Betegségek és megelőzésük

Hörghurut tünete és kezelése

Tünetek

Amikor a levegővel idegen testeket vagy anyagokat is belélegzünk – pél­dául vírust, baktériumokat, dohányfüstöt, kipufogógázt, vegyszergőzö­ket -, a légcső nyálkahártyája megduzzad, és fokozott váladéktermelés­sel reagál, hogy elszigetelje a nemkívánatos behatolót. A következmény: köhögés, nehézlégzés, fokozott fáradékonyság. Az időnkénti vírus- vagy baktériumtámadás, illetve nagyobb mennyiségű légszennyező anyag hirtelen belégzése rövid lefolyású (akut) hörghurutot idézhet elő.

Ennek kockázata az influenza és a meghűlés esetében javasolt ellenlépésekkel csökkenthető (lásd ott). Ha a köhögés két egymást követő évben legalább három hónapon keresztül szinte állandóan fennáll, krónikus hörghurutról van szó, amelynek kiváltó oka rendszerint a dohányzás. A megoldást tudjuk, fontos azonban az orvosi vizsgálat is, hogy a tüdő­károsodás mértékét minél előbb megállapítsák, és előírják a kezelés hatékony módját.

Tipp! Két hónappal a dohányzás abbahagyása után 15%-kal javul a tüdőfunkció.

Idült bronchitisre hurutoldó

A patikákban többféle szabad forgalmú vagy receptre adott hurutoldó (mukolitikum) kapható, melyek felhígítják, könnyebben felköhöghetővé teszik a légutakban keletkező váladékot, így szabadabbá válik a légzés. A guaifenesin sokféle köhögéscsillapító, hurutoldó és köptetőszer ható­anyaga, a másik népszerű szercsalád acetilciszteint tartal­maz.

Új-zélandi kutatók több mint hétezer hörghurutos páciens vizsgálati adatainak összesítése során megállapí­tották, hogy akik ilyen készítményeket szedtek, azoknál 20 százalékkal ritkábban jelentkezett az idült betegség rohamszerű, heveny kiújulása.

Prevenció első körben

Füstmentesen. A krónikus hörghurut (bronchitis) eseteit 85-90 százalék­ban a dohányzás idézi elő. Nemcsak a cigarettázás, hanem a pipázás és a szivarozás is kiválthatja. A dohányosok tüdejében jóval több váladék termelődik, mint a nem dohányzókéban, amely teljes egészében bevonja a légutak nyálkahártyáit, ideális tenyészőhelyet biztosítva a baktériumok és vírusok számára.

Szerencsére a füstölés abbahagyása után szinte azon­nal megindul a légutak tisztulása, és a leszokást követő egy hónapon belül a legtöbb embernél a krónikus köhögés – az állandó és fokozott váladéktermelődés következménye – szintén kezd elmúlni.

A dohányfüst irritálja a tüdőszövetet, gyulladásba hozza, és fogékonnyá teszi a fertőzésekre. Egy németországi vizsgálat szerint a krónikus hörghurut kialakulásának veszélye 90 százalékkal nő akkor is, ha az illető maga nem dohányzik, de füstös helyen dolgozik; ha pedig folyamatosan, a hét minden napján dohányfüstnek van kitéve (például cigarettázó személy­ivel él egy fedél alatt), a kockázat há­romszorosára nő. A passzív dohányzás tehát éppoly káros, mint az aktív.

Gyakori kézmosás vagy kézfertőtlenítés.

Kutatási eredmények! Az amerikai haditengerészet San Diegó-i egészségügyi központjában vég­zett, két évig tartó vizsgálatából kiderült: az újonc tengerészgyalogosok körében 45 százalékkal csökkent a felső légúti fertőzések száma, miután rendszeres és alapos kézmosásra (naponta négyszer-ötször, szappannal és meleg vízzel) kötelezték őket.

Legyen mindig antibakteriális kéztörlő kendő a retikülben, táskában, sportsza­tyorban, kesztyűtartóban, hogy kezünk fertőtlenítésére akkor is legyen mód, ha nincs mosdó vagy csapvíz a közelben. Kutatások szerint a 60 százalék etil-alkoholt (etanolt) tartalmazó törlőkendő a vírusok és baktériumok többségét elpusztítja.

