Betegségek és megelőzésük

Pelenkakiütés okai és megelőzése

Okai:

A pelenkás gyermekeknek igen gyakran kisebesedik a popsija. Nem csoda, hogy a vastag pelenkacsomag alatt hamar jelentkezik bőrirritáció. A babák bőre különösen érzékeny, és ha a rosszul szellőző csomagolásban hő gyülemlik fel, bőrüket pedig a vizeletben és székletben lévő agresszív anyagok kikezdik, igen hamar megjelenik a tipikus bőrpír, előjönnek a foltok és az apró hólyagok.

Ilyenkor a kórokozók is hamar támadásba lendülnek, pl. az élesztőgombák, ami a kiütés a pelenkázott területen való megjelenéséhez vezet. Fogzáskor is gyakran jelentkezik pelenkaki­ütés. Ilyenkor csökken a csecsemők általános ellenálló képessége, ezért hajlamosabbak a lázra, gyakran jelentkeznek náluk emésztési zavarok, hasmenés, ami tovább kedvez a pelenkatájéki kiütések megjelenésének.

Így jelentkeznek a panaszok:

A popsi bőre kivörösödik és nedvedzik. Előfordul, hogy bevonat vagy apró hólyagok keletkeznek rajta. Egyes esetekben a pelenkakiütés lázzal is járhat. A csecsemő ilyenkor nyűgössé és nyugtalanná válhat.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

A pelenkakiütés általában nem igényel orvosi kezelést. Csak olyan ese­tekben érdemes konzultálnunk a gyermekorvossal, amikor a bőrirritáció igen kiterjedt és a gyermek általános közérzetére is nagyban kihat.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Kamillás kenőcs: léteznek speciális, kamillát tartalmazó gyulladásgátló gyógykrémek. Rendszeresen kenjük be az említett krémmel a megtisztított popsit.
  • A gyermek széklete és izzadsága savanyú szagot áraszt: izzad és könnyen megfázik: Professional Medical (osztrigahéj), naponta kétszer. A csecsemő nagyon nyugtalan, bőre száraz, érdes, szája, orra és popsija kivörösödik; a meleg erősíti a panaszokat: Professional Medical (kén), naponta kétszer.
  • A csecsemő gyakran sírós, azt szeretné, hogy állandóan a karunk­ban tartsuk: a pelenkakiütés fogzáskor jelentkezik és hasmenéssel jár: Professional Medical (kamilla), naponta kétszer.
  • Körömvirágos borogatás: a körömvirág gyulladásgátló hatású és ha­tékonyan csillapítja a bőr irritációit. Így alkalmazzuk: vékony pamutkendőt itassunk át vízzel hígított körömvirág-tinktúrába, majd helyezzük az kendőt a gyermek popsijára. Pár percig hagyjuk rajta.
  • Korpafürdő: a bőr irritációira a hagyományos kínai orvoslás szak­emberei nyugati mintára korpafürdőt ajánlanak. Korpát a patikában kapunk. Elősegíti a bőr regenerálódását, és enyhíti a kiütéseket.
  • Zabszalmafürdő: ez a fürdő csillapítja a viszketési ingert és enyhíti a bőr irritációját. Így alkalmazzuk: forraljunk fel 50 g zabszalmát 1 liter vízben. Szűrjük le, majd öntsük a főzetet kellemes, meleg fürdővízbe. Fürdessük benne a gyermeket lehetőség szerint ülő pozícióban, 10 percig.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

  • Ne ápoljuk erősen zsíros krémekkel a baba bőrét. Adjunk inkább olajat a fürdővizébe. Ne siessünk pelenkázáskor. Minden pelenkacsere alkalmával szánjunk időt a babapopsi átszellőztetésére.
  • Kisbabánk a lehető leggyakrabban kússzon-másszon csupasz pop­sival. Ez jót tesz a bőrnek, és megelőzhetjük vele a pelenkakiütések megjelenését.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.