Házi gyógymódok

Hányás:13 közérzetjavító módszer

A hányás a hányinger logikus következménye. A gyomra ezzel jelzi, hogy baj van, és bármi okozta is a bajt, igyekszik megszabadulni tőle. Ön pedig igye­kezzen a gyomrát megnyugtatni és a kiszáradást megelőzni.

Felejtse el a gyomornyugtatókat!

Már túl késő. Az ismerős savkötők nem arra valók, hogy megállítsák a hányást. Csak akkor vegyen be ilyen készítményt, ha a hányás oka gyomorsavtúltengés, például, ha gyomor­fekélye van, vagy bármi olyat evett, ami irritációt okozott.

Pótolja a folyadékot!

„Ha valaki sokat hányt, a legfőbb célja az legyen, hogy ne száradjon ki” – int dr. Kenneth Koch, hányingerkutató. A há­nyással sok folyadékot veszít, ezért a legfontosabb dolog, hogy sok folyadékot igyon az elveszített mennyiség pótlására. Áttetsző folyadékot igyon, mondja dr. Klein, vizet, gyenge teát vagy híg gyümölcslevet. Még az olyan folyadékok, mint a tej és a sűrű levesek is inkább ártanak, mint használnak.

Pótolja a fontos tápanyagokat!

A hányás az ásványi anyagokat is kimossa, ezért dr. Klein azt ajánlja, hogy elektrolit- (ion-) tartalmú ita­lokat fogyasszon, ásványvizet, húslevest, almalevet vagy áfonyalevet. A sima csapvíz jobb a semminél, de a legjobb, ha poharanként néhány csipet sót és cuk­rot tesz hozzá.

Lassan kortyolja!

Ha kis kortyokban fogyasztja a folyadékot, le­hetővé teszi, hogy a beteg gyomor hozzászokjon, magyarázza dr. Koch. Ne igyon hirtelen, 25-50 ml-nél ne nyeljen egyszerre többet.

Ütemezze a kortyokat!

Minél kevesebb folyadékot kortyol egy­szerre, annál többször kell innia. Hogy milyen gyakran kell innia, attól függ, hogy a gyomra miként reagál rá. Ha érzi, hogy az utolsó korty lenn maradt, igyon még néhányat!

Használja a színkódot!

Ha a vizelete sötétsárga, ez azt jelzi, hogy nem fogyaszt elég folyadékot. Minél világosabb, annál inkább sikerül megelőz­nie a kiszáradást.

Inkább meleget!

Szakértőink nem javasolják a hideg italokat, mi­vel ezek „sokkolják” az érzékeny gyomrot. Dr. Koch szerint a szobahőmérsék­letű vagy meleg italok a legjobbak.

Engedje ki a szénsavat!

A kis buborékokra aztán tényleg nincs szükség, ha hánynia kell. Kedvenc szénsavas üdítőjét is hagyja a pohárban ad­dig állni, míg ki nem megy belőle a szénsav.

A nyugtató szirup

A kólaszirup kitűnő gyomornyugtató, mondja dr. Róbert Warren gyógyszerész: „Nem tudjuk, hogyan hat.” Kitűnő forrása emellett a könnyen emészthető, tömény szénhidrátoknak is (ráadásul az íze is finom). A gyermekek 1-2 kiskanálnyit, a felnőttek 1-2 evőkanálnyit vegyenek be annyiszor, ahányszor szükséges.
Figyelmeztetés: cukorbetegek számára az orvos beleegyezése nélkül egyik cukorban gazdag szirup sem ajánlott.

Orvosi segítség

Ne várjon túl sokáig!

A hányás súlyos megbetegedések jele is lehet. „Ha a hányás bősé­ges, folyamatos vagy véres, kérjen segítséget” – tanácsolja dr. Stephen Bezruchka sürgősségi orvos. „Ugyancsak menjen orvoshoz, ha 24 óra múlva is mindent viszontlát, és úgy tűnik, hogy semmi sem segít” – teszi hozzá dr. Kenneth Koch.

„Ha nagyon szomjas és kevés a vizelete, különösen pedig, ha felállás­kor elszédül, menjen orvoshoz, mert ezek a kiszáradás jelei – mondja. -Ha viszont tudja, hogy ez csak gyomorinfluenza, vagy egyszerűen valamit összeevett, akkor várhat még egy kicsit.”

Szénhidrátokkal kezdje!

A hányás előbb vagy utóbb abbama­rad. Szakértők szerint legjobb, ha az evést zselatinos desszerttel kezdi. „A kórházakban a hányás után először zselét adnak a betegeknek” – mond­ja dr. Warren. Nem terheli meg a gyomrot, szénhidrátokban gazdag és jóízű. Pi­rítós és sima keksz is jó kezdetben a hányás után.

Aztán jöhetnek a könnyű fehérjék!

„Ha már jobban érzi magát, ehet könnyebb fehérjét, például csirkemellet vagy halat” – ajánlja dr. Koch. Jó ötlet a csirkeleves tésztával vagy rizzsel. A levesről lehetőleg az összes zsírt távolítsa el, miután megfőtt.

A zsírt hagyja a legvégére!

A zsír túl sokáig marad a gyomor­ban, és ez puffadáshoz vezet és teltségérzetet okoz, mondja dr. Koch. Tartóz­kodjon ezért a zsíros húsoktól és a krémlevesektől!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.