Betegségek és megelőzésük

Mi is az a Parkinson-kór?

Ebben a cikkben azt nézzük meg, mit is jelent a Parkinson-betegség azok számára, akik ebben szenvednek és mit a családjuknak, és áttekintünk néhányat a legáltalá­nosabb kérdések közül, amiket fel szoktak tenni.

A Parkinson-kór egy olyan állapot, mely az egyes bete­gek között igen eltérő, ami azt is jelenti, hogy a gyógyásza­ti szakemberek sok kérdésre nehezen tudják megadni a vá­laszt. Hiszünk a szakemberek és a betegek közti partneri kapcsolatban, tehát, ahol nem tudjuk, mi lehet a legjobb vá­lasz, megpróbálunk őszintének lenni, és a tőlünk telhető leghatékonyabb segítséget nyújtó irányba terelni Önt.

Parkinson-kór – mi az?

A Parkinson-kór fokozatosan rosszabbodó neurológiai betegség, amelynek három vezető tünete van:

  • remegés (tremor),
  • a mozgás lasssúbbodása (bradykinesia),
  • izommerevség (rigiditás, rigor).
  • egyéb tünetek is lehetnek, úgymint a fáradtság, lehan­goltság, az írás nehezítettsége, valamint beszéd- és egyen­súlyzavar.
  • A remegés (tremor) általában az egyik kézen vagy karban kezdődik. Valószínűbb, hogy akkor fordul elő, amikor a szervezet érintett része nyugalomban van, és csökken, amikor használják azt. Stressz esetén jobban megfigyel­hető a remegés. Bár a remegés nem szükségszerűen je­lenti azt, hogy valaki Parkinsonos, mivel több más típusa és oka is van a remegésnek. Továbbá – bár a legtöbben a Parkinson-kórhoz kapcsolják a remegést -, a betegségben szenvedőknek mintegy 30%-ánál nem lép fel ez a tünet.

A mozdulatok az elindulásnál nehézzé válhatnak, és to­vább tartanak, emellett a koordinációs készség hiánya lép fel. Ráadásul a merevség valószínűleg gondokat okoz a betegnek a megfordulásnál, a székből való felkelésnél és az ágyban történő megfordulásnál. A testtartás meggör­nyedhet, és nehézséget okozhatnak a finom mozgások éppúgy, mint az arckifejezés és a testbeszéd szabályozása.

Jegyezzük meg! A tünetek általában lassan kezdődnek, fokozatosan ala­kulnak ki, s nem azonos sorrendben.

A Parkinson-kór egy nagyon egyéni állapot, minden ember különféle tünet együttessel rendelkezik, és eltérően reagál a kezelésre. Az állapot előrehaladásának a mértéke, a tünetek termé­szete és súlyossága is egyéni.

Mi a parkinsonizmus és mennyiben különbözik a Parkinson-kórtól?

A Parkinson-kór legfőbb tünetei (a remegés, a merevség és a mozgás lelassulása) egyben a parkinsonizmus néven ismert betegségcsoport fő tünetei is. A Parkinson-kór a parkinsonizmus egyik legáltalánosabb formája, és néha az idiopathiás (ismeretlen eredetű) Parkinson-kórra utalnak vele. A parkinsonizmus kevésbé elterjedt formái között szerepel az MSA (multiszisztémás atrófia), a PSP (progresszív szupranukleáris bénulás) és a gyógyszer okozta parkinsonizmus.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.