Házi gyógymódok

Napszúrás (hőguta): 27 módszer a baj elhárítására

Kerti kapával vagy a golfütővel a kezükben vég nélkül süttetik magukat a napon azok az emberek, akik esőben biztos, hogy esernyő nélkül egy lépést sem tesznek. Az eredmény nemritkán napszúrás, ami a szervezet túlzott folyadékvesz­tésével és a test hőmérsékletének emelkedésével jár. Még a legedzettebb sportolók sem kerülik el a bajt, mondja dr. Richárd Keller sürgősségi belgyógyász. Ez azért van, mert minél melegebb van, annál többet párologtatunk. Ha pedig túl sokat izzadunk, folyadékhiány alakul ki.

A napszúrást (hőgutát) vízvesztés (dehidráció) vagy ritkábban sóvesztés (a só izzadsággal távozik) okozza. Ez utóbbi azért ritkább, mert a mai ember tápláléka sok sót tartalmaz. Az első tünet a szomjúság, melyet étvágytalanság, fejfájás, sápadtság, szé­dülés és általános gyengeség, időnként hányinger, hányás követ. Súlyosabb esetekben szapora szívverés és a koncentrálóképesség romlása jelentkezhet.

Íme néhány tanács, hogyan lehet elkerülni a napszúrást, és ha szükséges, megbirkózni vele.

Ne tartózkodjon a napon!

Ez épp olyan fontos, mint amilyen nyilvánvaló, persze főleg azok számára, akik már szenvedtek el napszúrást. A testhőmérséklet a napon folyamatosan emelkedik, még akkor is, ha az adott személy csak pihen és folyadékot is fogyaszt. Hosszabb idő eltelte után, akár órák múltán a napra visszatérve, az esetek egy részében a tünetek kiújulnak.

Igyon vizet!

Még mindig ez a legjobb ital a folyadékpótlásra. Egy­szerre csak keveset szabad inni, ne legyen mohó. A doktor hozzáteszi: „Leg­jobb, ha mielőtt kimegy a napra, sok vizet iszik.”

Egyen több gyümölcsöt és zöldséget!

„Viszonylag nagy a víztartalmuk, és megtalálhatók bennük a szükséges ásványi anyagok” – ajánl­ja dr. Keller.

Igyon ásványvizet!

Ha a sportolók a nyári hónapokban a napon edzenek, erősen izzadnak, és sok nátriumot és káliumot veszítenek. „Mindig legyen néhány rekesz ásványvíz a pálya szélén” – figyelmeztet Bob Reese edző.

Kerülje a sótablettákat!

Valaha rutinszerűen használták őket, főleg a sportolók. Manapság azonban már tudjuk, hogy ezek a tabletták pont az ellenkező hatást érik el, mint amit várnak tőlük, állítja Larry Kenney kutató­orvos. „A gyomorban a magas sókoncentráció miatt hosszabb ideig időzik a fo­lyadék, és ezért a szükségesnél kevesebb áll rendelkezésre a verejtékképződés­hez.”

Ne igyon alkoholt!

A szeszes italok fokozzák a folyadékvesztést, mondja Danny Wheat kosárlabdaedző. Csapata, a Texas Rangers gyakran ját­szik harminc fok feletti hőségben, ezért a mérkőzés előtti este a játékosoknak nem ajánlatos alkoholt fogyasztani.

Kerülje a koffeint!

Csakúgy mint az alkohol, ez is felgyorsítja a fo­lyadékvesztést és fokozhatja a verejtékezést.

Ne dohányozzon!

A dohányzás szűkíti az ereket, és rontja a do­hányosok meleghez való alkalmazkodóképességét.

Lassan akklimatizálódjon!

Az ki van zárva, hogy ha hétközben állandóan légkondicionált helyiségben tartózkodik, akkor a hét végén ví­gan napozhat a hőségben. A forró évszak kezdetén mindennap egy kis időt el kell töltenie a szabadban, hogy hozzászokjon a meleghez.

Mozogjon lassabban!

Amikor rendkívül meleg van, bármit csi­nál is a szabadban, ajánlatos, hogy sokkal lassabban végezze, mint máskor, ta­nácsolja dr. Keller.

Öntsön ki egy hideg italt – magára

Száraz melegben hasz­nos lehet, ha a fejét és a nyakát lelocsolja hideg vízzel, mondja dr. Kenney, mert a víz elpárolog és lehűti. Párás melegben ez valószínűleg nem segít.

Ha nincs kéznél ventilátor

Ilyenkor legyezze magát újságpa­pírral, papírszalvétával vagy bármivel, ami a keze ügyébe kerül.

Cselezze ki a napot!

A szabadban végzendő teendőket csoporto­sítsa a reggeli és esti órákra. „A forró napokon pirkadatkor kezdünk dolgozni -mondja Dávid Tanner, egy tetőfedő vállalat biztonsági igazgatója -, és délután 2 vagy 3 körül abbahagyjuk a munkát.”

Orvosi segítség

Elsősegély hőguta esetén

A hőguta halálos is lehet. Nagyszámú, jól dokumentált, végzetes kime­netelű esetről tudunk, mondja dr. Kenney. Természetesen az ilyesmi nem egyik pillanatról a másikra történik, hanem olyankor a tüneteket nem veszik komolyan, vagy túl későn ismerik fel, figyelmeztet dr. Richárd Keller.

„Néha nehéz elkülöníteni a napszúrás és a hőguta tüneteit – mondja. -Ezért ha valaki 30 perc múlva sem reagál az elsősegélyre, sürgősen orvost kell hívni.” A napszúrás legsúlyosabb tünete a zavartság, ha viszont valaki nem tud lábra állni, vagy eszméletét veszti, akkor hőgutáról beszélünk.

