Betegségek és megelőzésük

Irritábilis bél szindróma tünetei és bevált kezelési módjai

Az irritábilis bél szindróma (angol rövidítéssel IBS) gyakori és mégis kevéssé ismert betegség. Kétszer annyi nőt érint, mint férfit, és általában 20-30 éves kor körül alakul ki. Több elnevezé­se is létezik: a vastagbélgörcs például a vastag­bél rendellenes működésére utal.

A vastagbél székletürítés közben teljes hosszában rendsze­resen összehúzódik a széklet továbbítása céljá­ból. Ha az összehúzódások rendszertelenek, és máskor is előfordulnak, ez az irritábilis bél szin­dróma kialakulását és tüneteit (pl. hasi fájdalom) okozhatja.

Tünetek és jelek

  • Kólikás jellegű hasi fájdalom, amely székletürítés után enyhül
  • Hasi puffadás, amely székelés után javul.
  • Váltakozóan kemény és igen lágy széklet
  • Felfúvódás

Az IBS tünetei igen változékonyak, átmenetileg meg is szűnhetnek, de éveken át tartósan fenn is állhatnak. Az IBS tüneteit gyakran súlyosbítja a stressz, a depressziós állapot. Egyes ada­tok szerint a gyermekkori rendszeresebb hasi fájdalom hajlamosíthat későbbi IBS kialakulására.

Az IBS vizsgálata

Az IBS kimutatására nincsen közvetlen eljárásunk, így a hasonló tünetekkel járó, egyéb súlyos gyomor-bélrendszeri beteg­ségek kizárása a vizsgálatok célja. Az élet­kor és a tünetek súlyossága határozza meg, milyen vizsgálatokon kell átesnünk. Az egyszerű vérvizsgálattól kezdve az endo­szkópos vagy a kontrasztanyagos röntgen vizsgálatig igen változatos a beavatkozá­sok jellege.

A kezelés lehetőségei

Az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek többsége jól reagál a magas rost­tartalmú diétára, amelyben teljes kiőrlésű gabonák és kenyér, valamint zöldségfélék szerepelnek. Adhatók a belek görcseit gátló szerek is. Segíthet a pszichológiai tanácsadás. Súlyosabb esetekben viszont, ha az IBS nagyon legyengíti a beteget, és depresszi­ós lesz, hatékony antidepresszáns kezelést is kell alkalmazni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.