Házi gyógymódok

Pelenkakiütés: 5 könnyű megoldás

A pelenkakiütés a legnyugodtabb baba békés mindennapjait is tönkretehe­ti, a mamájáról nem is beszélve. A csecsemőknek megvan az a különleges ké­pességük, hogy problémáikat megosszák a család többi tagjával. A gyermek életének első két-három évét kevés szülő ússza meg pelenka­kiütés nélkül. Szerencsére az esetek felében a baj egy napon belül magától el­múlik. No és mi a helyzet a másik ötven százalékkal? Ezeknél a babáknál a ki­ütés akár 10 napig vagy még tovább is megmarad, és annyi biztos, hogy ez az idő nagyon is hosszúnak fog tűnni.

Ha ön e sorokat mély együttérzéssel olvassa, akkor valószínűleg éppen most néz szembe a pelenkakiütés problémájával. Akad néhány érdekes apróság. Tud­ta azt, hogy az anyatejjel táplált babáknak sokkal ritkábban van pelenkakiüté­sük, mint azoknak, akiket tápszerrel etetnek? S ami még érdekesebb, a kutatá­sok azt is kimutatták, hogy a védettség még azután is sokáig megmarad, amikor a babát már elválasztották. Hogyan? Önnek a szülésze ezt nem magyarázta el? Nos nekünk sem. De mi magunktól rájöttünk. S az alábbiakban következik, hogy még mi mindenre jöttünk rá.

Levegőt!

Néha a régiek tanácsa még mindig a legjobb tanács: „Gon­doskodjon róla, hogy a kisbaba popsija levegőhöz jusson” – ajánlja Ann Price védőnő. Fektesse a babát a hasára, az arcát fordítsa oldalra, tegyen alá gumilepe­dőt, s erre törülközőket. Hagyja így pelenka nélkül és tartsa szemmel. Ha nem figyel rá, bizony akármi megtörténhet.

A „boldog bébik”

„Ezek az új, különösen nagy nedvszívó képes­ségű pelenkák jó ötletnek tűnnek, állítja dr. Morris Green gyermekorvos. – Azt hiszem, ez a legjobb fegyver a pelenkakiütés ellen.”

A közelmúltban végzett kutatások alátámasztják dr. Green megfigyelése­it. A nedvszívó gélt tartalmazó pelenkákról bebizonyosodott, hogy szárazon tart­ják a bőrt, és lehetővé teszik, hogy annak vegyhatása jobban közelítsen a nor­málishoz, mint ha textilpelenkát vagy hagyományos eldobható pelenkát használna.

Hajszárító használata

A pelenkázott terület tisztán tartása elősegíti a gyógyulást, de a durva frottírtörülköző irritálhatja az érzékeny bőrt. Van más lehetőség? „Próbálja ki a hajszárítót”, mondja Linda Jonides gyermekápolónő. A pelenkázott területet alacsony fokozatra állított hajszárítóval szárítsa meg, mert így elkerülheti a nedves bőr dörzsölését. Miután a popsi már száraz, ken­het rá cink-oxidot tartalmazó kenőcsöt.

Öblítse ecettel a textilpelenkákat!

„Ha a textilpelenka mosásakor az utolsó öblítő ciklushoz ecetet adagol, ez segíthet abban, hogy a tex­tilpelenka ph-értéke megközelítően olyan legyen, mint a baba bőréé” – mond­ja Price. Azt is megállapítja, hogy a mosóporban lévő, pelenkakiütést okozó enzimek a magas ph-értékű környezetben a legaktívabbak, tehát mosás után ezért is indokolt az ecetes öblítés. Egy liter vízhez kb. 25 ml ecetet kell adni.

Az áfonyakapcsolat

Amikor a pisi és a kaki összekeveredik a pelenkában, könnyen kialakul a pelenkakiütés. Az irritációban elsősorban a széklet lúgos vegyhatása játszik szerepet. Bármilyen furcsának is hangzik, Jonides azt állítja, hogy ha 50-75 ml áfo­nyalevet itat a már kicsit idősebb csecsemővel, az savasabbá teszi a vizeletet, és ez véd a lúgos széklettel szemben.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.