Betegségek és megelőzésük

Vakbélgyulladás tünetei és kezelése

Valójában féregnyúlvány-gyulladás. A vakbélnek a vastagbél első szakaszának féregszerű nyúlvá­nya (appendix) gyulladhat be. Pontos oka nem ismert; talán a nyúlvány belseje elzáródik, majd fer­tőzés és gyulladás alakul ki. Kezeletlenül meg­repedhet, és életveszélyes állapot is létrejöhet!

Tünetek és jelek

  • Hányinger, hányás
  • Hasmenés
  • Hőemelkedés
  • Étvágycsökkenés
  • A fájdalom kezdetben a köldök körül észlelhető.
  • A has jobb alsó része fokozottan nyomásérzékeny.

Ha az orvos appendicitiszre gyanakszik, a beteget azonnal kórházba utalja. A megoldás az ún. appendektómia, vagyis a féregnyúlvány műtéti eltávolítása. Ma már sokszor végzik laparoszkópiás úton (a hasüregbe juttatott hajlékony eszközzel, amely száloptikával és manipulátorral van ellátva).

A vakbélgyulladás korai tünetei más ál­lapotokkal is összetéveszthetőek. A bete­get néhány órán át megfigyelik. Ha a tüne­tek és jelek romlanak, azonnal eltávolítják a féregnyúlványt. Ha a beteg stabil állapo­tú, akkor nem teszik ki egy operációnak.

A féregnyúlvány helye

Féregnyúlvány

(Kép fent.) A féregnyúlvány feladatköre nem ismeretes. Patkányokban például cellulózemésztő baktéri­umokat tartalmaz, de az embernél ez nincs így.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.