Betegségek és megelőzésük

Oszteoartritisz tünetei, hogyan kezelhető?

Az ízületi gyulladások között leggyakoribb az ízületi gyulladás tüneteivel járó csontbeteg­ség, az oszteoartritisz. Jellemzője, hogy a csont­végi porcok elvékonyodnak, elpusztulnak és el­csontosodnak. Főleg a nagyobb, teherviselő ízü­leteket érinti, így a csípő és térd ízületét, de előfordul a több szabadsági fokban mozgó nya­kon és vállban is. Valaha az orvosok azt gondol­ták, hogy egyszerűen csak együtt kell élni ezzel a betegséggel. Ma más a szemlélet: a porc be­tegségének tekintik, és újabban porcpótló sze­rekkel a betegeket kezelni lehet.

Ha egy ízületet fertőzés vagy törés ér, vagy porcos részei megsérülnek, várható hogy ott az élet későbbi szakában oszteoartri­tisz alakul majd ki.

Tünetek és jelek

A tünetek általában enyhék, és az évek során lassan romlanak. Az érintett ízületek száma határozza meg, milyen erős a fájdalom, a kellemetlen közérzet, a mozgathatóság. Általában csak 1-2 ízület károsodott, de előfordulhat, hogy több együttesen.

A főbb tünetek:

 • fájdalom, ízületi gyengeség, amely aktív időszakok után romlik,
 • ízület körüli duzzanat,
 • ízületi merevség,
 • kötött mozgások,
 • az ízület mozgatásra ropog,
 • az ízület mozgásának mértéke fokozatosan csökken, a deformáció foka nő.

Nayk masszírozása

(Kép fent) A nyakmasszázs enyhülést ad. Persze fontos, hogy betartsuk a szakember útmu­tatásait, mivel az ízületi terület masszírozása káros is lehet, ha nem megfelelően végzik.

A diagnózis útja

Az orvos már a tünetek alapján gyaníthat­ja az oszteoartritisz meglétét. 55 éves kor felett tízből 8 embernek (80%!) lehet ez a betegsége, anélkül hogy tüneteket ész­lelne. Egyetlen vizsgálat nem lehet dön­tő, ezért az orvos kikérdezi, milyen a fáj­dalom, a merevség jellege, működik-e és mennyire az ízület, hogyan változnak a tünetek az idővel. Fontos azt is tudni, hogy a fájdalom és az egyéb tünetek mennyire befolyásolják a mindennapi munkát, otthoni tevékenységeket. Ezután elvégzik az érintett ízületek röntgenvizs­gálatát. A röntgenen látszik a porcvesztés, a csontkárosodás és a csontkinövések.

A röntgen nem ad tájékoztatást a fájda­lom mértékéről, minőségéről, és hogy a beteg mennyire érzi magát korlátozva. Az orvos vérvizsgálatot is végeztethet az egyéb típusú artritiszek kizárása céljából.

A csípőízület elváltozása

Csípőízület

(Fenti jobb oldali kép) A normális csípőízületben a szalagok, a hártyák és az ízületi nedv együttműködésé­vel az ízület simán, fájdalommentesen mozog.

(Fenti bal oldali kép) Az oszteoarthtiszes beteg csípőízületé­ben a duzzadt ízületi tok kitüremkedik, a porc elpusztul, és fokozatosan eltűnik.

Nyaki spondilózis

Az oszteoartritisznek ez a formája a gerinc felső (nyaki) részét érinti. A csigolyák közötti porc degenerálódik, csontos kinövések alakulnak ki a nyaki gerincen, ezek nyomhatják a nyaki idegeket. A nyakban és a karokban fájdalom jelentkezhet. A gyulladt ízületek gátolják a nyak mozgását. Főként 45 év fölöttieket érint a betegség, és férfiakban gyakoribb.

Egyszerű önsegítő módszerek

Néhány könnyebben kivitelezhető mód­szer és tevékenység, amellyel javítható a betegség:

 • A túlsúly az ízületekre is nagyobb mun­kát ró, ezért gyakran ajánlják az (eny­hébb) súlycsökkentéssel járó étrend al­kalmazását.
 • Kisebb terheléssel járó gyakorlatok, pl. úszás, jóga, nagyobb séták beiktatása. Vizsgálatok szerint a mozgás javítja a kedélyt és a megjelenést is. Visszatér a hajlékonyság, a rugalmasság, enyhül a fájdalom javul a szívműködés és a ke­ringés. Az egészséges testsúly és a testi fittség is javítja az állapotot. Az elvég­zett gyakorlatok mindig attól függnek, hogy mely ízületek vannak érintve, azok mennyire terhelhetők, és hogy végez­tek-e már műtéti ízületpótlást.[brbr]Sokan javasolják az Amerikában már népsze­rű, kínai eredetű taj-csi gyakorlatokat. Ezeket a lassú, ritmikus, az egyensúlyt és koncentrációt javító gyakorlatokat könnyű elsajátítani, és otthon is végez­hetők. Idősebb korban hasznos lehet az elesések megelőzésében. A gyakorlatok ízületterhelő jellege serkentheti a csont­növekedést és erősíti a kötőszövetet. Vizsgálatok szerint csökkentik a vér­nyomást, a fájdalmat és a gyulladást is.
 • A helyesen kialakított, kényelmes cipők segítik a járást.
 • A rendszeres masszázs enyhülést hoz.
 • Meleg fürdők, jeges pakolások és mele­gítőeszközök enyhítik az ízületi fájdal­mat.

