Élelmiszerek

Brokkoli származása, alkozóelemei, élettani hátasi

A brokkoli a karfiol közeli rokona, íze is hasonló, bár fűszeresebb. A dekoratív rózsákkal ékeskedő’ zöldségféle azonos kalóriamennyiség mellett ötször annyi kalciumot, kétszer annyi vasat, négyszer annyi C-vitamint és tizenötször annyi béta-karotint tartalmaz, mint a karfiol. Annak, aki nem tud tejet fogyasztani, a brokkoli kiváló alternatívát kínál a kal­ciumszükséglet biztosítására. Az Egyesült Államokban a brokkoli az érelmeszesedés és a rákos megbetegedések elkerülését leginkább elősegítő tíz zöldségféle rangsorában az elsők között található.

Honnan származik a brokkoli?

A brokkoli eredetileg Kis-Ázsiából származik. Hajósok hozták magukkal Dél-Európába, ahol már az etruszkok és a rómaiak is nagy becsben tartották, s később az itáliai konyha szerves alkotóelemévé vált. A rómaiak aztán el­terjesztették az északi vidékeken is, így már az igen régi szakácskönyvekben is találunk brokkoli recepteket.

Fran­ciaországban a középkor vége felé Medici Katalin honosí­totta meg. A brokkoli elnevezés latin eredetű: az ág vagy a kar szóra vezethető vissza, amivel a növény ágas-bogas lombkorona jellegére kívántak utalni. A legtöbb brokkoli­fajta zöld, de létezik fehér és ibolyaszínű változata is. Európa középső és északi vidékein az 1960-as években terjedt el.

Milyen alkotóelemekből áll?

A brokkoli multivitamin és multi-ásványianyag koktél, amelyben rengeteg különféle anyagot találunk, többek kö­zött jelentős mennyiségű A-, C-, E- és B-vitaminokat, kal­ciumot, káliumot, magnéziumot, a nyomelemek közül va­sat és szelént. Emellett komplex szénhidrátokat tartalmaz ballasztanyag és keményítő formájában, továbbá értékes másodlagos növényi anyagokat, többek között glükozinolátot – ez adja a káposztafélék jellegzetes ízét, valamint indolt és fiavont.

A brokkoli egészségtani jelentősége

Ha lehet, fogyasszunk minél gyakrabban brokkolit, mivel számos hatóanyaga van, amely hatástalanítja a szabad gyököket, erősíti immunrendszerünket, még lelkivilágun­kat is stabilizálja. A káposztaféléket a zöldségek között akár tápanyagrekordereknek is nevezhetjük, annyira gaz­dagok értékes anyagokban. A brokkoli magas kalciumtar­talmánál fogva jobban erősíti a csontokat, mint például a joghurt, így segít a csontritkulás elkerülésében. Ugyan­ezen oknál fogva jelent alternatívát mindazok számára, akik különböző okoknál fogva nem fogyasztanak tejter­mékeket.

Béta-karotin tartalma jó a szemnek, a bőrnek, az idegeknek. A C- és az E-vitaminnal karöltve a béta-ka­rotin erősíti szervezetünk ellenálló képességét, és védi a sejteket a rákkeltő szabad gyökökkel szemben.

De az indol, a fiavon és a glükozinolát is rákmegelőző hatású. Ez utóbbi úgy fejti ki hatását, hogy serkenti a méregtelenítő enzimek képzését. A brokkolinak mindemellett igen ma­gas a ballasztanyag-tartalma, ugyanakkor mégis könnyen emészthető, ezért a többi káposztafélével ellentétben ala­posan megfőzve diétás étkezésre is alkalmas.

Ha a torzsa végét levágjuk, a többi része is ehető, sőt kifejezetten ajánlott, mert igen gazdag klorofillban és az ellenálló ké­pességünket erősítő szelénben. A rákos sejtek kialakulá­sát a legjelentősebb mértékben gátló csodagyógyszernek tartott szulforafánt, semmi más nem tartalmazza olyan mennyiségben, mint a brokkoli. Fogyasszunk hát belőle minél többet!

Legfontosabb tudnivalók a brokkoliról dióhéjban

  • Az indol formájában szervesen meg­kötött elemi kén a káposztafélék nagy erénye. Antioxidáns, véd a rák ellen, óv a baktériumoktól, vírusoktól, gom­báktól.
  • Magas kálium-, ugyanakkor alacsony nátriumtartalma folytán a brokkoli fogyasztása igen javallt szív- és vesebe­tegek részére.
  • Egy 20 dkg-os brokkoliadaggal sikere­sen biztosítjuk napi C-vitamin-szükség­letünket.
  • A brokkolit, alacsony szénhidráttartal­ma következtében a cukorbetegek is korlátlan mennyiségben fogyaszthatják.
  • Ha nyersen szeretnénk fogyasztani, inkább a külső rózsákat válasszuk.
  • A szárban és a torzsában ugyanis puf­fasztó hatású anyagok vannak.
Egészségre gyakorolt hatása: Hetet egy csapásra: védelmet nyújt a fertőzések, a rák, a csont­ritkulás, a szív- és érrendszeri be­tegségek, a bélbántalmak, a dep­resszió, a stressz ellen.

Egészséges élvezet

A friss brokkoli színe sötétzöld. Ha virágjai­nak vége sárgás vagy barnás, arra utal, hogy a zöldség már nem friss. A brokkolit ne főzzük hosszú ideig, mert nemcsak ízéből veszít, hanem számos hatóanyaga is kárba vész.

Paradicsomos brokkolisaláta

Hozzávalók (2 személyre)

50 dkg brokkoli, só, 25 dkg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál fehérborecet, őrölt bors, l-l evőkanál finomra vágott vöröshagyma és petrezselyem

Elkészítés

A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, rózsá­ira szedjük, a torzsarészeket karikákra vág­juk. Lobogó forró vízben 5 percig főzzük, leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. A paradi­csomot megmossuk, negyedekbe vágjuk, sa­látástálban a brokkolihoz keverjük. A fok­hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Az olajból, ecetből, a kétféle hagymából és a petrezselyemből vinaigrette-et keverünk, sóz­zuk, borsozzuk, végül a zöldségekre öntjük. Állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.