Betegségek és megelőzésük

Pangásos szívelégtelenség vagy keringési elégtelenség megelőzése

Tünetek

A szívelégtelenség, más néven keringési elégtelenség, világszerte az egyik legjobban terjedő szív- és érrendszeri probléma. Ennek számos oka van: a járványos elhízástól és magas vérnyomástól kezdve egészen odáig, hogy modern világunkban egyre többen élik túl az infarktusokat, és élnek tovább károsodott, erőtlen szívvel.

Ha a szív túl gyenge vagy rugalmatlan ahhoz, hogy elegendő vért pumpáljon a szervekhez és a szövetekhez, letaglózó, állandó fáradékonyság, tüdővizenyő és vese­elégtelenség léphet fel. A betegség a diagnózist követő hat éven belül az érintett férfiak 80, a nők 65 százalékánál halállal végződik. Ennek elkerülése érdekében kövessük az alábbi lépéseket.

Tipp: ha teljes kiőrlésű gabona-pehellyel kezdjük a napot, 30%-kal csökken a szívelégtelenség kialakulásának a veszélye.

Prevenció első körben

Testmozgás és egészséges étrend. Aki abban a tévhitben él, hogy a szív­elégtelenség csakis másokat érinthet, igencsak elszámítja magát, ugyanis a negyvenöt év feletti korosztályban 20 százalék a valószínűsége a beteg­ség kialakulásának. A legfőbb előidéző ok a magas vérnyomás és a szív­roham (infarktus). Amit máris érdemes megtenni: csukjuk be a könyvet, és induljunk kiadós sétára a szabadban, ebédnél vagy vacsoránál pedig gyümölccsel, zöldségekkel, hántolatlan gabonaszemekkel rakjuk meg a tányért.

E kis lépések idővel összeadódnak, és nagy hasznunkra válnak. Már önmagában az is 30 százalékkal csökkenti a betegség kialakulásá­nak veszélyét, ha reggelire mindennap teljes kiőrlésű gabonapelyhet fogyasztunk.

Jegyezzük meg! Fennálló keringési probléma vagy magas vérnyomás esetén meg kell kérdezni az orvost vagy a terápiás szakembert, mennyi és milyen típusú testmozgás lenne a legmegfelelőbb, ne vaktában vágjunk tehát neki a határnak – cselekedjünk megfontoltan. Annyi persze bizonyos, hogy a kímélő mozgásformák – például a jóga – nem árthatnak.

Súlykontroll. Egy Amerikában végzett nagyszabású szívegészségügyi vizsgálat, az ún. Framingham Heart Study kuta­tói szerint:

Kutatási eredmények: már kettő-öt kilogramm fel­szedése is megnöveli a szívelégtelenség kialakulásának a kockázatát: férfiaknál 5, nőknél 7 százalékkal.

Aki elhízott (vagyis 30 vagy annál magasabb a test­tömegindexe), annál duplájára nő a rizi­kó. A fölösleges kilók azért jelentenek veszélyt a szívre, mert magas vérnyomás és cukorbaj előidézői, emellett jelentő­sen terhelik és károsítják a szívizmokat.

A mérleg jelez!

Akinél a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát is ma­gában hordozó egészségügyi probléma áll fenn, különösen figyeljen a korai tünetekre, például a testsúly váratlan válto­zásaira. Ha a mérleg egy nap leforgása alatt egy-másfél, egy hét alatt két-három kilogrammal többet jelez nyilvánvaló táplálkozási ok nélkül, vizenyő (ödéma) felgyülemlésére (pangásra) lehet gyanakodni, ami annak a következménye, hogy a szív nem képes kellő hatékonysággal keringetni a vért az érrendszerben.

A másik figyelmeztető jel, ha annyira megduzzad a boka vagy a lábikra, hogy szorítani kezd az addig kényelmes zokni vagy harisnya.