Hogyan kezelhető?

A sikeres kezelés titka többféle módszer együttes alkalmazása, amelyeket az egyé­ni szükséglethez, igényekhez és életmód­hoz illesztünk.

Az oszteoartritisz nem gyó­gyítható, így a kezelés fő céljai az alábbiak:

 • Hatásos fájdalomcsillapítás gyógysze­rekkel és más technikákkal
 • Az ízület kímélésére pihentetés és ki­sebb fokú terhelés
 • Az elfogadható testsúly fenntartása
 • Egészséges életmód folytatása

A kezelési lehetőségek rendkívül széles körűek:

 • Egyszerű fájdalomcsillapítás
 • Nem szteroid gyulladásgátló hatású fáj­dalomcsillapítók adása. Ezek hosszú tá­vú alkalmazása fekélyeket okozhat a gyomor-bélrendszerben, ezért sokszor a gyomornyálkahártyát védő szerekkel kombinálják.
 • Glukózamin- és kondroitinszulfát mint táplálékkiegészítők. Ezek a porc építő­anyagai, amelyek a normális étrendben csak igen kis mennyiségben szerepel­nek. Hatásuk még nincs bizonyítva, de a tünetek mérséklésére alkalmasak.
 • Gyógytorna, fizikoterápia
 • Eszközös segítség (például járókeretek)
 • Az ízületbe beadott szteroid injekciók
 • Az oszteopátiás, kiropraktikus (csont-kovácsolásos) manipulációk is segíthet­nek: csökken a fájdalom, az ízület moz­gatása pedig könnyebb
 • Az akupunktúra is hasznos lehet. Csök­kenti a fájdalmat javítja az ízület mobi­litását. A vizsgázott akupunktúrások finom tűket szúrnak a bőrbe, a test kü­lönböző (akupunktúrás) pontjain. A tű­szúrásos technika természetes fájdalom­csillapító anyagok termelésére serkenti az agyat.

A pihentetés fontossága

Az ízületek kímélése szempontjából fon­tos a rendszeres (tervezett) pihentetés. A betegnek fel kell ismernie a szervezet által küldött jeleket, hogy megérezze, mi­kor kell lassítania, így megelőzheti a túlerőltetésből származó fájdalmat. Egyes betegek síneket és csuklószorítókat hasz­nálnak, mert úgy érzik, hogy a fájdalmas ízületeiket ezzel esetleg megkímélhetik. A sínek használatakor viszont arra kell vigyázni, hogy az ízületek ne merevedje­nek el.

Ízületek pótlása (protetika)

Műtét akkor válhat indokolttá, ha az ízületi károsodás már nagyon súlyos. Sokféle műtéti technika létezik: az ízületek elmentése, ízfelszínek egyesítése, eltávolítása, pótlása, a deformált ízület korrekciója stb. Az ízületi protetika a legfejlettebb technika. Rutinszerű mű­tét ma már a csípő- és térdprotézis beültetése. Könyök- és vállízületeket is ültetnek be, de ezek a műtétek kevésbé sikeresek.

Csípőprotézis-műtét esetén a fémfejet és fémszárat építik be a combcsont végébe, hogy helyre­állítsák az ízületi csúszófelszínt. A spe­ciálisan kialakított műanyag vápát pedig a csípőcsontba rögzítik. A műtét igen sikeres és a protézis kb. 15 évig hagyható bent.

A térdprotézis-műtét kevésbé sikeres, mint a csípőprotézis. Ebben az esetben a fémfejet a combcsont alsó, a kerá­miafejet pedig a sípcsont felső végé­hez illesztik. A térdprotézis általában 10 évig bírja a használatot. A már használt protézisek cseréje már nehézkesebb. Éppen ezért az ortopéd sebész a lehető legkésőbbi időpontra tolja az első műtét időpontját a későbbi kockázatok elkerülése céljából.

Csípőprotézis

(Fenti kép) A képen mesterséges csípőízület látható. A csípőprotézis-műtét meghosszabbítja az oszteoartritiszes betegek életét, bár a protézis idővel kilazulhat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.