Betegségek és megelőzésük

Hasfájás okai gyermekkorban

Okai:

A gyermekkori hasfájásnak számos, mind testi, mind pedig lelki eredetű oka lehet. Csecsemőknél pl. előfordul az ún. három hónapos hasfájás. Ilyenkor fájdalmasan felpuffad a baba, mert emésztőrendszere még nem elég fejlett és nem dolgozza fel kellő módon a gyermektápot, illetve az anyatejet.

Ha az anya puffasztó ételeket, pl. fokhagymát, hagymát, káposztát vagy babot fogyaszt, azzal is előidézhet szoptatott gyerme­kénél „három hónapos hasfájást. Ugyanilyen gyakori a gyermekeknél a bélfertőzés. Különböző kórokozók, baktériumok, vírusok váltják ki, melyekkel szemben a gyermekben még nem alakult ki immunitás, és rendszerint ártalmatlanok.

Az élelmiszer-összeférhetetlenség szintén gyakran okoz hasfájást, ilyenkor egyéb kísérő tünetek jelentkezhetnek, pl. hasmenés, hányás vagy bőrkiütések. Ezenkívül az összes felső és alhasi szerv megbetegedésének (pl. egy vak­bélgyulladásnak, egy hólyag- és vesegyulladásnak, vagy egy vele született bélelzáródásnak) is lehet többé-kevésbé egyértelmű tünete a hasfájás.

Köldökkólika

Lelki eredetű problémák is megnyilvánulhatnak hasfájás formájában, melynek neve az ún. köldökkólika. Kisgyermekek és iskoláskorú gyer­mekek esetében nem is olyan ritka ez a köldök tájéki fájdalom. Gyakran oly erővel jelentkezik, hogy komoly okokat gyaníthatnánk a háttérben. Valójában azonban nem áll betegség a köldökkólika „hátterében”, a fáj­dalmak egy nyomasztó helyzet vagy bánat megnyilvánulásai, amiket éppen ezért komolyan kell vennünk.

Így jelentkeznek a panaszok:

