Betegségek és megelőzésük

Mi lehet a megoldás a közlekedésre Parkinsonos betegeknek?

Ez a cikk a kerekeken történő közlekedésről szól – az au­tókról, a járdán közlekedő járművekről, a kismotorokról és a kerekes székekről. Bár a legtöbb Parkinsonos nem hasz­nál kerekes széket, és néhányuknak sosem volt sofőrje, ezek nagyon fontos témák azok számára, akikre vonatkozik. A legtöbb ember időről időre autóutas, így a könnyebb be- és kiszállásról szóló kérdések lehet, hogy annak fonto­sak, akinek mobilitási gondjai vannak.

Majdnem mindenki felismeri a különbséget, mit okozhat egy autó a független­ségében és mobilitásában, ám a kerekes székek túl gyakran nem úgy láthatók, mint hasznos kerekes segédeszközök, ha­nem mint a rokkantság szimbólumai. Miközben semmi esetre sem kívánjuk alábecsülni a kerekes székekhez kap­csolódó fájdalmat, bátorítani akarjuk a Parkinsonos embe­rek kisebbségét, akiknek ténylegesen szükségük van egy ke­rekes székre, hogy meglássák, ha használják azt, kitágul a horizontjuk, ami lehet, hogy eddig nagyon keskeny volt.

Egyáltalán nem lelkesedem a kerekes székért, de a gyerekeim sürgetnek, hogy gondoljam meg.

Honnan tudhatom meg, melyik típus a legjobb számomra?

Megértjük, hogy vonakodik a kerekes székre gondolni. Sok Parkinsonos ember elboldogul nélküle sok éven át a diagnózis megállapítása után, de néhányan hasznosnak találják, ha a járásuk nagyon bizonytalan. Néhányan úgy vélik, nem kell használniuk a kerekes széket állandóan, de hasznos lehet, ha van, amikor nagy távolságra kell utazniuk, ha elfáradnak, vagy a tüneteik különösen kel­lemetlenek.

Az első eljárásmód, hogy felmérjék, vajon szüksége van-e egy kerekes székre, és ha igen, olyanra-e ami belső vagy külső közlekedésre alkalmas, avagy mindkettőre. Nem minden típusú kerekes szék kapható az egészség­ügyi biztosításra. Tanácsoljuk, hogy kérje kezelőorvosa segítségét, melyiket javasolja az Ön számára.

Miután abbahagytam a vezetést, sokkal keve­sebbet jutok ki a házból, és hiányzik a járás-ke­lés, hogy meglátogassam a régi barátaimat, el­járjak vásárolni stb.

Néha taxit hívok, de ez meglehetősen drága. Mi más kapható?

Nem világos a kérdéséből, hogy az Ön fizikai vagy anya­gi lehetőségei megengednék-e, hogy valamiféle járdán közlekedő járműn gondolkozzon. Ha igen, olvassa el a következő kérdésre adott választ.

Miközben taxiról gondolkodnak, érdemes elmondani – különösen azoknak, akik korábban saját autóval közle­kedtek -, hogy nagyon nagyszámú taxis utazásokhoz jut­hat hozzá azért az összegért, amennyibe egy autó fenn­tartása kerül. Hasznos elfoglaltság lehet, hogy kiszámol­ja az összeget.

A járásom egy ideje gyenge, és van egy hétköz­napi tolószékem, amit a házon belül tudok hasz­nálni és egy, amit a barátaim tudnak tolni, ha el­megyünk otthonról.

Én azonban függetlenebb szeretnék lenni, és egy járdán közlekedő jár­műről érdeklődöm. Hogyan lássak neki, hogy többet megtudjak erről?

Széles választéka van a járdán közlekedő járműveknek, amelyek megfelelnek az eltérő egyéni szükségleteknek és a különböző kinti feltételeknek. Mivel a motoros ut­cai járművek kiutalása nagyon korlátozott, lehet, hogy részben fizetnie kell a saját járművéért. Először is fel kell mérnie az Ön szükségleteinek legmegfelelőbb járműtí­pust.

A járdán közlekedő járművek, legyenek azok toló­székek, motoros kerekes székek vagy kocsik, nagyban hozzájárulhatnak a függetlenséghez és az életminő­séghez. Nem olcsók azonban, tehát biztosan próbálja ki őket és kapjon jó véleményt róluk, mielőtt úgy dönt, hogy megveszi.

Az én legnagyobb problémám, ha elmegyek vá­sárolni, vagy kiruccanok, hogy találok-e megközelíthető illemhelyet.

Sajnos, ennek a kérdésnek a megválaszolására itt nem tudunk vállalkozni. Ez teljesen a területtől függ és attól, hogy milyen ott az infrastrukturális ellátás és a rokkan­tak, mozgássérültek lehetőségei.

Szeretem elvinni az édesapámat vásárolni vagy autókázni néha, de a beszállás a kocsiba és a ki­szállás egyre nehezebb.

Vannak módok, ame­lyek megkönnyítik ezt a problémát?

Igen, vannak. Az, hogy melyiket választja, az édesapja szükségleteitől, a kocsija típusától függ és attól, mennyit pénzt tud erre fordítani. Létezik egy nagyon egyszerű forgópárna, amit az utas ülésére tehet: az édesapja így képes lesz sokkal könnyebben belendíteni a lábát a ko­csiba. Egy ülésre tett műanyag zacskóval is hasonló ered­ményt érhet el.

Egy kevésbé egyszerű, drágább módszer a teljes ülés átalakítása vagy áthelyezése úgy, hogy a járda felé fordít­ják, miközben az utas beszáll, és aztán ismét előre, ha már az utas elhelyezkedett. Ha kocsit cserél, fontolja meg, hogy olyat vegyen, ami magasabban van a földtől.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.