Fájdalom enyhítése

A hörghurut gyógyszermentes kezelése

A hörghurut a hörgők – a légcsövet és a tüdő léghólyagocskáit összekötő kis csövecskék – vírusos vagy bakté­riumos fertőzés okozta gyulladásos állapota. Jellemző tünetei: köhögés, sípoló légzés (zihálás), nehézlég­zés, nyálkás köpet, szorító érzés a mellkasban, gyakran fejfájás és láz.

Mennyi idő alatt gyógyul?

Kezelés hatására a heveny betegség nagyjából tíz nap alatt múlik el, a krónikus hörghurut azonban lassan gyógyul, és súlyos betegségnek szá­mít, ezért feltétlenül szakorvosnak kell kezelnie a beteget. Súlyos baktériumos fertőzések esetén antibio­tikum-kúrára van szükség (ha vírus okozza a betegséget, akkor nem).

A Schüssler-féle szöveti sók csillapíthatják a köhögést. A tabletták a homeopátiás golyókra hasonlítanak, és műkö­dési elvük is hasonló. A háton, a szív vetületének megfelelően, a gerincoszlop és a lapocka között félúton található akupunktúrás pont megnyomásával enyhíthet­jük a köhögés okozta izomgörcsöt. Körülbelül öt másodpercig nyomjuk.

A természetgyógyászok léböjtkúrát ajánlanak a hörghu­rutban szenvedőknek. Különösen a sárgarépa, a retek, az uborka, a cékla és a spenót leve hatékony.

Hidroterápia és aromaterápia

A betegség elején meleg szobában ágynyugalom javasolt. Azonnali enyhülést leginkább az inhalálás hoz, különösen eukaliptusz, izsópfű, céd­rus vagy szantálfa illóolaja. Egy tál, forró vízhez öt-hat cseppet tegyünk. A hörghurut, különböző fajtáira tu­catnyi illóolaj hozhat enyhülést; a leghatékonyabbak kiválasztásához kérjük szakképzett aromaterapeuta segítségét. Az Olbas-olaj néven is­mert svájci készítményt ugyancsak hatékonyan alkalmazhatjuk. Melegí­tő hatású borogatás is segít a mellkasi szorítás és fájdalom enyhítésében.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

A betegség első két-három napjára léböjtkúrát javaslunk. Fontosabb, hogy rengeteg folyadékot fogyasszunk az első negyvennyolc órában, mint az, hogy együnk. A megfelelő lédiéta sárgarépából és retekből, sár­garépából, uborkából és céklából vagy sárgarépából és spenótból áll.

Kerüljük a tejtermékek, a tojás és a cukor fogyasztását, mert elősegítik a váladékképződést. Együnk inkább csípős, fűszeres ételeket, amelyek a váladék kiürülését segítik. Java­soljuk fokhagyma, hagyma, tor ma, vadrepce és csili fogyasztását. Táplálékkiegészítőként vegyünk be A-vitamint, B-vitamin-komplexet, bioflavonoidokkal dúsított C-vita­mint, E-vitamint, cinket és szelént.

A nyirokrendszer öngyógyítása

A következő módszerekkel az immunrendszer alapját alkotó nyirokrendszer hatékonyságát fokozzuk. Együnk vagy igyunk édesköményt (ánizskaprot) vagy görögszénát! A meg­duzzadt nyirokcsomók azt jelzik, hogy a nyirokrendszer nem elég hatékonyan tisz­títja meg a szervezetet a méreganyagoktól. Fokozzuk a folyadékbevitelt, különösen édesköményből vagy görögszénából készült tea fogyasztásával, illetőleg rágcsáljunk nyers vagy egy kissé megpárolt ánizsmagot, esetleg tegyünk csírázó görögszénamagot egy tálnyi nyers zöldséghez, és együk meg.

Ugráljunk trambulinon vagy szökdécseljünk!

A gyakorlat úgy hat nyirokrend­szerünkre, mint egy szivattyú. Amikor az ugrás legmagasabb pontján vagyunk, a másodperc töredékéig a súlytalanság állapotába kerülünk. Ez segíti a nyirokáram­lást, a méreg- és salakanyagok kiürítését a nyak oldalán húzódó, úgynevezett torkouiti visszéren és a nagy belső, központi visszereken keresztül.

Dörzsöljük szárazon bőrünket!

Fogjunk egy hosszú nyelű mosdókefét, lehetőleg erős, természetes szőrből készült sörtéjüt, és hosszú mozdulatokkal dörzsöljük végig vele testünket, mindig törzsünk középpontja felé haladva.

Forró vízbe kevert eukaliptusz-, izsópfu-, céd­rus- és szantálfaolaj gőzének belélegzésével enyhíthetjük a köhögést.

Gyógynövény-terápia

A frissen vagy kapszula formájában szedett fokhagyma és a tinktúra-ként vagy tablettaként bevett bíbor kasvirág egyaránt alkalmas a baj megelőzésére vagy a már kialakult fertőzés kezelésére. Az örvénygyökér­ből, édesgyökérből és gyömbérből készített gyógytea melegítő hatású, és segíti a váladék kiürülését. Sok gyógynövény alkalmazható hörghu­rutra, ezért célszerű, ha az egyéni tü­netek hatékony kezelésére alkalmas gyógynövények kiválasztásában szak­képzett gyógynövény-terapeutától kérünk tanácsot.

Vértisztító koktél felnőtteknek

  • 4szem fekete bors
  • 4 hüvely kardamom
  • 4 darab szegfűszeg
  • 1 rúdfahéj
  • néhány szelet friss gyömbérgyökér
  • egy citrom jól kifacsart leve és/vagy whisky
  • méz

A gyógynövényeket főzzük (de ne forraljuk) fél liter vízben tizenöt-húsz percig. Szűrjük le, adjuk hozzá a citromlevet (és/vagy a whiskyt), és mézzel édesítsük.

Homeopátia

Jó hatású szer a fehér földi tök, a sisakvirág, a kén, a foszfor, a fehér arzén és a kökörcsin, de minden­képpen kérjük ki szakképzett tera­peuta véleményét, hogy pontosan melyiket válasszuk, különösen idült esetekben.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.