Betegségek és megelőzésük

Milyen belső szervi betegségeket okozhat a Parkinson-kór?

Mennyiben befolyásolja a betegség a testtömeget?

A súlyveszteség bármely stádiumban előfordulhat a Parkinson-kóros betegnél. Ez eléggé jellegzetes lehet -körülbelül 3 kg-tól 9-10 kg-ig is terjedhet, gyakran na­gyon rövid idő alatt. Egy ilyen időszakot követően a súly általában stabilizálódik. Ez a Parkinson-kór részeként lép fel és aligha van köze hozzá egy külön oknak, főként, ha nem jár étvágycsökkenéssel.

Ha azonban a felesége visszautasítja az ételét, esetleg depresszióban szenved. Biztassa őt, hogy menjen el a háziorvosához, ha Ön úgy gondolja, ez a helyzet áll fenn. Érdemes lenne azt is ellenőrizni, hogy nincsenek-e problémái a nyeléssel.

Arról nem beszél, hogy a feleségének vannak-e ön­kéntelen mozdulatai. Ezek a Parkinson-kórban a súly­veszteség okai lehetnek, mivel minden mozgás energia­felhasználással jár együtt, amit az ételből nyerünk. Az nem számít, hogy a mozgás akaratlan-e, vagy mi választ­juk a testmozgást, mindegyiknek ugyanaz a hatása.

Nyelési nehézségek… okozhatja Parkinson-kór?

A nyelési gondok nem olyan gyakoriak az első néhány évben, de ha már kilenc éve Parkinson-kóros, valószínű­leg a betegsége a bűnös. Mindazonáltal, az orvosok álta­lában azt javasolják, hogy gégész vizsgálja ki, hogy meg­bizonyosodjanak róla, nincs-e más oka. Lehet, például egy könnyen kezelhető állapot, mint egy darabka étel vagy más idegen test, ami a torokba szorult. Ha azonban a szakorvos nem talál semmit (és ez általában így van), akkor nagyon hasznosak lehetnek egy beszéd- és nyelv-terapeuta tanácsai, mivel ő meg tud tanítani néhány „trükköt”, ami segíthet.

Ha már néhányszor ez megtörtént, bekerülhet egy olyan ártalmas körforgásba, hogy aggódik miatta, s ettől rosszabb a helyzet. A szakember segíthet abban, hogy jobban tudjon szabályozni, s így ismét normálisabban tudjon étkezni.

Mi történik a nyeléssel?

Úgy hallottam, hogy a Parkinsonos betegeknek túl sok a nyáluk, de nekem száraz a szám, ami nagyon kellemetlen számomra. Miért van ez?”

Néha a Parkinsonos embereknek túl sok a nyáluk. Ez nem azért van, mert a normálisnál több nyáluk ter­melődik, hanem mert az állandó nyelés – ami mindegyi­künknél fennáll – lelassult, így a nyál felhalmozódik a szájban, és túlcsordulhat. A száraz száj azonban, ami Önnek van, valószínűleg a gyógyszerszedéssel kapcsola­tos. Ez lehet valamelyik anticholinerg szer, mint a benzhexol vagy az egyik antidepresszáns. Az adag megvál­toztatása segíthet, de természetesen jó okkal kapja eze­ket a gyógyszereket, tehát meg kell beszélnie a külön­böző lehetőségeket az orvosával. Ismételten meg kell próbálni megtalálni az arany középutat.

Lehet, hogy ha glicerines és mézes édességet szopo­gat, kevésbé lesz száraz a szája, és jéghideg víz vagy cit­rom ízesítésű italok az étkezésekkel együtt szintén segít­hetnek.

Idős édesanyámnak állandóan csurog a nyála. Mit lehet tenni segítségképpen?

A nyál túlcsordulása (nyáladzás és nyálcsorgás) elég gya­kori az előrehaladott Parkinsonban. Ez nem azért törté­nik, mert túl sok nyál termelődik, hanem mert a Parkinson-kór lelassítja a természetes nyelést, és gyenge ajakzáródást is okoz, valamint hajlott testtartás is na­gyon valószínű.

Nem könnyű megoldást találni. Az antikolinerg sze­rek (korábban tárgyalt) és néhány depresszióra szolgáló gyógyszer segíthet, de az anticholinerg szereknek elég sok nem kívánt mellékhatásuk van, főleg idős emberek­nél. Ugyanezek a gyógyszerek – és a scopolamin, amit utazási betegségre használnak – adhatók bőrtapaszként, de ezeknek is van mellékhatásuk, akár a tablettáknak, és fájhat tőlük a bőr.

Kutatási eredmények! Egyszer-egyszer megkísérelték a nyálmirigyek sebé­szeti vagy sugárterápiáját. Bár e kezelési módot sok éve ismerik, ritkán alkalmazzák, mivel az eredmények előre nem láthatók, és mellékhatásokat okozhatnak, többek között a száj túlzott kiszáradását. Néhány orvos botu-Hnumtoxin-injekciót alkalmaz.

Okozhat-e rémálmokat, hallucinációkat a kór?

Ez a probléma nem túl ritka, különösen 70 felettiek esetén, akik már régóta szenvednek Parkinson-kórban. Mint ahogy sok dolognál, ami a Parkinson-kórral együtt jár, nincs egyszerű magya­rázat. Tudjuk, hogy nem csupán a gyógyszerek mellékha­tása, mert azok az emberek, akik nem Parkinsonos bete­gek, és ugyanezeket a gyógyszereket szedik, nem kezde­nek el hallucinálni. Valószínűleg részben a Parkinson-kóros, részben a gyógyszerek okozzák.

Gyakorlatilag bármely Parkinson-kór kezelésére al­kalmazott gyógyszert lehetne részben okolni. Ha a férjét antikolinerg szerekkel kezelik, a legtöbb orvos elkezde­né csökkenteni azokat, és aztán teljesen abbahagyatná. Általában azonban a levodopa pótló kezelést vagy egy dopamin-agonistát lehet okolni. Néhány embert megsza­badíthatnak a problémától, ha csökkentik ezeket a gyógyszereket, de ez egy fokozott immobilitáshoz vezet­het.

Ebben az esetben egy nem nagyon örvendetes közbenső kúrát kell kipróbálni azzal a céllal, hogy elfo­gadható mozgékonyságot őrizzünk meg, és a hallucinációkat némileg csökkentsük, de lehet, hogy teljesen nem tudjuk megszüntetni azokat. Másrészt, ha a lehangoló hallucinációk és a za­varodottság folytatódik még a gyógyszerek jelentős csök­kentését követően is, sajnos ez a demencia kezdetét je­lezheti.

Jegyezzük meg! Jelenleg új gyógyszerek kutatása folyik, amelyek eset­leg legyőzhetik ezt a problémát. Ezek között szerepel a clozapin és a quetiapine, bár mindegyiknek van más mel­lékhatása, és alapos ellenőrzésük szükséges.

Úgy tűnik, néhány antipszichotikus gyógyszer megnöveli a szélütés kockázatát, vagy a szélütés egyéb rizikófaktorait a dementálódó betegekben, különösen a risperídon és az olazapin elkerülése tanácsolható. Bármi is a férje gyógy­szerei beállításának az eredménye, ha még nem kap se­gítséget és tanácsot a helyi gyógyászati szakemberektől, szociális szolgáltatóktól, javasoljuk, hogy keressen ilyen segítséget.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.