Betegségek és megelőzésük

Irritábilis bél szindróma tünetei és bevált kezelési módjai

TÖRÖLVE – RÖVID – DUPLIKÁLT

Az irritábilis bél szindróma (angol rövidítéssel IBS) gyakori és mégis kevéssé ismert betegség. Kétszer annyi nőt érint, mint férfit, és általában 20-30 éves kor körül alakul ki. Több elnevezé­se is létezik: a vastagbélgörcs például a vastag­bél rendellenes működésére utal.

A vastagbél székletürítés közben teljes hosszában rendsze­resen összehúzódik a széklet továbbítása céljá­ból. Ha az összehúzódások rendszertelenek, és máskor is előfordulnak, ez az irritábilis bél szin­dróma kialakulását és tüneteit (pl. hasi fájdalom) okozhatja.

Tünetek és jelek

  • Kólikás jellegű hasi fájdalom, amely székletürítés után enyhül
  • Hasi puffadás, amely székelés után javul.
  • Váltakozóan kemény és igen lágy széklet
  • Felfúvódás

Az IBS tünetei igen változékonyak, átmenetileg meg is szűnhetnek, de éveken át tartósan fenn is állhatnak. Az IBS tüneteit gyakran súlyosbítja a stressz, a depressziós állapot. Egyes ada­tok szerint a gyermekkori rendszeresebb hasi fájdalom hajlamosíthat későbbi IBS kialakulására.

Az IBS vizsgálata

Az IBS kimutatására nincsen közvetlen eljárásunk, így a hasonló tünetekkel járó, egyéb súlyos gyomor-bélrendszeri beteg­ségek kizárása a vizsgálatok célja. Az élet­kor és a tünetek súlyossága határozza meg, milyen vizsgálatokon kell átesnünk. Az egyszerű vérvizsgálattól kezdve az endo­szkópos vagy a kontrasztanyagos röntgen vizsgálatig igen változatos a beavatkozá­sok jellege.

A kezelés lehetőségei

Az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek többsége jól reagál a magas rost­tartalmú diétára, amelyben teljes kiőrlésű gabonák és kenyér, valamint zöldségfélék szerepelnek. Adhatók a belek görcseit gátló szerek is. Segíthet a pszichológiai tanácsadás. Súlyosabb esetekben viszont, ha az IBS nagyon legyengíti a beteget, és depresszi­ós lesz, hatékony antidepresszáns kezelést is kell alkalmazni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.