Prevenció második körben

Légszűrőbetétes maszk. Szennyezett levegőjű munkahelyen viseljünk maszkot! A krónikus hörghurut kialakulása az esetek mintegy 15 száza­lékában a munkahelyi por, füst, vegyszergőzök és gázok számlájára írha­tó.

Kutatási eredmények! Az amerikai Stanford Egyetem kutatói ötszáztizenhét nem dohányzó alany vizsgálata után megállapították, hogy kétszer gyakrabban fordul elő visszatérő légúti fertőzés és idült bronchitis azoknál, akik szennye­zett levegőjű környezetben dolgoznak; akiknél pedig eleve fennáll a kró­nikus hörghurut, azoknál a környezet nagymértékben növeli a betegség rohamszerű, heveny kiújulásának valószínűségét. Klimatizált munkahe­lyeken az elégtelen szellőztetés, a zárt légtér, valamint a túl meleg beltéri környezet ugyancsak elősegítheti a bronchitis kialakulását, illetve súlyosbíthatja az állapotot.

A megfelelő védőoltások. A heveny hörghurutot, illetve a betegség kró­nikus formájának rohamszerű kiújulását sok esetben influenza okozza. A kockázat az évente beadott influenzaoltással jelentősen csökkenthető, de ugyanilyen jótékony hatást biztosít a tüdőgyulladás elleni vakcina is. Az idült bronchitisben szenvedő embert könnyebben támadja meg az influenza és a tüdőgyulladás, emellett nagyobb a veszélye, hogy a fertő­zés súlyos szövődményeket okoz, vagy végzetes kimenetelűvé válik. Tajvanon jelentősen csökkent a krónikus hörghurut mortalitási rátája, miután a kormányzat ingyenes influenzaoltást biztosított a veszélyezte­tettek számára.

A fafűtés veszélyei. Kimutatták, hogy gyakoribb a tüdőgyulladás és a krónikus hörghurut azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek a körében, akiknél otthon fatüzelésű kályhával vagy kandallóval fűtenek. Fontos, hogy megfelelően zárjon a fafűtéses kályha, és az égés maximálisan hatékony legyen. (A 90-es évek második felétől gyártott típusok már általában korszerűek, és megfelelnek e követelményeknek, mert kevesebb füstöt és szennyező részecskét bocsátanak a levegőbe, mint a régebbi fajták.)

Aki csak kedvtelésből, a hangulat kedvéért éget fahasábokat a cserépkályhában vagy a kandallóban, ritkábban tegye, mert árt a tüdő­nek. Gondoskodni kell a kémény rendszeres ellenőrzéséről és karbantar­tásáról is, hogy az égéstermék a lakás levegőjének szennyezése helyett maradéktalanul a szabadba távozhasson.

Összefoglalás

Okai. Többnyire vírusok és bak­tériumok okozzák. Általában inf­luenza, nátha vagy arcüreggyul­ladás után jelentkezik, melyektől a légutak nyálkahártyája gyulla­dásba jön. Hörghurutot okozhat­nak a légszennyező anyagok, például a dohányfüst, a háztar­tási és ipari vegyszerek gőzei. Refluxosoknál a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav apró csep­pecskéinek letüdőzése ugyancsak előidézheti az állapotot.

Figyelmeztető tünetek. Sárgás, szürkés vagy zöldes köpet felköhögése; lélegzéskor enyhe mellkasi fájás, szorítás vagy csiklandó érzés; fertőzés, hidegrázás, hőemelkedés; ziháló nehézlégzés, torokfájás; orrdugu­lás; az arcüregben jelentkező feszítő érzés.

Új fejlemények. Az egész­séges táplálkozás is védelmet nyújthat a hörghurut ellen. Egy több mint kétezer középiskolás diák bevonásával végzett, újabb keletű amerikai vizsgálat kimu­tatta, hogy az idült bronchitis azok körében a legritkább, akik a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt, diófélét, teljes kiőrlésű cereáliát és tengeri halat fogyasztják.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.