák­ból és tömlőkből álló, úgynevezett vesztibuláris rendszer. Ez a berende­zés érzékeli a test elmozdulásait, és se­gít alkalmazkodni hozzájuk.

A gondok akkor kezdődnek, ami­kor mondjuk egy ringatózó hajón utazva az agy ellentmondásos infor­mációkat kap a szem, illetve a vesztibuláris rendszer felől. Például az em­ber szeme nagyszerűen képes össz­pontosítani egy mozdulatlan tárgyra, mondjuk, arra az ezeroldalas könyvre, amelyet ki szeretne olvasni az utazás alatt, viszont az egyensúlyozó szerv ál­landóan változó helyzetről tudósítja a központi idegrendszert. Tehát míg a szem azt üzeni, hogy gazdája mozdu­latlan, a vesztibuláris rendszer szerint éppen hogy nem ez a helyzet.

Tengeribetegség – Megelőzés

Mindenfajta járművön előfordulhat tengeribetegség, ami egyesek számára megnehezítheti akár a nyaralást is. Semmi sincs azonban veszve, mert jó módszerek vethetők be a tengeribeteg­ség megelőzésére. Általában ezek azon alapulnak, hogy segíteni kell az érzékeknek azzal, hogy a test mozgása és a külvilág elmozdulása szinkronba kerüljön egymással.

A következőkben felsorolunk eh­hez néhány módszert:

 • Nézzen maga elé egyenesen, és in­kább távoli, mint közeli objektumokat figyeljen utazás közben. Ha autóban ül (és nem ön vezet), ne nézze az oldal­só ablakon keresztül az elsuhanó fá­kat, az útszéli villanyoszlopokat.
 • Mindenfajta járművön törekedjen arra, hogy olyan ülést válasszon, ahol a lehető legkevésbé érzékeli a moz­gást. Autóban ez az anyósülést jelenti, és próbáljon olyan útvonalat választa­ni, ahol kevésszer kell megállni és új­ra elindulni. Az eközben keletkező hintázó mozgás ugyanis elősegíti a tengeribetegséget. Buszon ne üljön az ajtó közelébe, így ha az hátul találha­tó, valahol elöl foglaljon helyet. Repü­lőn, vonaton, hajón a jármű közepe fe­lé eső ülések a legmegfelelőbbek.
 • Amennyire lehet, tartsa mozdulat­lanul a fejét. Ha körül akar nézni, te­gye ezt a szeme elmozdításával.
 • Ne azon gondolkozzon állandóan, hogy vajon mikor tör már önre a ten­geribetegség. Ha eltereli valamivel a gondolatait, legalábbis elodázhatja a kellemetlen szédülést. Az idegesség csak ront az állapotán, és sokan pusz­tán gondolati úton is képesek tengeri­betegségbe hajszolni magukat.
 • A friss levegő mindig jót tesz. A kel­lemetlen szagok könnyen kiválthatják a tengeribetegséget, ezért autóban húzza le az ablakot, hajón pedig tar­tózkodjon sokat a fedélzeten.
 • Utazás előtt egyen egy kevés zsír­mentes eledelt; kerülje a nehéz, kiadós étkezést, ami már csak azért sem aján­latos, mert ezzel muníciót biztosít egy hatalmas hányásnak.
 • Ne igyon alkoholt, és ne dohányoz­zon. Ezek felkavarhatják a gyomrot, és csak rontanak az állapotán.
 • Vegyen be orvosságot. A dimenhydrinát (Dramamine) közismert antihisztamin-készítmény, ami meggátolja a belső fülből az agyba jutó, hányást kiváltó jelzéseket. Számos, receptre kapható gyógyszer is van tartós hány­inger esetére. Ezek között találhatók lenyelhető tabletták, illetve szopogatós kapszulák is.

A legjobb módszerek hányinger és hányás esetére

Semmi kétség afelől, hogy a hányinger és a hányás nagyon kellemetlen tud lenni. Vannak azonban helyzetek, amikor egy kiadós hányás sokkal nagyobb megkönnyebbülést jelent, mint hosszasan küszködni az émelygéssel.

