Házi gyógymódok

Lábfájás:18 enyhülést hozó ötlet

Akinek kutyája van, gyakran azt sem tudja, mit tegyen, hogy a kedvében járjon. Úgy bánik vele, hogy egy királlyal se jobban: kényezteti, babusgatja, dé­delgeti. Nem próbálja magas sarkú cipőben járatni, nem cipeli boltról boltra, míg a fáradtságtól össze nem esik, nem kívánja vele néhány nap alatt megte­kinteni egy nagyváros összes nevezetességeit. Nem bizony, a kutyát nem nyüvi nap mint nap, sok hosszú éven át.

Na de az ember lába! Ez bizony már egy másik történet; a lábát a legtöbb ember kutyába se veszi. Annyira természetes, hogy van, és amíg baja nem esik, nemigen foglalkozunk vele. Egyébként meg csak használjuk, mintha valami ön­járó csodaszerkezet lenne.

Szóval, mit tesz egy hosszú, nehéz nap után, amikor a lábai már kegyelemért esedeznek? El nem dobhatja őket, mert nincs másik. Ha azt szeretné, hogy még sokáig szolgálják, olvassa el figyelmesen az itt felsorolt szakértői tanácsokat.

Polcolja fel!

Amikor hazaér a munkából, üljön le egy kényelmes ka­rosszékbe, rakja fel a lábait, és tornáztassa meg a lábujjait, hogy élénkítse ben­nük a vérkeringést javasolja dr. Gilbert Wright a kaliforniai Sacramentóból. Pol­colja fel a lábát úgy, hogy a testével körülbelül 45 fokos szöget zárjon be, és lazítson így vagy húsz percig.

Áztassa!

Lábai felfrissítésének jól bevált módszere, ha néhány kiskanálnyi lábsót tartalmazó lavórban jól kiáztatja őket, idézi fel a nagymama re­ceptjét a marylandi dr. Mark D. Sussman, a lábbetegségek szakorvosa. „A für­dő végeztével öblítse le megkínzott végtagjait tiszta, hideg vízzel és dörzsölje be hidratálókrémmel” – ajánlja.

Hideg-meleg kúra

Dr. Sussman egy, a gyógyfürdőkben alkalma­zott módszer előnyeire hívja fel a figyelmet: „Üljön a kád szélére, és tartsa a lá­bát folyó víz alá. Engedjen rá váltakozva egy-egy percig hideg, illetve meleg vizet úgy, hogy a kezelést hideg vízsugárral fejezze be. Az ellentétes hatások egész szervezetét felfrissítik. A kézi zuhany masszírozó fokozatával, még jobb eredményt érhet el. Cukorbetegek és keringési rendellenességben szenvedők azonban kerüljék a szélsőséges hőmérsékleteket.”

Forduljon a gyógynövényekhez!

Az előbb vázolt technika javított változatát a connecticuti Cos Cobban működő aromaterapeuta, Judith Jackson dolgozta ki. Receptje a következő: áztassa a lábát öt percig egy lavór meleg vízben, amelybe előzőleg öt csepp eukaliptusz- és öt csepp rozmaring­olajat kevert. Mozgassa a lábát a vízben és hagyja, hogy a gyógynövényes für­dő jól ellazítsa. Cserélje le a vizet hidegre, majd engedjen a lábára felváltva hi­deget és meleget a csapból. Ugyanilyen jó hatású a boróka- és citromolajból készült fürdő is (a gyógynövénykivonatokat keresse a szakboltokban).

Főzzön egy jó teát!

Ha nincs otthon gyógynövény olaj, főzzön erős borsmenta- vagy kamillateát. Áztasson pár percig négy filtert fél liter forrásban lévő vízben, keverje el a főzetet 5 liter meleg vízzel, és merítse a lábát az így elkészített fürdőbe. Majd járjon el a már ismert módon, azaz öblítsen felváltva hideg és meleg vízsugárral.

Masszírozza ki a fájdalmat a lábfejéből!

Igazán jóleső érzés, ha talál valakit, aki a lábfejét babaolajjal jól átmasszírozza. Ha mégsem akad segítség, vegye saját kezébe a dolgot, mondja dr. Sussman. Judith Jackson hozzáteszi, hogy a lábfej alapos átdörzsölése áztatás előtt vagy akár közben is elvégezhető. Az általa javasolt módszer szerint a lábfejet, az ujjakig bezárólag, finoman át kell nyomkodni, a talpat pedig körkörös kézmozdulatokkal megdö­gönyözni. „A hüvelykujját nyomja erősen a talp hajlatába, ez igen hatásos” -állítja.

Használjon jeget!

