Betegségek és megelőzésük

Reumatoid artritisz

A reumatoid ízületi gyulladás az ízületeket bo­rító savós hártya krónikus gyulladása. Autoimmun megbetegedés, vagyis a szerve­zet a saját szöveteit megtámadó antitesteket termel. Az ízületeket pusztító betegség lassan alakul ki, és a csontok végén lévő ízületi porcok ellen irá­nyul. Az állandó pusztítás a szalagokat és inakat is megtámadja, ezáltal instabillá teszi és de­formálja az ízületeket. A betegség inkább idő­sebb korban jelentkezik, és családi halmozódást mutat.

Tünetek és jelek

Legfőbb tünetek a fájdalom, a duzzanat és az ízületi merevség.

Egyéb társult tünetek lehetnek:

  • láz,
  • sápadtság,
  • vérszegénység,
  • étvágycsökkenés, energiaszegény állapot.

Először általában a kéz és láb ízületeit érinti a kórkép. Leggyakrabban a csukló károsodik és a kéz alapperei ízületei, kivéve a hüvelykujjét. Kialakulhat reu­matoid ízületi gyulladás a vállon, nya­kon, térden, csípőn és a bokán is. Általában az ízületek a test mindkét oldalán, szimmetrikusan vannak érintve.

A reumatoid ízületi gyulladás súlyos be­tegség. A tüneteket okozhatja valamely betegség, sérülés, vagy akár stressz is. A tünetek súlyossága változó, és ezek általá­ban fokozatosan romlanak.

A test bármely ízületét érintheti, közü­lük is a legérzékenyebbek: az ujjak, a csuk­ló, a térd és a boka. Kialakulhatnak ún. reumás csomók is a bőr alatt, de legjellem­zőbb mégis a fájdalom és az ízületi merev­ség. Legtöbben úgy érzik, hogy a fájdalom és merevség reggel a legrosszabb, és a nap folyamán fokozatosan javul. Esetenként a károsodás súlyos formájában az ízület megduzzad és deformálódik. A test más szerveit is érintheti a reumás ízületi gyulladás, így a szemet, tüdőt, ide­geket és az agyat, vesét, szívet, lépet stb.

Remuás hölgy

(Fenti képen) A képen látható idős nőbeteg kezét tornásztatja a fizikoterápiás foglalkozáson. A kisebb terhelés, mozgatás csökkenti a fájdalmat, és elősegíti az ízület mozgathatóságát.

Diagnózis

Fontos, hogy a reumatoid artritiszt idejében felismerjük, és legyen alkal­munk a betegséget befolyásoló gyógyszerrel való kezelést még korai stádiumban megkezdeni. A diag­nosztizálás általában testi vizsgálattal és röntgenfelvétellel történik. Bizonyos antitestek, az ún. reumafaktor vérből való kimutatása is segít a diagnózis felállításában. Ez a betegek 80%-ánál kimutatható, de pl. a köszvényeseknél is, vagy más betegségben szenvedők­nél is előfordulhat.

A kezelés lehetőségei

Ma még nem lehet a reumatoid ízületi gyulladást gyógyítani, de hatásos kezelé­si módszerekkel rendelkezünk. Sokféle gyógyszer áll rendelkezésre: a kezelés első vonalát az autoimmun betegségekre ható, a betegség lefolyását befolyásoló szerek je­lentik. A fájdalom mérséklésére nem szte­roid gyulladásgátlókat adnak, amelyek az ízület duzzanatát is csökkentik.

Lelassítják a gyulladás folyamatát, csökken a deformitás, a betegség lassab­ban halad előre. Rendszeres ellenőrzés szükséges, mivel ezek a szerek bizonyos mértékig károsít­ják a gyomor nyálkahártyáját, tartós szedésük pedig fekélyeket okozhat. A gyógyszeres terápiát kiegészítik egyéb módszerek, technikák. Ilyen a sínek vagy csuklópántok, szorítók viselete, továbbá a rendszeres, kevéssé megerőltető gyógytorna, amely a tüneteket enyhíti és a tünetmentes időszakokban lehetővé te­szi az ízületek szabad mozgását.

Heves fájdalom esetén az orvos kortikoszteroid injekciót ad az ízületbe. Ha az ízületek károsodása súlyos, műtét válhat szükségessé az összezsugorodott inak fel­szabadítására, vagy a gyulladt ízületi ned­ves hártya eltávolítására. Ritkábban a súlyosan deformált, moz­gásképtelen és fájdalmas ízületet el is tá­volítják.

A kilátások

A reumatoid ízületi gyulladásban szenve­dő betegek nagy része megtanul a beteg­séggel együtt élni, és folytatni tudja addi­gi életvitelét. Mintegy 10%-uknál viszont súlyos rokkantság alakul ki.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.