Hányinger

Ha úgy érzi, nem tud hányni, vagy lehetőleg el szeretné azt kerülni, de hányinger kínozza, rágcsáljon egy kevés pirítóst, egyszerű ropit, vagy szopogasson el egy-két jég kockát, esetleg nagyon lassan igyon meg egy szénsavas üdítőt – ezek segíthetnek lecsillapítani a háborgó gyomrot. Sokan esküsznek a kipezsegtetett kólára.

Tipp! Egy új, Pepto-Bismolnak nevezett készítmény a túlzásba vitt ivászatot követő hányingeren segít. Ez utóbbinál vigyázzon, mert a szer rémfeketére színezi a székletet.

Hányinger csökkentése és természetes kezelése

Naturopátia

Ha sikerül hánynunk, attól általá­ban megkönnyebbülünk, ezért ha magától nem megy, akkor úgy is siettethetjük, hogy ujjunkat ledugjuk a torkunkba. Hányás után huszon­négy órán át csak „semleges” étele­ket fogyasszunk (rizst vagy párolt zöldségeket), hogy az emésztőrend­szer működése helyreálljon.

Gyógynövény-terápia

Gyömbérből és borsmentából va­lamint kamillából vagy pemetefű­ből készült teával hatékonyan csilla­píthatjuk a hányingert.

Akupresszúra

Erősen nyomjuk meg a mellcsont és a köldök közt félúton levő pontot.

Homeopátia

A következő homeopátiás szere­ket szedjük C6 hígításban: evést követő hányásra fehér arzént, ét­kezések után visszatérő hányásra hánytatógyökeret, nehéz ételek fogyasztása okozta hányásra pe­dig kökörcsint.

Hányás

Ha hányt, a gyomra általában maga is figyelmezteti, hogy egy pár órán keresztül ne egyen semmit. Fogadja meg ezt a tanácsot. Inni azonban tanácsos, tiszta vizet, illetve sóutánpótlást biztosító ital formájában. A hányás ugyanis erőteljes szárító hatással van a szervezetre, amit tanácsos elkerülni. Különösen jót tesznek az úgynevezett sportitalok, amelyeknek a kálium- és nátriumtartalma hatásosabb a kiszáradás ellen, mint az üdítőitalok.

Hányás után sokszor nagyon gyengének érzi magát az ember. Ez nem jelent semmi rosszat, és ne próbáljon tenni ellene. Feküdjön le egy időre, és pihenjen, amíg visszatér az életkedve.

Amikor már kezdi jobban érezni magát egy hányásrohamot követően, lassan egyre több vizet, illetve egyéb, könnyű innivalót vehet magához. Az innivalóról azután fokozatosan átválthat a könnyű, jól emészthető ételekre. A ropi és az üres pirítós kiválóan alkalmas erre a célra, ahogyan a főtt rizs vagy gabona is. Attól függően, hogy mennyire émelyeg, tartsa magát ehhez a nem túl szórakoztató diétához 12-48 órán keresztül, amíg az összes tünet elmúlik.

A rettegett ételmérgezés

Ha ártalmas baktériumok voltak az el­fogyasztott ételben-italban, a szerve­zet nem késlekedik a válasszal. Szeret­ne megszabadulni a bajkeverő táplá­léktól, és ezt végre is hajthatja mind felfelé (hányás), mind pedig lefelé (hasmenés).

Jegyezzük meg! Az orvosok különbséget tesznek a valódi ételmérgezés (amikor a mikro­bák már az elfogyasztás előtt elszaporodtak az ételben), illetve az étel által közvetített fertőzés között (amikor a bacilusok csak a szervezetben szapo­rodnak fel vészesen).

Az már a kórokozó milyenségétől függ, hogy a bekerülés után milyen ha­mar jelentkeznek a tünetek, illetve hogy milyenek is azok a tünetek. Szinte bármilyen kombinációban észlelhet az ember hányást, hasme­nést, görcsöket és influenzaszerű tü­neteket is. Ha amúgy jó egészségnek örvend, a kellemetlen roham általában 6 órán belül véget is szokott érni. A le­gyengült ellenálló képességű szemé­lyeknél (például a cukorbajosoknál, az AIDS-eseknél és a máj problémákkal küszködőknél) azonban súlyos komp­likációk léphetnek fel, és ilyenkor hamar orvoshoz kell fordulni.