A láb vérkeringését kiválóan élénkíti, ha pár per­cig nedves ruhába csomagolt jégkockákkal végigdörgöli a lábfejét és a boká­ját. A jég csökkenti a fájdalmat és érzéstelenít is valamelyest, állítja Neal Kramer Pennsylvaniai szakorvos. Szárítsa meg utána a bőrét, és a kellemes hűsítő ha­tás kedvéért dörzsölje át alaposan varázsmogyoró-olajjal, kölnivízzel, patiká­ban kapható alkohollal vagy ecettel.

Orvosi segítség

Amikor a lábnak orvosra van szüksége

Sussman doktor szerint az orvosi segítség elengedhetetlen, ha:

  • A fájdalom a lábaiban egyre fokozódik,
  • Már nem tud cipőt húzni,
  • Reggel alig tud lábra állni, az első néhány lépés éles fájdalommal jár.
A lábfej égő fájdalma keringési rendellenességet, bőrgombát, idegbe-csípődést, cukorbetegséget, vérszegénységet, pajzsmirigybetegséget je­lezhet. Az alkoholisták is érezhetnek ilyen fájdalmat.

Mozgassa át a lábát!

Ne gondoljon aerobikra vagy ehhez hason­ló megerőltető gyakorlatokra. Sok orvos véli azonban, hogy a láb izmainak könnyed átmozgatása jót tesz a keringésnek és a fájdalom kialakulását is meg­gátolja. Négy kitűnő ötlettel ehhez a Kinney Shoe Corporation cipőgyár szak­emberei szolgálnak az alábbiakban:

  • Az izmok feszülését és begörcsölését úgy háríthatja el, ha napközben több­ször megmozgatja a lábfejét. Egyszerre csak az egyik lábával végezze ezt, majd hajlítsa be többször a lábujjait.
  • Ha sokáig kell egy helyben állnia, ha módja van rá, sétáljon közben egy ki­csit. Nehezedjen hol az egyik, hol a másik lábára, és az egyik lábát tegye valami zsámolyfélére, ha akad ilyen a közelben. Ha teheti, álljon szőnye­gen vagy rugalmas talajon.
  • Az izmok elmerevedésének oldására vegye le a cipőjét, üljön le és nyújt­sa ki a lábát maga elé. Bokából mozgassa körbe-körbe a lábfejét tízszer az egyik, tízszer a másik irányba. Ujjaival mutasson lefelé annyira, amennyire csak képes rá, majd hajlítsa vissza őket. Ezt tízszer ismételje meg, majd kezével húzogassa az ujjait előre-hátra.
  • Vegye le a cipőjét és minimasszázs gyanánt görgesse át pár percig a talpát egy teniszlabdán vagy sodrófán.

Lia Schorr, New York-i bőrápolással foglalkozó szakember az alábbi, a láb frissítését célzó fortélyokat javasolja:

  • Szórjon le néhány golyóstollat vagy ceruzát a földre és emelje fel őket a lábujjaival.
  • Esetleg szórjon egy marék szárazbabot a házi papucsába és sétálgasson benne így a szobában – ez majdnem olyan jó, mint egy alapos talpmasszázs.

Milyen a cipője talpa?

Járjon a rázkódást felfogó, vastag talpú cipőben, hogy megóvja a lábát a durva, egyenetlen útfelület és a hepehupás jár­da egyenetlenségeitől. Ne várja meg, míg a lábbelije talpa elvékonyodik vagy elhasználódik, mert ilyenkor már nem nyújtja az elvárt védelmet. Dr. Wright joggal kárhoztatja a divatot: a nők vékony talpú, hegyes orrú, magas sarkú ci­pői a leggyakoribb okai a lábdeformációk kialakulásának. Ha a munkahelyén kénytelen ilyet viselni, hát tegye, de a bejáráshoz bújjon inkább sportosabb modellbe – javasolja.

Váltson cipőt napközben!

A magas sarkú cipő megfeszíti a láb­ikra izmait, és ez gyors elfáradáshoz vezet, hangsúlyozza dr. John F. Waller, a New York-i Lenox Hill Kórház ortopédsebésze. Amikor megteheti, cserélje le cipőjét alacsonyabb sarkúra.

Hordjon talpbetétet!

A magas saroknak van még egy hátránya: a láb ugyanis gyaloglás közben előrecsúszik, és emiatt fájdalmas nyomás lép fel a talppárnán. Ezt megelőzendő csúsztasson talpbetétet a cipőjébe, de olyat vásároljon, amelyik az új cipőjében is kényelmesen hordható, tanácsolja dr. Waller.

Tágítsa ki a cipőjét!

Ha betétet tesz a cipőjébe, ügyeljen arra, hogy emiatt ne nyomódjanak össze a lábujjai. Ha mégis szorítaná a cipő, tágítsa ki a következő módon: töltsön meg homokkal egy zoknit, dugja be a cipő orr-részé­be, és tekerje be az egész cipőt nedves ronggyal. Hagyja egy napig száradni; ha szükséges, ismételje meg még egyszer-kétszer a műveletet, tanácsolja dr. Sussman.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.