Betegségek és megelőzésük

Az övsömör tünetei és kezelése

Tünetek

A gyermek- vagy fiatalfelnőtt-kori bárányhimlőt okozó vírus a betegség lefolyása után is a szervezetben lappang: a Varicella zoster nevű vírus a himlő elmúltával a gerincvelői idegdúcokban szunnyad, akár évtizedeken keresztül, hogy legközelebb csak a középső életszakaszban vagy később adjon hírt magáról vörös, hólyagos, rendszerint nagyon fájdalmas bőrkiütés formájában. Ez az övsömör, mely a felnőttek közel egyötödénél alakul ki. Az immunrendszer erősítésével sokféle módon megelőzhető, sőt már védőoltás is létezik ellene.

Tipp: az övsömör elleni védő­oltás 61%-kal csökkenti e fájdalmas bőrbetegség kialakulásának kockázatát.

Prevenció első körben

Vakcina. Egy közel negyvenezer személy bevonásával végzett, igen nagy­szabású vizsgálatból kiderült, hogy a bárányhimlő elleni egyik védőoltás 61 százalékkal mérsékli az övsömör kialakulásának kockázatát, fennálló állapot esetén pedig jelentősen enyhíti a rohamok súlyosságát és a kiütés nyomán sokaknál fellépő, rendkívül kínzó, heves és krónikus idegfáj­dalmat, az utóbbit akár kétharmad részben.

A vakcina a gyerekeknek bárányhimlő ellen adott védőoltás felerősí­tett (potens) formája. A vakcinát azok számára fejlesztették ki, akiknek már volt bárányhimlőjük. Aki megúszta e klasszikus gyermekbetegséget, kérdezze meg orvosát a himlőoltás beadásáról, mely ugyanazt a vírust tartalmazza, csak legyengített formában, így himlő és övsömör ellen egyaránt védettséget ad. Legyengült immunrendszerű felnőtteknek nem adható!

Tünetek esetén gyors cselekvés. Az övsömörrel járó hólyagos bőrkiütés három-öt hét alatt meggyógyul, ám a fájdalom nagyon sokáig, akár éve­ken át megmaradhat. Az állapot neve övsömör utáni idegzsába, tudományos nevén posztherpetikus neuralgia (PHN): nagyon heves, lüktető vagy nyilalló jellegű fájdalom, amely az övsömörös páciensek közel 40 százalékát érinti.

Vigyázat! A bőr rendkívül irritábilissá, érzékennyé válik; még a legfinomabb anyagból készült, puha ruhadarab, enyhe szellő, gyengéd cirógatás vagy csók is elviselhetetlen kínt okoz. Az ilyen krónikus fájda­lom elviselése komoly lelki megterhelést jelent a betegnek; sokakon le­targia, búskomorság lesz úrrá, nem tudnak aludni, lesoványodnak, sőt olyan esetről is tudunk, mikor a páciens fájdalmai elől az öngyilkosságba menekült.

A mai ember azonban már jobb helyzetben van, mert a PHN okozta gyötrelmeket nagymértékben enyhítheti az említett vakcina. Ennek beadatása lehet az első lépés. A második pedig az, hogy megtanuljuk felismerni az övsömörös roham bevezető tüneteit, és hetvenkét órán belül kezelésre jelentkezzünk az orvosnál. Kimutatások szerint a herpesz­vírus elleni acyclovir-, famciclovir- és valacyclovirtartalmú szerek időben alkalmazva enyhítik a PHN-t, lerövidítik időtartamát, sőt a fájdalmat előidéző kiütés is hamarabb gyógyul. Hatásmechanizmusuk valószínűleg a vírus által okozott idegkárosodás gátlásában rejlik.

Meglepő módon az ún. triciklikus antidepresszánsok is enyhítik az övsömörben szenvedők kínjait.

