Betegségek és megelőzésük

Étkezés és nyelés Parkinsonosként

Az étkezés volt az édesanyám kedvenc kedvtelé­se.

Ma már a remegése és merevsége lelassítja és megnehezíti az étkezést, és utálja, ha segítenek neki.

A legtöbben nagyon idegesek lennénk, ha rendszeres segítségre szorulnánk az étkezésnél, s az édesanyjának az a kívánsága, hogy önálló maradhasson, teljes mérték­ben érthető. Vannak dolgok, amik segíthetnek, bár mindezekhez el kell viselni speciális előkészületeket és felszerelést.

Enyhítene a lassúság gondján, ha kevesebb, gyakori és csak rövid étkezések lennének, amelyek könnyen fogyasztható ételekből állnak, és az is segítene, ha olyan speciális tányérokat használnának, amelyek melegen tart­ják az ételt. A mikrosütővel újra lehet melegíteni az ételt, ha elhűl, és emiatt nem étvágygerjesztő. Ha felemelik a tányért olyan magasságra, hogy csökkenjen a száj és a tá­nyér közötti távolság, segíthet minimalizálni a remegés hatásait, mivel a könyököt meg lehet támasztani az aszta­lon.

Sok különböző evőeszköz és edény segíti a fogást, és csökkenti a kilötyögtetés valószínűségét. Ilyenek a tányér­védők, a kétfülű csészék és a felbonthatatlan bögrék.

Az édesapám nagyon nehezen tud nyelni.

Mi­lyen étrendjének kellene lennie, hogy elég táp­lálékhoz jusson?

Ez egy lesújtó gond néhány olyan embernél, akinél már régóta fennáll a Parkinson-kór. Amennyiben az édesap­jának nincsen beszéd- és nyelvterapeutája, aki ezt a problémát teljesen kivizsgálná, azonnal meg kell próbál­nia ezt megszervezni, akár magánúton, akár az Ön orvo­sán keresztül. A logopédus tud majd javasolni néhány módot a problémák kezelésére, és kapcsolatba is tudja hozni egy dietetikussal, aki a megfelelő táplálko­zásra tud speciális tanácsokat adni. Addig is néhány tanács:

Jegyezzük meg! Kerülje az összekevert anyagokat, a folyadék és szilárd falatok keverékét például, úgymint híg húsvagdalék ve­gyítését és egy kis levessel; és a pelyheket, vagy száraz ételeket, mint a dió, a kemény pirítós és keksz.

Inkább korpás kenyeret használjon, mint fehéret, ami hajlamos arra, hogy szilárd masszává váljék, és nehe­zebb lenyelni.

Miben segíthetnek a fehérjék?

Vegyen bele étrendjébe néhány fehérjében gazdag ételt, mint a hús, hal, tojás, sajt és tej, és néhány maga­sabb energiatartalmút, mint a vaj, margarin, tejföl, ma­jonéz, cukor, szőlőcukor és méz. A püré vagy sűrített ételek sima állagúak legyenek.

Ha pépesíti az ételeket, próbálja meg külön-külön vé­gezni ezt, hogy megmaradjon saját színük, mivel fontos, hogy az étel étvágygerjesztő maradjon. Lehetséges sűrí­teni tejporral, instant burgonyaporral, krémporral, kor­pás liszttel, joghurttal, megfőzött lencsével és konzerv borsópudinggal.

Vannak még egyéb tippek a Parkinsonos embe­rek nyelési problémáira?

Igen, de nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy szük­ség van szakemberre, egyénre szabott tanácsokra a be­széd- és nyelvterapeutától. A nyelést segítő tippek között szerepel, hogy fontos a helyes testtartás és elég idő biz­tosítása, továbbá olyanok, mint az áll leengedése a mell­kas irányába a nyelés előtt, a száj és a torok megtisztítá­sa teljesen mindegyik falat, vagy kanál étel előtt, nagyon hideg folyadék kortyolgatása az étkezés előtt vagy alatt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.