Házi gyógymódok

Lábszag:19 szagtalanító tipp

Mi lehet ez a kellemetlen szag? Csak nem a lába illatozik? Na ne, szó se lehet róla! Ez bizonyára valami mástól van; talán egy darab pálpusztai sajt gu­rult be a heverő alá, egy hónapja is lehet már annak. Megvan: a bűnös tehát a sajt a heverő mögött.

Hát akkor ez rendben is lenne, szükségtelen átfutnia az alábbi jó tanácso­kat; kereshet magának valami más elfoglaltságot. Ha azonban a cipőjét is alaposan szem- (orr-?) Ügyre vette, és gyanúja még­sem aludt el, maradjon inkább velünk.

Túlerőlteti a lábát?

Akár hiszi, akár nem, a lábizzadás oka a túlzott megerőltetés is lehet, állítja Neal Kramer gyógypedikűrös. A láb anatómiai hibája, például a lúd­talp vagy az egész napi állás is felelőssé tehető a kellemetlenségért. De a lábizmok átlagosnál nagyobb terhelése is kiválthatja. Minél intenzívebb munkát végez a láb, annál jobban próbálja hűteni magát, azaz fokozottab­ban izzad.

Az izzadás maga még nem okvetlenül jár lábszaggal, a nedves bőr­felületen a baktériumok elszaporodása azonban már igen. Ha lúdtalpbetétet használ, a lábfej felesleges erőlködésének is elébe megy, és így az izzadás is csökken. Az izmok ugyanis kevesebbet erőlköd­nek, és így túlzott hőleadásra sincs szükség, magyarázza el a nyilvánvaló összefüggést Kramer.

Mosson gyakran lábat!

Ez elemi dolognak tűnik, a szakembe­rek azonban nem győzik hangsúlyozni a rendkívül alapos lábhigiénia fontossá­gát. Annyiszor mossa meg a lábát meleg, szappanos vízzel, ahányszor csak szük­séges: ha a lába izzad és kellemetlen szagot áraszt, naponta akár többször is. Dörzsölje át a lábfejét és a lábujjak közeit puha kefével, és a végén törölje jó szárazra a bőrét.

Használjon lábhintőport!

Keményítőlisztet vagy gombaölő sprayt is bevethet. Tanácsos a cipőjét is beszórni a fentiek egyikével vagy talkumporral, hívja fel figyelmünket a lábbelik ápolására Suzanne M. Levine, a New York-i Mount Sinai Kórház gyógypedikűröse.

Éljen az izzadásgátlókkal is!

Ezek, ill. A dezodorok haszná­lata alapvető fontosságú a láb szagtalanításához. A készítmények bármelyik dro­gériában beszerezhetők, de használhatja ugyanazt a szert, amit a hónaljára. Ar­ra azonban ügyeljen, hogy a dezodor, bár útját állja a kellemetlen illatnak, az izzadást nem gátolja meg. Az izzadásgátlók viszont mindkét feladatot ellátják. Dr. Levine az alumínium-klorid-hexahidrát tartalmúakat ajánlja.

Ha aktívan sportol és gyakran sérül a lába, kerülje az izzadásgátlókat, mert kimarhatják a sebet, figyelmeztet dr. Stephen Weinberg chicagói szakorvos. Ő egyébként a spraykkel szemben a golyós dezodorokat részesíti előnyben, mert a permetek hatóanyagainak jó része a levegőbe kerül, nem a lábra. Eleinte na­ponta két-háromszori kezelés szükséges, később napi egyszeri is elegendő.

Váltson gyakran zoknit!

A kellemetlen lábszag megelőzésének egyik legjobb módja, ha naponta akár többször is zoknit cserél, mondja Glenn Copeland torontói gyógypedikűrös. Azt is hangsúlyozza, hogy a természetes anyagokból készült zoknik és harisnyák nedvességmegkötő képessége jóval kedvezőbb, mint a műszálasoké.

Húzzon fel egyszerre két pár zoknit!

Ilyen módon is csök­kenthető a lábizzadás, jelenti ki dr. Frederick Hass. Ez első pillantásra furcsá­nak tűnhet, de a lényege az, hogy a két réteg közötti levegő hűtőhatást fejt ki. Közvetlenül a lábára pamutzoknit húzzon, míg a külső pár legyen gyapjúból. Kerülje az izzadást fokozó műszálas termékeket.

Válasszon megfelelő lábbelit!