A hőguta a szervezet hőszabályozó rendszerének legsúlyosabb rend­ellenessége, amikor a belső hőmérséklet veszélyesen magasra emelked­het. A tünetek hasonlóak lehetnek a napszúrásban észleltekhez (például szédülés, hányinger), ráadásul a személy zavarttá és akár izgatottá is vál­hat. Amikor a szervezetben leáll a testhőmérséklet szabályozása, a hőgu­tát szenvedett egyén jellemzően abbahagyja az izzadást. Azonban ez nem mindig következik be. „A fiatalabbak (30 éves kor alatt) ilyenkor is izzadhatnak, feltéve ha jó általános kondícióban vannak.” Az ájulás nem okvetlenül jelez hőgutát. Ha az illető gyorsan, 2-5 per­cen belül visszanyeri az eszméletét, sokkal valószínűbb, hogy napszúrás­ról van szó.” Hőgutában viszont görcsroham és kóma is előfordulhat.

Fontos, hogy a beteg minél előbb orvoshoz, sürgősségi osztályra ke­rüljön és megfigyeljék, figyelmeztet dr. Kenney. Súlyos esetben olyan szö­vődmények, mint a sokk vagy a veseelégtelenség is kialakulhat.

Súlykontroll

A kiszáradás nem szükségszerűen lép fel hirtelen, né­ha többnapos igénybevétel után jelentkezik. „Meleg időszakban az edzések alatt mindennap ellenőrizzük a játékosok súlyát, hogy biztosak legyünk abban, hogy az edzés alatt kiizzadt víz visszakerül a szervezetükbe”, mondja Reese, az edző.

Mint a kisbabák

A csecsemők számára készített folyadékpótló ké­szítmények annyira hatékonyak, hogy a Texas Rangers kánikulában ezt adja a játékosainak. A fő összetevői: cukor, nátrium és kálium. Nem rossz ötlet meg­inni belőle egy-egy liternyit teniszmeccs előtt, alatt vagy után, mondja dr. Keller.

Íme néhány tanács, mit tegyünk, míg az orvos meg nem érkezik.

Hideg vizes hűtés. „Locsolja a beteget vízzel ahelyett, hogy hideg víz­be mártaná – javasolja dr. Keller. – így a víz gyorsan elpárolog a bőrről, és ez hűtő hatású.”

Használja ki a technika nyújtotta előnyöket! Ha lehetséges, vigye a beteget légkondicionált helyiségbe. Erőltesse az ivást! Ha a beteg magánál van, itatni kell, lehetőleg tisz­ta vízzel. Borogassa a beteget hideg törülközőkkel! Ez szintén jobb, mint ha a beteget hideg vízbe mártaná.

Vegye át az irányítást! Gyakran az érintettek tetézik a bajt azzal, hogy nem veszik komolyan a dolgot. A tetőfedés például rendkívül meleg mun­ka. A nap melege és a párásság miatti rosszullét odáig fokozódhat, hogy a munkások önkívületi állapotba kerülhetnek, mielőtt rászánnák magukat, hogy lejöjjenek a tetőről.

Fokozott veszély. Dr. Kenney szerint a csecsemők a legveszélyezte­tettebbek, mert az izzadságmirigyeik még nem fejlődtek ki teljesen. „Álta­lában az idős emberek sem pótolják a folyadékot megfelelően – teszi hoz­zá dr. Keller -, és bizonyos gyógyszerek, például a magas vérnyomás elleni szerek szintén gátolhatják a folyadékpótlást.”

Higgyen a meteorológusnak!

Az biztos, hogy ősszel tavasszal a beígért kisebb záporok helyett néha felhőszakadás zúdul a nyakunkba, amikor azonban beköszönt a meleg, párás, nyári idő, az időjárás-jelentés rend­szerint pontos. Amikor azt mondják, hogy annyira meleg várható, hogy még a tojás is megsül a főutcán, ne kezdjen nagyszabású szabadtéri munkálatokba.

Hordjon kalapot!

Ha lehet, olyat, ami a nyakat is védi és szellős. Széles karimájú kalap, sok apró lyukkal az oldalán például jó választás. „A fe­jen és a nyakon az erek nagyon közel vannak a bőr felszínéhez, ezért ezen a te­rületen gyors a hőfelvétel és a hőleadás – mondja dr. Kenney. – A fejtető pedig különösen érzékeny azoknál, akik kopaszok vagy kevés hajuk van.”

Húzzon trikót!

„Sokkal több sugárzó hőnek van kitéve, ha leveszi az ingét” – figyelmeztet dr. Lanny Nalder, a Utahi Állami Egyetem kutatóköz­pontjának igazgatója. – Ha kiizzad, az ing úgy viselkedik, mint egy hűtőesz­köz, amikor a szél átfúj rajta”, teszi hozzá.

Vigyen magával csereruhát!

Ha az inge nedves lett az izzadt­ságtól, vegye le és mossa ki, amilyen gyorsan csak lehet. „Az izzadságból szár­mazó sókristályok rontják a textília »légzőképességét« – mondja dr. Nalder. -Cserélje le és minél előbb mossa ki.”

Hordjon pamut-poliészter keveréket!

Ezek jobban szellőznek, mint a százszázalékos pamut vagy a százszázalékos, sűrűn szőtt műszá­las anyagok.

Hordjon világos színeket!

A világos színű ruhadarabok visszaverik a nap sugarait, míg a sötét színűek inkább magukba szívják.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.