Egészségügyi kérdezz-felelek

Hörghuruttal kapcsolatos kérdések, állandó köhögés

Mi a különbség a hörghurutos és a meghűléssel járó köhögés között?

A köhögés mindkét esetben a szervezet védekezési módja arra, hogy megszabaduljon a légutakat elzáró nyálkától. Hörghurut esetén a nyálkát a tüdőben lévő aprócska hörgők gyulladt nyálkahártyája termeli. A gyulladást valamilyen irritáló hatás okozza, például vírus, füst, levegőszennyezés vagy egyéb, a levegőben szálló méreganyag. Meghűléskor ezzel szemben a gyulladt orrjáratok termelik a nyálkát, amely azután hátracsorog a torokba, és a légutakat irritálva köhögést vált ki. A krónikus hörghurut egészen más dolog.

A nyálka, amelyet felköhögök, sűrűbb és sötétebb lett. Ez azt jelzi, hogy antibiotikumra van szükségem?

Nem feltétlenül. A hörghurut korai szakaszaiban valószínűleg kis mennyiségű fehéres nyálkát köhög fel. Idővel azonban ez sűrűbbé és sárgás, zöldes vagy barnás színűvé válhat. Talán olvasta vagy hallotta már, hogy ez a változás baktériumfertőzésre utal. Csakhogy nem mindig ez a helyzet. A szín és az állag változását a légutak nyálkahártyájából származó gyulladt sejtek okozzák, vagyis teljesen normális jelenségről van szó.

Állandóan köhögök és időnként légszomjam is van. Mi bajom lehet?

A biztos válaszhoz teljes orvosi kivizsgálásra van szükség, de a krónikus hörghurut is ott van az eshetőségek között. Az akut vagy heveny hörghurut, amely gyakori velejárója a meghűlésnek és az influenzának, általában magától is elmúlik néhány hét alatt. A krónikus hörghurut viszont nem múlik el, s a gyulladás és a nyálka idővel beszűkítheti a légutakat. Az orvosa akkor gyanakodhat krónikus hörghurutra, ha:

  • önt két egymást követő évben legalább három hónapig heves, sárgás vagy zöldes színű váladékot termelő köhögés kínozza;
  • a köhögés reggelente rosszabb;
  • gyakran tapasztal légszomjat;
  • dohányzik.

Krónikus hörghurut a leggyakrabban a dohányosoknál alakul ki, ezért az első és legfontosabb lépés a dohányzás abbahagyása. Ha romlani kezdett a tüdőfunkciója, orvosa hörgtágító hatóanyagot tartalmazó inhalátort írhat fel önnek, hogy könnyebben lélegezzen.

Ha hörghurutom van, de már szedem az antibiotikumot, akkor nem fertőzök, ugye?

Ez egy igen elterjedt tévhit. A hörghurutot a legtöbb esetben vírusok okozzák, amelyek ellen az antibiotikumok hatástalanok (e gyógyszerek a baktériumokat ölik meg). Ez azt jelenti, hogy az orvosa által felírt tabletták nem fogják megakadályozni a vírus továbbszaporodását és a gyógyulását sem valószínű, hogy felgyorsítanák. Ennek ellenére a hörghurut miatt orvoshoz fordulóknak gyakran írnak fel antibiotikumot valószínűleg azért, hogy ezzel elejét vegyék a legyengült szervezetben könnyen kialakuló baktériumfertőzéses szövődményeknek.

Amíg a tünetei el nem múlnak, fokozottan ügyeljen arra, hogy a kórokozókat ne terjessze tovább!

  • Gyakran mosson kezet, vagy használjon alkoholos kézfertőtlenítő gélt!
  • Lehetőleg ne érintse az orra belsejét és ne dörzsölgesse a szemét!
  • Köhögéskor vagy tüsszentéskor takarja el a száját papír zsebkendővel! (De ha a karját tartja a szája elé, az még jobb.

Gyógyszer nélkül: Fogyással a húgyúti fertőzés megelőzéséért

Minél nagyobb a testsúlya, annál, nagyobb önnél a húgyúti fertőzés kialakulásának kockázata. Ezt közel 100 000 ember öt év alatt benyújtott egészségbiztosítási számlái alapján állapították meg. Az elhízott személyek 2,5-szer jobban ki vannak téve a húgyúti fertőzés és 5-ször jobban a vesefertőzés kockázatának, mint a normális testsúlyúak. A gyógymód? Fogyjon le, hogy a test­tömeg indexe ne legyen nagyobb 25-nél!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.