Veszedelmes parányok

Nagy-Britanniában évente átlagosan 45 000 fertőzést regisztrálnak a Salmonella typhi nevű baktérium miatt. A legtöbb esetben a nyers tojás, illetve más állati termékek a ludasak a fertő­zésben. A Salmonella baktériumnak legalább 1400 változata ismert. Széles hőmérsékleti sávban képes fejlődni, és elég ellenálló is, hiszen életben marad fagyasztás, illetve fagyasztva szárítás során is. Azonban jól jegyezze meg, hogy van legalább egy gyenge pontja: nem bírja ki a forralást főzés közben.

Vigyázat! Különösen veszedelmes a Listeria monocytogenes nevű baktérium fertő­zése. Elsősorban a legyengült idegrendszerű idősebb embereknél, a vá­randós asszonyoknál, illetve a gyerme­keknél okozhat agyhártyagyulladást, gennyes agyvelőgyulladást. A mikroba nem pasztőrözött tejben, illetve érleletlen sajtban található.

A Campylobacter jejuni mindenfajta húsban, valamint vízben előfordul. A Shigella nevű baktérium pedig a nem eléggé tiszta élelmiszer-feldolgozás közben kerül az ennivalóba.

Veszedelmes lehet a Vibrio parahae-molyticus is!

Ez a kórokozó a tengerben él, és a nyersen fogyasztott tengeri ál­latokon keresztül fertőz, például ami­kor valaki kiszürcsöl egy osztrigát a héjából. Különösen az amúgy is máj­betegséggel küszködők kaphatnak he­patitist a nyers kagyló fogyasztásától.

A Clostridium botulinum nevű bak­térium a rendkívül veszedelmes botu­lizmus előidézője. A baktérium által termelt méreg a központi és környéki idegrendszert támadja meg, halált okozva. A kórokozó olyan ételekkel juthat be a szervezetbe, amelyeket a tartósítás közben nem sterilizáltak kellőképpen. A Staphylococcusok pedig, amelyek hányást okoznak, akkor kerülnek az élelmiszerbe, ha az korábban valaki­nek a fedetlen sebével érintkezett.

Sokak által ismert baktérium az Escherichia coli, vagy „népszerű” nevén a kóli.

Akkor okoz bajt, ha a szennye­zett és nem kellően átsütött-megfőzött hússal együtt fogyasztják el. Ez a baktérium minden ember és állat bélrend­szerében előfordul, és a széklettel könnyen terjed. Ritkán halált is okoz- hat a legyengült immunrendszerű em­bereknél, illetve kisgyermekeknél. Tévhit, hogy csak a nyers hamburger­rel lehet elkapni. Az E. coli egyes tör­zsei okozzák a hasmenéssel járó, kel­lemetlen „utazóbetegséget” is.

Megelőzés

Egészen elképesztő, hogy ezek a pará­nyi lények mennyire szívósak, és mi­lyen komoly betegségeket képesek okozni. Néhány elővigyázatossági sza­bály betartásával azonban távol tart­hatja őket. Például mindig alaposan mossa meg fogyasztás előtt a zöldsége­ket, gyümölcsöket, különösen, amikor éppen nincs szezonjuk, és importált terméket vásárol.

Mindig főzze vagy süsse meg ala­posan az élelmiszereket, és soha ne egyen olyan darált húst, illetve csirkét, amely az elkészítést követően még pi­rosas. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az étel nem lett eléggé áthevítve ahhoz, hogy a kóli, illetve egyéb fajta kóroko­zók elpusztuljanak benne. 63 és 68 °C közötti hőmérsékleten már elpusztul majdnem minden mikroba. Nem ki­elégítő egészségügyi helyzetű ország­ban ne igyon más vizet, csak palacko­zottat. Ez a tilalom vonatkozik a jég­kockákra és a hegyi patakok friss vizére is.