A magas vérnyomás ellen. A szívelégtelenségben szenvedők 90 százalé­kánál magas vérnyomás előzi meg az állapotot. Ilyenkor a szívnek na­gyobb erőt kell kifejtenie a vér áramoltatásához, hogy a szerteágazó érrendszeren keresztül minden szervhez és szövethez eljusson. A fokozott igénybevétel nyomán a szívizmok egy fontos csoportja kórosan megvas­tagszik: ez az ún. bal kamrai hipertrófia, mely rendkívül kedvezőtlenül befolyásolja a szívműködés hatásfokát.

Kutatási eredmények! A montreali McMaster Egyetem kutatói arra az eredményre jutottak, hogy a szisztolés vérnyomás (a felső érték) 10 Hgmm-rel történő csökkenése felére mérsékli a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát.

Aki gyógyszerre szorul, kérje ki orvosa véleményét a vizelethajtók (diuretikumok) szedésével kapcsolatban, ezek a készítmények ugyanis hatékonyabb védelmet nyújthatnak a szívelégtelenség ellen, mint a drágább alfagátlók és a kalciumcsatorna-blokkolók.

Az ACE-gátlók szerepe. Az infarktuson átesett férfiak negyedénél, a nők­nek pedig a felénél hat éven belül szívelégtelenség lép fel. Az ACE-gátlóknak nevezett gyógyszercsoport azonban némi védelmet nyújt ez el­len.

Kutatási eredmények! Az egyik ilyen készítmény szedése egy kilencezer páciens részvéte­lével lezajlott vizsgálat eredménye szerint közel negyedével csökkenti a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát az infarktuson átesett – tehát nagymértékben veszélyeztetett – személyeknél, férfiak és nők esetében egyaránt.

E gyógyszerek az érfalak ellazításával csökkentik a vérnyomást, tehát mérséklik a szívre háruló terhelést.

Prevenció második körben

A vércukor karbantartása diabétesz esetén. A cukorbeteg férfiakat közel négyszer, a nőket ötször annyira fenyegeti a szívelégtelenség, mint egész­séges kortársaikat. Mivel a diabéteszben szenvedőknél gyakori a szív­koszorúér-betegség, a magas vérnyomás, valamint a lábon kihordott infarktus, számukra az orvos rendszerint szívvédő gyógyszereket is felír.

A legfontosabb azonban a vércukorszint karbantartása, amire minden körülmények között ügyelni kell. Egy vizsgálat szerint a magas vércu­korszinttel élőkhöz képest feleannyi a szívelégtelenség azoknak a diabéteszeseknek a körében, akiknél ez az érték normális.

Párolt és főtt halételek előnyben. Az amerikai Harvard Egyetem kutatói mintegy ötezer felnőtt egészségét nyomon követve megállapították, hogy akik minden héten elfogyasztottak két adag párolt, főtt vagy tepsiben sült tengeri halat, azok közül 20 százalékkal kevesebben betegedtek meg pangásos szívelégtelenségben.

Kutatási eredmények: főleg a tonhal bizonyult jótékony hatásúnak. Minél több, annál jobb: akiknek az étrendje heti öt adag halat tartalmazott, azoknál a betegség kialakulásának kockázata 32 százalékkal csökkent. Figyelem: a zsíron, vajon, olajon kisütött hal nem védi a szívet!

Összefoglalás

Okai. A szívizmok károsodása vagy elhalása érszűkület vagy infarktus következtében; magas vérnyomás, melynek hatására a szívizom megduzzad és rugal­matlanná válik; szívbillentyű­problémák (születési rendellenességből, szívbetegségből, fertőzésből eredően); szívrit­muszavar.

Figyelmeztető tünetek. Légszomj, köhögés, zihálás; a lábfej, a boka vagy a lábikra megduzzadása; haspuffadás; fáradékonyság, étvágytalanság; émelygés, hányinger; zavartság, feledékenység, amnézia; gyors szívverés.

Új fejlemények. A tartósan fennálló depresszió ugyancsak szívelégtelenséget okozhat, mert a szívizmok elmerevedését idézi elő. A Marylandi Orvosegyetem (USA) kutatói kimutatták, hogy tartós depresszió hatására króni­kus gyulladás lép fel a szervezet­ben, ez pedig fokozott kollagén­termelődéshez vezet: nagyrészt e fehérjétől válnak rugalmatlan­ná a szívizmok.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.