Fájdalom enyhítése

Izom- és ínfájdalom

Ha végre rászánja magát a testmozgásra, s lefut két kilométert, majd nyom egy sor fekvőtámaszt is, előfordulhat, hogy az utána következő napokban úgy fáj a karja és a lába, mintha középkori kínpadra vonták volna. A fájdalomnak („izomláznak”) két oka van: egyrészt az izmaiban felhalmozódó tejsav, másrészt – és ez az igazi bűnös – az izmokban keletkezett apró szakadások. A túlterhelt izmok kijavítására odasiető fehérvérsejtek, prosztaglandinok (gyulladáscsökkentő anyagok), tápanyagok és folyadékok miatt napokig tartó duzzanat is kialakulhat – erre vezethető vissza, hogy talán még öt nappal később is csak sántikálva tud lemenni a lépcsőn. Ugyanilyen izomfájdalmat okozhat egy sérülés vagy esés.

Bármivel gyötri is meg izmait, az sok esetben kihat az inakra, vagyis az izmokat a csontokhoz kapcsoló szövetekre. Sőt az izom- és ínfájdalom közötti különbség olyan csekély, hogy a kettő szinte megkülönböztethetetlen. Az inak az ízületek – könyök, térd, csípő, váll vagy sarok – köze­lében jönnek gyulladásba a túlterheléstől, például olyan tevékenységek következtében, mint a súlyemelés vagy a szobafestés.

Jegyezzük meg! A fájdalom többnyire jól kezelhető pihentetéssel és jegeléssel. Biztató, hogy ha megismétli a fájdalmat okozó mozgásokat, a következő alka­lommal jóval enyhébb fájdalomra és gyorsabb gyógyulásra számíthat, mi több, izmai ekkor már erősebbek is lesznek.

Az első teendők

Izgalmas volt a focimeccs, csakhogy most pokolian sajog a válla, a karja és a lábikrája? A recept egyszerű: pihentesse, jegelje, fáslizza és polcolja fel.

1. Pihentesse!

Kímélje egy kis ideig sajgó testrészeit.

2. Jegelje a fájó testrészt!

Ha bírja, akkor áztassa jeges vízbe az érintett területet, akár 15 percre. A jég összehúzza az ereket, s ez csökkenti a duzzanatot, emellett a hideg a fájdalmas részt is elzsibbasztja. Ha a jeges fürdő túlzásnak tűnik, helyezzen jeges borogatást a fájó testrészekre. Kiváló módszer például a következő: tegyen egy lezárható nejlonzacskóba jeget és egy kevés vizet, bugyolálja a zacskót konyharuhába, és így helyezze a kívánt helyre. Az is jó, ha egy tasak apró szemű fagyasztott zöldséget – például borsót vagy kukoricát – használ, amely pontosan rásimul a kezelt testrészre.

3. Fáslizza be!

Ha az ínfájdalom kialakulása után néhány napig fáslit vagy vény nélkül kapható fűzőt visel (mondjuk a vállán vagy a könyökén), az enyhíti a fáj­dalmat, mivel megszünteti az ín és a csont kapcsolódási pontjára nehe­zedő nyomást.

4. Polcolja föl!

Ha lábának izmai vagy inai fájnak, a végtagot a szívénél magasabbra emelve csökkentheti a duzzanatot.

Mit tehet az orvos?

Ha a fájdalom nem múlik el egy hét alatt, nagyon fontos annak kiderítése, hogy többről van-e szó egyszerű izomláznál. A szakember megvizsgálja a fájó pontot, majd kikérdezi tüneteiről és tevékenységeiről. Ha a fájdalmat nem túlerőltetés okozta, az alábbi megoldásokat javasolhatja.

Vényköteles nemszteroid jellegű gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok). Ha a vény nélkül kapható gyulladáscsökkentők nem segíte­nek, orvosa ezek erősebb változatait is felírhatja. Adhat Flector tapaszt is, amely szintén vényköteles gyulladáscsökkentő szert tartalmaz, és általá­ban kisebb húzódások és rándulások esetén alkalmazzák.

