Házi gyógymódok

Hörghurut (bronchitis):9 módszer a köhögés csillapítására

Az egész csiklandozással kezdődik. Egy láthatatlan kéz tollal csiklandoz­za a torka hátsó falát. Aztán mélyen a mellkasában valami morajlani kezd. A tüdejében lévő vulkán hirtelen kitör, és a következő néhány percben egy nagy adag köpetet krákog fel.

Hörghurutja van. Pontosabban kifejezve a hörghurut az úr, mert a legtöbb esetben nem sok mindent lehet tenni ellene. A bronchitis sok szempontból olyan, mint egy megfázás. Általában vírus okozza. „Az antibiotikumok rendszerint nem sokat segítenek. Más a helyzet, ha baktérium miatt lép fel fertőzés: ilyenkor az antibiotikumok hatékonyak” -mondja dr. Barbara Philips, a Kentucky Orvosegyetem pulmonológiai kli­nikájának docense.

A heveny hörghurut a legtöbb esetben egy-két hét alatt magától elmúlik, az idült hörghurutban szenvedő betegek viszont sokszor hónapokig is köhög­nek és sípolnak. Bár hagyni kell, hogy a hörghurut a maga útját járja, néhány dolog a betegség idején megkönnyítheti a légzést.

Hagyja abba a dohányzást!

Ha idült hörghurutja van, ez a leg­fontosabb. Hagyja abba a dohányzást, és a bronchitis elmúlásának esélyei ug­rásszerűen megnőnek. „Az idült hörghurut 90-95 százalékban a dohányzás mi­att alakul ki” – hívja fel a figyelmet dr. Dániel Simmons, a Kaliforniai Egyetem orvosi karának professzora.

„A betegség enyhül, ha lemond a dohányzásról” – ért egyet dr. Gordon L. Snider, a bostoni Tufts Orvosegyetem pulmonológus professzora. Ha hosszú évek óta dohányzik, elképzelhető, hogy a tüdőt maradandó károsodás érte. „Mi­nél rövidebb ideig dohányzott, annál nagyobb a gyógyulás esélye” – teszi hoz­zá a professzor.

A passzív dohányzás is káros!

Kerülje a dohányosokat! Ha a párja dohányzik, vegye rá, hogy szokjon le. Ne hagyja, hogy mások miatt le­gyen hörghurutos! „Kerüljön mindenféle dohányfüstöt – mondja dr. Philips. – A passzív do­hányzás azt jelenti, hogy ön a mások által kifújt füstöt szívja be. Gyakran ez okozza a hörghurutot.”

Igyon sok folyadékot!

„A sok folyadék hatására felhígul a légutakban a nyák, és könnyebb felköhögni – állítja dr. Philips. – Napi négy­hat pohár folyadék elegendő. A legjobb valamilyen langyos ital vagy a sima víz. A koffeint és az alkoholt kerülje: vízhajtó hatásúak, fokozzák a vizelet­ürítést, ezért valójában több folyadékot veszít, mint amennyit elfogyasztásuk­kal nyer.”

Lélegezzen be meleg, nedves levegőt!

A meleg, nedves levegő is segíti a nyákoldást. Ha sűrű és nehezen felköhöghető a váladék, a fel­lazításban egy párologtató segíthet. Ha nincs párologtató, a fürdőszobában csu­kott ajtó mellett engedje meg a forró zuhanyt, és lélegezze be a fürdőszobában gőzölgő meleg párát.

Ne dobja be a törülközőt!

Inkább terítse le vele a mosdót. Tölt­se meg a mosdót forró vízzel, tegyen a fejére egy törülközőt, amely sátorszerűen betakarja a mosdótálat is, és lélegezze be a gőzt öt-tíz percig.

Orvosi segítség

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A hörghurut orvosi kezelést igényel, ha:

  • A köhögése egyre rosszabb, és egy hét után sem javul,
  • Láza van,
  • Vért köhög fel,
  • Idősebb, és a köhögés mellett egyéb betegségben is szenved,
  • Légzési nehézség, légszomj alakul ki, és a köhögés nagyon erős.

Dohányosok!

A krónikus hörghuruttal „megáldott” dohányosok igyanak több tejet. Legalábbis dr. Melvyn Tockman, a Johns Hopkins Egyetem orvosi karának pulmonológus docense ezt javasolja egy közelmúltban végzett vizsgálat eredményeire hivatkozva.

„Kiderült, hogy a tejet fogyasztó dohányosok között jelentősen csök­kent az idült bronchitis előfordulása azokhoz képest, akik dohányoztak, de tejet nem fogyasztottak. Minderre akkor jöttem rá, amikor 2539 dohányos életmódját és kórtörténetét elemeztem.” A tejet ivó dohányosok átlagban napi egy pohár tejet fogyasztottak. Dr. Tockman jó tanácsa tehát így szól: „Ha nem tud lemondani a dohányzás­ról, igyon tejet.”

Hogy a tej miért enyhíti a dohányosok hörghurutját, senki sem tudja. Érdekes ugyanakkor, hogy ugyanezt a hatást nemdohányzó tejivóknál nem fedezték fel. Ezzel együtt dr. Tockman szerint sem a tej a bronchitises dohányosok számára a gyógyulás záloga. „A dohányzás abbahagyása sok­kal hatásosabb módszer.”

Ne Várjon túl sokat a köptetőktői!

„Nincs tudományosbi zonyíték arra, hogy a gyógyszerek felszárítanák a nyákot – jelenti dr. Philips. – A váladékot akkor köhögi fel, ha sok folyadékot fogyaszt.”

Hallgasson a köhögésére!

Produktív vagy improduktív a kö­högés? „Ha produktív, köpetet köhög fel. Ezt ne fojtsa el: jobb, ha a váladéktól minél hamarabb megszabadul a tüdeje” – javasolja dr. Simmons.

Csökkentse a hangerőt!

Ha a köhögés improduktív, nem sza­kad fel semmi, vagyis érdemes köhögéscsillapító szert szedni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.