Egy kísérlet eredményeképpen a felére mérséklődött a PHN azoknak az alanyoknak a körében, akik negyed­éven át napi 25 mg amitriptilin hatóanyagú szert kaptak a kiütés meg­jelenése utáni második naptól kezdve; a placebót szedőknél nem mutat­kozott javulás.

Prevenció második körben

Immunerősítés bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztással. Egy londoni kísérlet végén a kutatók arról számoltak be, hogy felére mérséklődött az övsömör kialakulásának vagy kiújulásának veszélye a hétszázhuszonhat alany közül azoknál, akik naponta legalább 50-60 dkg zöldséget és gyü­mölcsöt fogyasztottak; a napi 80-90 dkg, vitaminban gazdag zöldféle és gyümölcs 70 százalékkal csökkentette a kockázatot azokhoz képest, akik naponta legfeljebb egyszer-kétszer ettek zöldséget, gyümölcsöt.

Jótékony taj-csi. A Los Angeles-i székhelyű Kaliforniai Egyetemen (USA) kísérletet végeztek száztizenkét egészséges, idősebb személy bevo­násával az ötvenkilenc-nyolcvankét év közötti korcsoportból: taj-csiz-niuk kellett. Kiderült, hogy ennek az ősi keleti tornának a hatására drámai mértékben javul az övsömört legyőző immunitás.

Kutatási eredmények! A kísérleti alanyok négy hónapon át heti három alkalommal taj-csiztak. Az ered­mény: ugyanannyi antitest termelődött a szervezetükben az övsömör vírusa ellen, mint az övsömör elleni vakcinával beoltott, harmincas, negyvenes életéveikben lévő alanyoknál. Ha viszont nincs taj-csi, az im­munrendszer nem erősödik – ezt mutatja azoknak a példája, akik élet­mód-tanácsadáson részt vettek ugyan, de csak passzív hallgatókként.

Azt persze senki nem állítja, hogy a taj-csi helyettesítheti az oltást: együtt a leghatékonyabbak. Amikor a kutatók a kísérlet összes alanyá­nak beadták a vakcinát, majd pár héttel később újra megvizsgálták az immunitásukat, kiderült, hogy a taj-csizók immunitása 40 százalékkal jobb volt, mint azoké, akik csak oltásban részesültek, de nem taj-csiztak. A két módszer tehát együtt igazán hatékony.

Összefoglalás

Oka. A bárányhimlőt is előidéző vírus, a Varicella zoster. Aki át­esett ezen a betegségen, annál a varicella nem távozik a szerve­zetből, hanem a gerincvelői ideg­dúcokban lappang, hogy évtize­dekkel később esetleg újra akti­vizálódjon. Ekkor azonban már nem himlőt, hanem övsömört okoz. Általában legyengült immunitás, fizikai vagy pszichés stressz, sérülés vagy műtét – olykor egyszerű fogászati beavatkozás – reaktiválja.

Figyelmeztető tünetek. A bőr égő érzése, bizsergése vagy viszketése rendszerint az egyik testfélen hidegrázás, láz, gyomorpanaszok, fejfájás kísére­tében; néhány nap múlva a fel­sőtest, a nyak vagy az arc bőrén vörös kiütés jelenik meg, melyet fájdalmas felhólyagzás követ, a hólyagok azonban pár nap alatt felszáradnak. A pörkösödés után a bőr három-öt héten belül ki­tisztul, de az érintettek negyedé­nél, felénél súlyos idegfájdalom marad fenn, mely hónapokig, sőt évekig is elhúzódhat.

Új fejlemények. Úgy tűnik, az övsömör egyes családokban hal­mozottan fordul elő. Ha egy köz­vetlen rokon érintett, négyszeres kockázattal kell számolni – ezt állapították meg a houstoni szék­helyű Texasi Egyetem klinikájá­nak bőrgyógyászai. Félezer övsömörös páciens körében végzett felmérésük azt mutatja, hogy 39 százaléknál családi hajlam áll a háttérben. Minél több rokon érintett, annál nagyobb a kocká­zat, hogy a betegség nálunk is kialakul.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.