Gyermekbetegségek

Pelenkadermatitisz (pelenkakiütés) kezelése

Talán nincs is olyan csecsemő, aki kinőne a pelenkás korból anélkül, hogy legalább egyszer pelenkadermatitisze ne lenne. Főleg a meleg kánikulai napok könnyítik meg sajnálatosan ennek a bosszantó bőrgyulladásnak kialakulását. Nézzük meg azokat a trükköket, amik segítenek elkerülni illetve gyorsan elmulasztani ezt a kellemetlenséget!

Mit jelent a pelenkadermatitisz?

A pelenkadermatitisz vagy szaknyelven erythema gluteale a leg­gyakoribb csecsemőkori bőrbetegség, lényegében a pelenka alatti terület gyulladását jelenti. Kialakulásában sok minden szerepet játsz­hat, de vannak általános, helyi illetve életkori sajátosságok, amelyek mindenképp „kedveznek” a megjelenésének. A babák bőrének szaru­rétege sokkal vékonyabb a felnőttekénél, ezért a különböző ártalmas hatások vagy fertőzések könnyebben károsítják. Ráadásul a rengeteg hajlat és redő miatt sokkal nehezebb tisztán és szárazon tartani, ami szintén megkönnyíti a kórokozók elszaporodását.

A gyulladást a túlzott “tisztítás” is fokozhatja

Ezen az élettani, természetes alaphelyzeten még sokat ronthat is a gondoskodó felnőtt azzal, amikor színes-illatos fürdetőkkel vagy popsitörlővel tisztítgatja rendszeresen. Ezekben sokszor vannak olyan – egyébként valóban tisz­tító hatású – kemikáliák, melyek „túlságosan” jól, túlzott alapossággal tisztítják a bőrt és ezzel károsíthatják saját természetes védőrétegét.

Emellett az illat- és színanyagokra egyes babák érzékenyek lehetnek. Szintén nem ideális környezet a babapopsi számára a pelenka „zárt világa”: ez a terület elkerülhetetlenül kevesebbet szellőzik, mint a bőr többi része, ráadásul a nem „szuper-nedvszívó” pelenkában sokszor nedves is. Különösen rossz a helyzet, amikor a picinek hasmenése van, a széklet egyes alkotói szintén kikezdik a bőr szarurétegét.

Az elsődlegesen kialakuló pelenkadermatitisz tehát steril, a bőr irritációja váltja ki, azonban a nem egészen ép, gyulladt bőrfelület könnyen felülfertőződik valamilyen kórokozóval, leggyakrabban penészgombával (Candida albicans), esetleg valamilyen gennykeltő baktériummal. A popsi bőre ilyenkor piros, érzékeny, viszkethet, esetleg kicsit ödémásnak, duzzadtnak tűnhet.

Mit tehetünk ellene?

Érdemes egy-két dologra odafigyelnünk ahhoz, hogy mege­lőzhessük a pelenkadermatitisz kialakulását – ha már kialakult a gyulladás, ugyanezekkel segíthetjük a gyors gyógyulást.

Általában jobb a babákat patikai – akár recept nélkül is kapható – fürdetőkrémmel mosdatni, de azért a bolti babafürdetők között is megtalálhatjuk a tényleg érzékeny bőr ápolására kifejlesztett készítményeket. A popsitörlők jó része mostanában már valóban bőrbarát, de kialakult bőrgyulladás esetén mégis bölcsebb pelen­kacserekor a pelenka alatti területet langyos vizes vattával tisz­títani le és egy tiszta textilpelenkával alaposan megszárogatni (nem dörzsölni!).

Redők, hajlatok

Különösen figyeljünk oda a redők, hajlatok – sokszor nem is olyan egyszerű – tisztítására, szárítására. Amikor csak te­hetjük, próbáljuk szabadon szellőzni hagyni a baba bőrét – főleg melegben engedjük, hogy minél több időt lehessen a pici pelen­ka nélkül: ezt nyilván nem mindig kényelmes kivárnunk, de már pelenkacserénként néhány perc szellőzködés a pelenkázón is jóle­sik a bababőrnek.

A teli pelenkát hamar cseréljük le, különösen figyeljünk erre, amikor a csecsemőnek hasmenése van. Ha már kialakult a bőrgyulladás, különösen igyekezzünk gyakran tiszta pelenkát adni. A hagyományos textilpelenka – előnyei ellenére – ilyenkor nem a legjobb választás, szárazabban marad a babapopsi egy jó nedvszívású papírpelenkában.

Krémek, gyulladásgátlók

Popsikrémből is válasszuk inkább a patikában kikeverteket, me­lyek biztosan illatszer- és felesleges vegyszermentesek. A gyerekor­vos is szívesen ír fel általában bevált receptet, amely gyulladásgátló vagy gombaellenes hatóanyagot is tartalmazhat. Ez azért fontos, mert a gyulladt bőrfelületen általában néhány nap alatt megjelenik a Candida gomba.

Kevés odafigyeléssel, egy-két trükk segítségével sokszor kivédhető a pelenkadermatitisz. Amennyiben pedig kialakult már a bőrgyulladás, viszonylag egyszerű eszközökkel léphetünk fel el­lene. Azonban ha néhány nap alatt nem sikerül javítani a helyzeten, akkor mindenképp kérjünk segítséget a gyerekorvostól, mert lehet, hogy a „házi” praktikák mellett speciálisabb gyógymódok, gyul­ladásgátlók, antibiotikumos kenőcsök alkalmazására is szükség van.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.