Betegségek és megelőzésük

Visszeres láb tünetei és kezelése

Tünetek

A láb vénáiban billentyűk biztosítják a vér egyirányú áramlását. Ám ha örökletes hajlam, mozgásszegény életmód, ülő- vagy állómunka, terhes­ség stb. folytán az erek kitágulnak, vagy a billentyűk meggyengülnek, a vér visszafelé kezd folyni.

Az így kialakuló vérpangás okozza a vénák elszíneződését, pókhálószerű kirajzolódását, az elődudorodó visszeres csomókat, a láb fáradékonyságát, sajgását, viszketését, a lábszár és a boka megduzzadását. Az itt következő módszerekkel mindezt megelőzhetjük, illetve kivédhető vagy lassítható az állapot romlása.

Tipp: Felére mérséklődhet a visszértágulatok kialaku­lásának kockázata, ha nagyjából napi rend­szerességgel megiszunk egy pohár (1,5 dl) bort.

Prevenció első körben

Állás helyett ülés. A finnországi Tampere egyetemi klinikájának kutatói szerint 60 százalékkal növeli a visszértágulatok kialakulásának a veszé­lyét, ha sokat állunk. Amikor csak lehet, üljünk le, mert így csökken a láb vénáinak terhelése. Vénakímélő ülésmód az, ha a talp a padlón nyugszik. A boka magasságában keresztbe tehetjük a lábunkat, de térd­magasságban ne, mert ettől a lábszár vénái elszorulnak, a véráramlás akadályozottsága fokozódik.

Lábat magasra! Ha a láb magasan van, nem alakul ki vénás vérpangás. Aki tehát visszeres – vagy egyszerűen pihentetni akarja alsó végtagját -, feküdjön hanyatt, és helyezze az ágy vég támlájára kinyújtott lábát, polcolja alá párnával, pokróccal, vagy egyszerűen támassza a falnak – lényeg, hogy a szív vonalánál magasabbra kerüljön. így a nehézségi erő a szív felé hajtja a vért, és megakadályozza, hogy összegyűljön a vénákban. Aki teheti, naponta több­ször nyugtassa ilyen módon a lábát.

Súlykontroll. A túlsúly jelentős meg­terhelést ró a közvetlenül a lábszár bőre alatt futó vékony erekre. Egy skót kuta­tók vezetésével lezajlott nagyszabású vizsgálat szerint a felesleges kilók nem kevesebb mint 58 százalékkal növelik a visszértágulatok kialakulásának kockázatát. A megoldás a testsúlycsök­kentés, de nemcsak diétázással, hanem rendszeres, könnyű testmozgással (pél­dául tempós sétával), mely önmagában is a visszeresség ellen hat.

A láb elmacskásodása ellen. Aki egész nap ülő- vagy állómunkát végez, annál az alsó végtagban vénás pangás alakulhat ki. A prevenció módja: a vért a szív felé hajtani minél többször, a következőképpen: ülés közben időnként feszítsük meg a lábfejet, mintha lábujjhegyre állnánk; ettől az egyszerű gyakorlattól javul az alsó végtag keringése. Emellett legalább óránként járkáljunk egy keveset, ha mód van rá. Állás közben lábujjhegyre emelkedéssel, a testsúly váltott lábra helyezésével, lábemeléssel és -hajlítással, helyben járással is fokozhatjuk a keringést.

Rugalmas gyógyharisnya. Ez a hosszú szárú harisnya egyenletes szorítás­ban tartja a lábszárat, összenyomva kissé az ereket, ami a vér pangása ellen hat. Fennálló visszeresség esetén a sajgást és a duzzadást is enyhíti, sőt megakadályozhatja e tünetek kialakulását.

Japán kutatók húsz erő­sen visszeres páciens lábszárát vizsgálva megállapították, hogy a rugal­mas gyógyharisnyák minden típusa enyhíti az alsó végtag dagadtságát, azonban a közepesen és erősen szorító fajták a legjobbak. Jelölésük „18-21 Hgmm”, illetve „23-32 Hgmm”.

Angol kutatók szerint az ilyen harisnyák hatására a láb visszereiben pangó vér mennyisége 20 száza­lékkal csökken.

Lapos talpú cipő előnyben. Nők figyelmébe: a tűsarkú cipő viselése önmagában nem okoz visszerességet, azonban ártalmas. Ha ilyen láb­beliben járunk, a vádli izmai csökkent hatékonysággal pumpálják vissza a vért a szív felé – jelentette ki egy észak-karolinai (USA) egyetemi klinika orvoscsoportja.

Prevenció második körben

Erőlködni tilos! Erőltetett székletürítéskor nagy nyomás hárul az alsó végtag visszereire. A skóciai Edinburgh egyetemének kutatói megál­lapították, hogy a székelés közbeni erőlködés a férfiak esetében majd­nem duplájára növeli a visszértágulatok kialakulásának kockázatát. A probléma megoldásához elengedhetetlen a bőséges folyadék- és rost­bevitel.

Egy kis bor. Spanyol kutatók közel kétezer személy egészségi állapotát nyomon követve megállapították, hogy aki naponta megiszik egy pohár (1,5-2 dl) bort, annál felére mérséklődik a visszeresség kockázata azok­hoz képest, akik ennél gyakrabban élnek vele. A gyógyhatás valószínű­leg a borban lévő flavonoknak és szaponinoknak köszönhető, amelyek védik az ereket, és elősegítik rugalmasságuk megőrzését.

Összefoglalás

Okai. A láb vénáiban lévő bil­lentyűk meggyengülése miatt a vér egy része nem áramlik vissza a szívhez az alsó végtagból, ha­nem a visszerekben reked (vénás pangás). A billentyűk állapotrom­lásának hátterében sokféle té­nyező állhat: öregedés, örökletes hajlam, tunya életmód, állómun­ka, elhízás vagy terhesség okozta érterhelés-növekedés.

Figyelmeztető tünetek. Kezdetben pókhálószerűen kiraj­zolódó, később kidudorodó, ké­kes-lilás, kanyargós visszerek a lábszáron; láb- és bokaduzzadás; jellegzetes „ólomsúlyérzés” a lábban; lábsajgás, lábgörcsök; járáskor a láb hamar kifárad; a lábszár viszketése, bőrének elszíneződése.

Új fejlemények. Rugalmas gyógyharisnya viselésekor is ta­nácsos minél többet mozgatni a lábat. Hongkongi kutatók szerint e harisnyák nem tökéletesek: járás közben felül jobban szorít­ják a lábszárat, mint a bokánál, márpedig ez éppen hogy elősegí­ti a vénás pangást. A kutatók következtetése: hordjon ilyen harisnyát, akinek visszeres vagy visszérre hajlamos a lába, és so­kat áll vagy ül, de a véráramlás serkentése érdekében néha masz-szírozza meg a vádliját, vagy vé­gezzen láberősítő gyakorlatokat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.