A szoros cipőben megreked a nedvesség, és ez kitűnő táptalaj a baktériumoknak. A kellemetlen szaghatás kifejezettebb, mivel a láb jobban izzad, hangsúlyozza Levine. Amikor csak te­heti járjon szandálban vagy nyitott cipőben, de kerülje a gumiból és a műanyag­ból készült lábbeliket. Soha ne hordja ugyanazt a cipőt két egymást követő na­pon, mert a cipő kiszellőzéséhez legalább 24 óra szükséges.

Alkalmazzon éjszakai kezelést!

Sussman doktor javaslata a következő: lefekvés előtt mossa meg alaposan a lábát, szárítsa meg és hűtse le a patikában kapható alkohollal, majd kenje be erős dezodorálószerrel. Pakol­ja be a lábfejét jó szorosan, hogy elősegítse a szagtalanítószer felszívódását és húzzon zoknit. Reggel mosson lábat. Ismételje a kezelést eleinte naponta, ké­sőbb hetente egy-két alkalommal.

Vegyen lábfürdőt!

Több olyan lábáztató szer létezik, ami a láb szá­razon tartását elősegíti és gátolja a kellemetlen lábszag kialakulását.

Tea. A teában lévő csersav szárító hatású. Forraljon egy liter vízben 3-4 teafiltert kb. 10 percig, majd öntsön hozzá annyi hideg vizet, hogy a hőfok kel­lemes legyen – így szól dr. Diana Bihova bőrgyógyász receptje. Áztassa a lábát a főzetben legalább félóráig, majd törölje szárazra, és szór­jon rá lábhintőport. A doktornő naponta kétszeri lábfürdőt javasol mindaddig, míg a kellemetlen szag meg nem szűnik. Később heti kétszeri kezelés megaka­dályozza a lábszag visszatérését.

Tengeri só. A különösen izzadós láb kiváló ellenszere a tömény sóol-dat. Durvább szemcséjű tengeri sóból oldjon fel egycsészényit egy liter vízben és áztassa benne a lábát, hangzik Levine ajánlata.

Alumínium-acetát. Az alumínium-acetát hideg vizes oldata kiváló szárító hatású, állítja dr. Hass. A drogériákban kapható készítményben áztassa a lábát alkalmanként 10-20 percig.

Szódabikarbóna. Ez a szer megváltoztatja a láb bőrének kémhatá­sát és ezáltal csökkenti a lábszagot, mondja Levine. Oldjon fel egy evőkanál­nyi szódabikarbónát egy liter vízben, és vegyen benne hetente kétszer 10-15 perces lábfürdőt.

Ecet. Az ecet is savanyít. A doktor javaslata, hogy 1 deci ecetet kell 1 li­ter vízben elkeverni és az alkalmanként 15 perces áztatást hetente kétszer elvé­gezni.

Meleg és hideg víz. Áztassa a lábát felváltva hideg és meleg víz­ben, tanácsolja Levine. Ettől összehúzódnak az erek és csökken az izzadás. A hatást javítja, ha utána jégkockákkal hűtött citromleves lábfürdőbe meríti a lá­bát, majd végezetül, szárítás céljából alkohollal jól átdörgöli a lábfejét. Ha na­gyon izzad a lába, a kezelést naponta elvégezheti. Cukorbetegek és keringési zavarokban szenvedők azonban ne alkalmazzák ezt a módszert.

Próbálja ki a zsályát is!

A népi gyógyászat már régóta élezzél a gyógynövénnyel. A kellemetlen szag megszüntetéséhez permetezze a zsálya-kivonatot a cipőjébe, ez valószínűleg használni fog, állítja dr. Levine.

Használjon betétet!

A szaküzletekben kaphatók olyan betétek, amelyek aktívszén-tartalmuk révén megkötik a nedvességet és megelőzik a láb­szagot.

Kerülje a stresszt!

A heves érzelmektől fokozódik a verejtékter­melés, főleg a hónaljban, a tenyéren és a lábfejen, állítja dr. Richárd L. Dobson, a Dél-Karolinai Orvostudományi Egyetem bőrklinikájának vezetője. A stressz, a kiváltó októl függetlenül izzadást okoz, ez pedig a baktériumok elszaporodá­sának kedvez a lábfejen is. Már csak ezért is kerülendő a felesleges idegeske­dés.

Ügyeljen az étrendjére!

Ez bizarrnak tűnhet, mondja dr. Levine, de a csípős fűszerek (például a fokhagyma, a paprika vagy a hagyma) illatanya­gai egyes megfigyelések szerint kiválasztódhatnak a verejtékkel. Vigyázzon te­hát arra, hogy ebédjének aromái ne a lábán köszönjenek vissza.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.