Betegségek és megelőzésük

A húgyúti fertőzés kialakulásának megelőzése és kezelése

Tünetek

Anatómiai oka van, hogy a nők kétszer hajlamosabbak az ilyen felfertő­ződésekre, mint a férfiak: a test felszínétől egészen rövid húgycső vezet a hólyagba, így a baktériumok, amelyek a fájdalmas és gyakran kiújuló húgyúti infekciókat okozzák, könnyen és gyorsan bejutnak a szervezet­be.

Ráadásul a nőknél a húgycsőnyílás alig néhány centiméterre helyez­kedik el a végbélnyílástól, ami szintén nagyban megkönnyíti a kórokozók bejutását. A nők közel 60 százaléka életében legalább egyszer átesik ilyen fertőzésen, de csak a harmaduknál okoz visszatérő panaszokat. A húgyúti panaszok megelőzéséhez az alábbi módszereket érdemes alkalmazni.

Tipp! A húgyúti fertőzés kiújulásának kockázata 20-40%-kal csökken, ha mindennap iszunk tőzegáfonyalét.

Prevenció első körben

Női higiénia. Székelés után a végbélnyílás kitörlése elölről hátrafelé tör­ténjen, különben az ott lévő baktériumok átkerülhetnek a húgyutakba. Fürdéskor tiszta mosdókendővel törölgessük át a végbél környékét (különösen a végbél és a hüvely közötti részt).

Folyadékpótlás. Aki sokat iszik, sokat vizel, márpedig a húgyúti bakté­riumoktól így lehet a legkönnyebben megszabadulni. Bármely folyadék megteszi, az alacsony ásványianyag-tartalmú víz, az enyhe zöld tea, a gyógyteák és a frissen facsart zöldséglevek egyaránt.

Tipp! Ebből a szem­pontból ugyanakkor különösen kedvező a 100 százalékos tőzegáfonyalé (lásd a zöld alapon kiemelt szöveget), melyet bioboltokban itthon is be­szerezhetünk, igaz, borsos áron. Nem tartalmaz tartósítószert és cukrot.

A sima áfonyáié és más bogyós gyümölcsök leve is kitűnő erre a célra. A kávét, az erős fekete teát és az alkoholt (különösen a fehérbort, vala­mint a pezsgőt) viszont kerüljük.

Táplálkozás okosan. Kialakult húgy­hólyaggyulladás esetén néhány napig kerüljük a vizeletet savassá változtató táplálékokat: az ecetes ételeket, a spár­gát, a csokoládét, a sajtokat, a tojást, a sóskát, a paradicsomot, a különféle húsokat, a túl fűszeres és cukrozott élel­miszereket. Tegyünk meg mindent az igen kellemetlen székrekedés ellen is, amely súlyosbító körülmény lehet: egyrészt megnehezíti a vizeletürítést, másrészt a kórokozók könnyebben átjutnak a bélből a húgyhólyagba és a húgycsőbe, ahol fertőzést okozhatnak.

Teendők szeretkezés előtt és után. Két dolog lényeges itt: az aktus előtt vizelni kell, hogy az esetleg a hüvelyben lévő baktériumok eltávozzanak, és meg kell mosni a szeméremtájat; erre a célra nagyon hasznosak és ké­nyelmesen használhatók a drogériákben beszerezhető nedves törlőken­dők. Érdemes az aktus után is vécére menni.

Pamut alsónemű. A pamut megfelelően lélegző anyag, tehát jól átereszti a levegőt, így a szeméremtájék és a végbélnyílás környéke szárazon ma­rad. Műszálas anyagban a bőr befülled, amely így könnyen a baktériu­mok melegágyává válhat. Részesítsük előnyben a bő ruhákat, ha lehet, ne viseljünk harisnyát, szűk nadrágot, alsónadrágot stb.

Kell-e irrigálni? Nem. Az irrigátorok – ahogy az intimdezodorok is -irritálják a húgycsövet, s felborítják a benne tenyésző hasznos és káros baktériumok természetes egyensúlyát, megnyitva az utat a felfertőződés előtt.

Prevenció második körben

Jótékony antibiotikumok. A húgyúti fertőződésre hajlamos nőknek érdemes lehet profilaktikus antibiotikumot szedniük. Ezekkel a készít­ményekkel számos vizsgálat szerint hatékonyan kivédhető az infekció. Nincs merev alkalmazási rendjük – feltétlenül egyeztessünk tehát a szakorvossal, hogyan, milyen módon szedjük!

Fogamzásgátlás – okosan. Akinél a húgyúti fertőzés gyakran kiújul, a pesszárium vagy a spermicid használata nem ajánlott; még a sperma-ölővel impregnált óvszer is növeli a fertőzésveszélyt. Válasszuk a fogam­zásgátlás hüvelykímélő módjait: szedjünk például antibébi-tablettát, vagy alkalmazzuk a szert injekció formájában.

A szexuális szabadosság veszélyei. Minél gyakrabban és minél több személlyel létesít valaki nemi kapcsolatot, annál nagyobb a húgyúti fertőzés kockázata.

Összefoglalás

Okai. Általában a kólibacilus (E. coli), mely rendszerint a vég­béltájon tanyázik, majd onnan a közeli húgycsőnyíláshoz jutva a rövidke húgycsövön át könnye­dén felhatol a hólyagba, hogy megtelepedjen benne.

Figyelmeztető tünetek. Vizeléskor égő érzés vagy fáj­dalom; a szokásosnál gyakoribb vagy „üres” inger (nem távozik vizelet vagy csak pár csepp); szivárgó, opálos, sötét, bűzös vagy véres vizelet.

Új fejlemények. A húgyúti felfertőződéseket okozó bakté­riumok nem egyszerűen megte­lepszenek a hólyag nyálkahár­tyáján (ahogyan azt korábban gondolták), hanem behatolnak a sejtekbe. Ez a fejlemény meg­lepte a szakembereket, de egy­szersmind érthetőbbé tette a betegség visszatérő kiújulását, és magyarázatul szolgált a profi­laktikus (megelőző) antibiotiku­mok nagyfokú hatékonyságára.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.