Jellegzetes húzó, szúró vagy görcsszerű fájdalom jelentkezhet a felső és alhasi régióban. A panaszokat egyéb tünetek (puffadás, bugyborékoló hangok, láz vagy sápadtság) kísérhetik. A kicsinyek általában nem tudják pontosan megnevezni a fájdalmaikat, sírással, nyöszörgéssel, siránkozással próbálják tudtunkra adni, hogy valami nincs rendben. Az összegörnyedő, lábacskáit felhúzó, vigasztalhatatlan csecsemőt is minden jel szerint hasfájás gyötri.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Minden, tisztázatlan eredetű hasfájással, amely két napnál tovább tart vagy hirtelen felerősödik, forduljunk gyermekorvoshoz. Egyéb akut tünetek, (pl. heves hányás, hasmenés, láz, apátia) jelentkezése esetén azonnal értesítsük az orvost, hogy ki lehessen zárni pl. az akut vakbél­gyulladás lehetőségét.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • A patikákban készen kapható, ánizsból, édesköményből és kö­ményből álló teakeverékkel meg tudjuk nyugtatni a hasi tájékot. Így készül a tea: 30 g apróra vágott édesgyökeret, 30 g borsmentalevelet és 30 g édesköménymagot elegyítünk egy dobozban. Egy teáskanálnyi gyógyfűből és egy csésze forró vízből készül a főzet, melyet 10 percig állni hagyunk. Minden étkezés után adjunk gyermekünknek egy csésze teát.
 • Gyermekünk feltűnően mérges, ingerült és dühös. Ölben kell tar­tani. Hasfájás közben feje forró és vörös. Csak rontunk a helyzeten az­zal, ha a lelkére akarunk beszélni. Fogzás idején is erősödnek a panaszok: Professional Medical (kamilla), akut esetben minden 2-6 órában, később naponta háromszor.
 • Gyermekünk szúró fájdalomra panaszkodik, nagyon kívánja a hi­deg folyadékot. Mozgás hatására romlik az állapota, egyszerűen csak nyugodtan feküdne. Erős nyomás hatására enyhülő hasi fájdalom: Professional Medical (fehér földitök), akut esetben minden 2-6 órában, később naponta háromszor.
 • Kólikaszerű hasi és altesti görcsök jelentkeznek. A gyermek azzal segít magán, hogy összegörnyed, összegömbölyödik; nagyon nyűg talán és ingerült; állapota meleg hatására, erős nyomásra, a gázok távozása után javul, evést követően és hideg hatására pedig romlik: Professional Medical (sártök), akut esetben minden 2-6 órában, később naponta háromszor.
 • Gyorséttermi ételek fogyasztását, illetve túlzásba vitt evést köve­tően jelentkeznek a hasi fájdalmak. A fájdalomhoz gyakran párosul émelygés és öklendezés. A gyermek ideges, ingerlékeny, a fájdalomra érzékeny. Evést követően erősödnek, meleg italok fogyasztása után, székelési követően pedig gyengülnek a panaszok: Professional Medical (hánytató dió), akut esetben minden 2-6 órában, később naponta háromszor.
 • Sok zsíros étel, édesség, gyakran túl sok fagylalt elfogyasztása után jelentkezik gyermekünknél a hasfájás. A fájdalom vándorol, a belekben hangos, bugyborékoló hangok kísérik. Gyermekünk sírós, hangulata változó. Panaszai vigasztalás, együttérzés és friss levegő hatására enyhülnek: Professional Medical (mezei kökörcsin), akut esetekben minden 2-6 órában, később naponta háromszor.
 • Meleg és hasi masszázs hatására enyhülnek a hasi görcsök, a puf­fadásra való hajlam azonban nem: Professional Medical (magnézium foszfát), akut esetekben minden 2-6 órában, később naponta háromszor.
 • Hasi borogatás: áztassunk egy kendőt langymeleg kamillateába. Nyomkodjuk ki finoman, és helyezzük a gyermek hasára. Tekerjük körbe egy száraz, meleg kendővel. Egy ágymelegítő palack növeli a hatást.
 • Szénavirág zsákocska: a meleg szénavirág zsákocska fokozza a hasi szervek vérellátását, lazító hatású, így enyhíti a görcsöket. Ilyen zsá­kokat pl. fitotékákban vásárolhatunk.
 • Gyógymasszázs: Kínában a fájdalmas hasi görcsök enyhítésére előszeretettel alkalmaznak speciális masszázsokat, pl. a gerincoszlop mentén. A kis beteg feküdjön a hasára, hüvelyujjunk ujjbegyével kétujjnyira a gerincoszloptól jobbra és balra a gerincoszlop mentén fentről lefelé haladva masszírozunk. A has lágy, óramutató járásával megegyező masszírozása is enyhíti a panaszokat.
 • Fűszerkeverék: az indiai ájurvédikus orvoslás szerecsendió, kömény, lenmag, búzakása speciális elegyével kezeli a hasfájást. Továbbá ké­szíthetünk gyermekünknek köményből és szerecsendióból teát, me­lyet esetleg mézzel is ízesíthetünk, vagy belekeverhetünk lenmagot és búzakását egy édeskés ízű gyümölcslébe, pl. szüretien almalébe is.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

 • A szoptatás időszakában kerüljük a puffadást előidéző ételeket, azaz a hüvelyeseket, a káposztaféléket és a nyers, éretlen gyümölcsöt.
 • Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk étrendje kiegyensúlyozott legyen, szerepeljen benne friss gyümölcs és zöldség, az ételeket ne fűszerez­zük erősen. Ne fogyasszon a gyermek túl zsíros és túl édes ételeket és a gyorséttermi ételek fogyasztását korlátozzuk.
 • Ha gyermekünk bélfertőzésen esett át, nyugtatólag hat emésztő­rendszerére egy zöldséglevesből és zabpehelyből készült, híg zabkásale­ves, ami egyben hasi fájdalmait is enyhíti.
 • Az író alkáli vegyületeket tartalmaz, amely enyhíti a jellegtelen hasi fájdalmakat, ezenfelül pedig roppant egészséges. Adjunk gyermekünk­nek gyakorta egy pohár írót.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.