Kortikoszteroidok. Ha a problémát az inak fájdalma okozza, és ez kró­nikussá válik, orvosa az ín környékére beadott kortikoszteroid-injekcióval enyhítheti a fájdalmat és a gyulladást. Az is lehet, hogy ő (vagy egy rizikó-terapeuta) kortikoszteroid-oldatot visz fel a fájó területre, majd gyenge elektromos árammal gondoskodik annak a szövetekbe való bejuttatásáról (ezt a módszert iontoforézisnek nevezik).

Segítsen magán!

Az ilyen jellegű fájdalom enyhítése nagyrészt önön múlik – az alábbiak­ban ismertetett fájdalomcsillapítási módszerek általában gyorsan hatnak.

Vény nélkül kapható gyulladáscsökkentők. „A legtöbben csak annyit vesznek be ezekből, amennyi a fájdalom enyhítéséhez elegendő ugyan, de a gyulladás kezeléséhez nem – mondja dr. Mehul J. Desai, a George Washington Egyetemi Kórház fájdalomcsillapítási igazgatója. – Lehet, hogy már 200 milligramm ibuprofentől is jobban érzi magát, ám az még semmit nem ér a gyulladás ellen.” Ha a csomagoláson javasolt mennyiség kevés az enyhüléshez, forduljon orvoshoz: ő azt ajánlhatja, hogy szedjen naponta négyszer 400 milligramm ibuprofent, illetve naponta kétszer 500 milligramm naproxent. Ha ezután tíz napon belül sem csökken jelentős mértékben a fájdalma, hagyja abba a szedésüket, és tájékoztassa orvosát.

Aktív pihenés. A fájdalom nem ok arra, hogy végleg visszatelepedjen a kanapéra. „A tétlenség az izmok elmerevedéséhez és a hajlékonyság csök­kenéséhez vezet – magyarázza dr. Desai -, ugyanakkor a gondot okozó tevékenység túl gyors újrakezdésétől kiújulhat a fájdalom. Tartson 3-14 nap szünetet, majd fokozatosan térjen vissza a korábbi aktivitási szintre.”

Masszázs. Ezt most bízza szakemberre: több tanulmány is igazolta, hogy a masszázs csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot. Az Ohiói Állami Egyetem kutatói például megállapították, hogy nyulak esetében a test­mozgás után alkalmazott svédmasszázs – amely sok gyúrással, hosszú simításokkal és ízületmozgatással dolgozik – felgyorsítja a gyógyulást, mérsékelve a duzzanatot és a gyulladást. (A nyulak izmai több tekintetben is hasonlítanak az emberi izmokhoz.) Az izmok így erejük 60 százalékát visszanyerték – a kontrollcsoportnál mért 15 százalékkal szemben.

Jóga. A Georgiái Orvosi Egyetem kutatói női önkénteseket kértek arra, hogy használjanak lépcsőzőgépet maximális intenzitással, és azt talál­ták, hogy az emellett heti néhány alkalommal jógázó alanyok feleannyi izomfájdalomról számoltak be, mint a nem jógázók. A jóga azáltal hat, hogy nyújtja és lazítja a feszes izmokat. Fontos azonban, hogy nagyjából egy hónappal az új, megterhelő edzésprogram bevezetése előtt kezdjen jógázni, máskülönben csak a jógából eredő bántalmakkal fogja tetézni egyéb problémáit.

Mogyoróvajas szendvics. Ha testmozgás után 15-60 perccel elfogyaszt egy ilyen szendvicset – vagy bármilyen más, szénhidrátokat és fehérjét tar­talmazó ételt -, az hozzájárul izmai gyorsabb regenerálódásához. Mozgás után az inzulin jobb hasznosulásával könnyebben jutnak be a javítást szol­gáló tápanyagok szervezetünk sejtjeibe, ám ez a hatás csak egy óráig tart.

Ne csüggedjen!

Kényeztesse magát masszázzsal a test­mozgás után! Egy ausztrál vizsgálatban az alaposan megdol­goztatott karon három órával az edzés után végzett 10 perces sportmasszázs átla­gosan 20-40 száza­lékkal enyhítette az izomfájdalmat, és a duzzanatot is csök­kentette.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.