A veszélyes tartomány elkerülése

Nagyrészt a számokon múlik, hogy egész­séges táplálékot fogyaszt-e! Ne lepődjön meg, inkább jegyezze meg a mágikus hár­mas kombinációt: 2, 4, 60! Hogy miért? Mert a legjobb, ha elkerül minden húst, salátát, tejterméket, tölteléket, egyszóval romlandó élelmiszert, amely több mint 2 órán keresztül 4 és 60 °C közötti hőmérsékleten volt. Ez azt is jelenti, hogy a fagyasztott húst vagy lassan olvassza fel a hűtőszekrényben, vagy pedig gyorsan a mikrohullámú sütőben.

Egyszerű, nem? Lássunk még pár számot! A hűtőszekrényt 4 fokra vagy ennél alacso­nyabb hőmérsékletre állítsa be a biztonságos élelmiszer-tárolás miatt. A fagyasztó számára a -18 °C vagy ennél hidegebb a mágikus érték. Használjon hőmérőt a beállításhoz.

Tartsa be a következő óvintézkedéseket is:

 • Főzés közben tartsa tisztán a kezét és a munkaeszközeit.
 • Minden romlandó élelmiszert, illetve maradékot tegyen minél hamarabb a hűtőbe.
 • Vigyázzon, ne vigyen baktériumokat egyik ételről a másikra a konyha­eszközökkel. (Ilyen például, amikor az elmosatlan húsvágódeszkán szeleteli a salátába való zöldségeket.)
 • Különös elővigyázatossággal bánjon az ételmérgezéseknél leggyakrabban szereplő alapanyagokkal: csirke, tej (főként a friss tej), darált hús és a húsféleségek általában, tojás, hal.
Az ételmérgezést okozó baktériumok 4 és 60 °C közötti hőmérsékleten szaporodnak a legjobban. Tárolja élelmiszereit ezen a zónán kívül. Biztonsági okokból főzze vagy süsse át jól az ételeket, mert így minden baktérium elpusztul bennük. Ha kell, használjon hőmérőt az ellenőrzéshez.

Fontos-e, hogy ne keverje az italt?

Szinte mindenki hallotta már azt a hiedelmet, hogy a részegség, a rosszullét és a másnaposság elkerülhető, igyon az ember bármennyi alkoholt is, ha az este, illetve a parti során kitart egyfajta ital mellett. Az elmélet továbbfejlesztése szerint bizonyos sorrendű kombinációk is biztonságosak lehetnek: „sörre bor, mindenkor”.

Sajnos a tudomány nem igazolja egyik fönti állítást sem. Az alkohol minden italban ugyanaz az alkohol marad, és ha túl sokat iszik belőle, azt megérzi. Van egy olyan elmélet is, hogy sötétebb színű italokban vannak olyan hatóanyagok, amelyek felerősítik az alkohol másnaposságot okozó hatását. Egyelőre azonban ez még tényleg nem több egy elméletnél.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha nagyon erős hányingere van, szóljon az orvosnak, mert vannak hatékony gyógyszerek, amelyek megoldhatják a problémáját. Ha továbbra is tart a hányinger, amely nem függ össze az alkoholfogyasztással, vizsgáltassa ki magát, hátha fekélye van.

A hányás többnyire nem jelez komoly problémát, vannak azonban esetek, amikor hamar szakembert kell keríteni. Hívjon orvost, ha nagyon heves, sugárszerű a hányás, illetve a rohamok egy napnál is tovább fennmaradnak. Ha arra gyanakszik, hogy valamely gyógyszertől hány, vagy véres a hányadék (ez fekete vagy piros kávézaccra emlékeztet), mindenképpen szóljon az orvosnak. Sürgős orvosi segítségre szorul, ha fejsérülést követően alakul ki hányinger, hányás.

Akkor is elkelhet a szakember segítsége, ha a hányáshoz, a hányingerhez egyéb tünetek is társulnak. A következő veszedelmes párosításokra gondolunk: mellkasi fájdalom, pihegő légzés, légszomj, súlyos fejfájás, esetleges mérgezés gyanúja, látászavar, hasi fájdalom, hátközépi fájdalom, a mellkas alsó felében érzett fájdalom. Ha a hányáshoz láz és erősödő jobb oldali alhasi fájdalom társul, fennáll a vakbélgyulladás gyanúja.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.