Betegségek és megelőzésük

A vesekövesség intő jelei

Tünetek

A felnőttek csaknem 10 százaléka tapasztalja, milyen az, amikor egy vesekő elakad a húgyvezetékben: a nők szerint rosszabb, mint a szülés, de a férfiak is pokoli kínokat élnek át. A vesekő nem más, mint a vizelet mikroszkopikus szilárd részecskéinek (sóinak) kicsapódó, kristályos üle­déke.

Keletkezése hasonló ahhoz, ahogy a tengervíz párolgása nyomán a só leülepszik. Sokféle típusa ismert. A kőképződés kiújulásának haté­kony megelőzéséhez ismerni kell a vizelettel távozó kristály összetételét, ezért a követ őrizzük meg, és mutassuk meg a kezelőorvosnak. Vér- és vizeletvizsgálatra is szükség lesz.

Normális esetben a szervezetből kiválasztott anyagok a vesén át a vizelettel ürülnek. Ha a vi­zelet túltelítődik káros végtermékekkel, ezek ki­kristályosodhatnak, és kőszerű képződményként lerakódnak a vesékben. A vesekövek különböző méretűek lehetnek: a kisebbek a húgyvezetéken keresztül a vizelettel kiürülnek, a nagyobbak a vesében maradnak, de megakadhatnak a húgy­vezetékben is, és erős fájdalmat okoznak. A sta­tisztikák kimutatásai szerint a vesekövesek mintegy felénél 7 éven belül újabb kő képződés várható.

Vesekövek főleg fiatal- és középkorban fordulnak elő. A forró égövben élők koc­kázata nagyobb, ha kevés folyadékot fo­gyasztanak, és nem pótolják a nagyobb mértékű izzadás melletti veszteséget. Egyeseknél családi öröklődés is szerepet játszhat.

Tipp: Ha bőséges folyadékbevitel mellett naponta az átlagosnál kétszer több vizelet képződik, 29-49%-kal csökken a vesekőre való hajlam.

Tünetek és jelek

A kisebb kövek nem okoznak tüne­teket. A nagyobb kövek jellemző, erős fájdalmat okozhatnak, ha beéke­lődnek a húgyvezetékbe, és az görcsös állapotba kerül.

Ez az ún. vesekólika, amelynek tünetei:

  • intenzív fájdalom, amely a hát egyik oldalából indul, az ágyékba és a nemi szervekbe sugárzik;
  • gyakori, fájdalmas vizelés;
  • vér a vizeletben;
  • hányinger, hányás.

A vesekólika a kő távozása után gyorsan elmúlik. Általában egyszeri jelenség, de bizonyos embereken, akik hajlamosak vesekövességre, többször is előfordulhat, mind a vesekőképződés, mind a vesekő­roham.

Vesemedence felvétel

(Kép fent) A vesemedence kontrasztanyagos röntgenvizsgálati képe, amely a vizeletnek a vesékből történő elvezetését ábrázolja. A felvételen a jobb vesében látható kő (a kép bal oldalán narancssárgára színnel).

Prevenció első körben

Bőséges folyadékpótlás. Mindenféle vesekő tüneteinek megelőzésének leghatéko­nyabb módja a bőséges folyadék-utánpótlás. Egyes kutatási adatok sze­rint 29 százalékkal ritkább a vesekő azoknál a férfiaknál, akik legalább 2,6 1 vizeletet ürítenek naponta (az átlag 1,5 1), a maximum 1,3 l-t ürí­tőkhöz képest. Nőknél a napi 2,7 1 vagy annál több vizelet majdnem a felére csökkenti a kockázatot – a napi 1,5 literrel szemben. Ehhez na­ponta 3,5-4 1 folyadékot (tizennégy-tizenhat normál ivópohárnyi mennyiséget) kell meginni, ami gyakori, kétóránkénti vizelési eredményez.

Egy kis joghurt. Az orvosok régebben azt tanácsolták vesekőre hajlamos pácienseiknek, hogy kerüljék a kalciumban gazdag táplálékokat, a húgy­úti kövek többsége ugyanis nagyrészt kalciumból (Ca) áll. Mint kide­rült, rossz tanácsot adtak. Az újabb adatok szerint éppen azok hajlamo­sak leginkább a vesekőre, akiknek az étrendje minimális mennyiséget tartalmaz ebből az elemből.

Figyelem: ét­rendi kalciumról beszélünk! Tabletta formájában ne szedjük, mert egy vizsgálat szerint a vesekő 20 százalékkal gyakoribb a kalciumot kiegészí­tőként szedők körében, bár ezt a jelentős kockázatnövekedést egyelőre csak nőknél figyelték meg, férfiaknál nem.

A kalcium legjobb forrásai a tej és a tejtermékek (joghurt, kefir, sajt stb.), de sok van a zsenge zöld szójában, továbbá a teljes kiőrlésű gabonapelyhekben, amelyeknek egyetlen adagja akár 1000 mg-ot, azaz 1 g-ot is tartalmazhat. A csontok szilárdságának megőrzéséhez napi 1200 mg Ca szük­séges, de a vesekövesség kockázatának csökkentésére nincs meghatározott beviteli érték.

Az oxalátok veszélyei. Kutatások szerint az oxálsav elősegíti a kőképződést, ezért a vesekőre hajlamos embernek kerülnie kell az oxalátos élel­miszereket: a sóskát, a parajt, a rebarbarát, a céklát, az epret, a diót, a mandulát, a földimogyorót, a csokoládét és a búzakorpát. Aki nem tud róluk lemondani, kalciumdús táplálékokkal kiegészítve fogyassza őket – például a földiepret egy tál tejes zabpehelyre szeletelve, a mandulát vagy mandulapelyhet joghurtra szórva, a parajfőzeléket vagy sóskát reszelt sovány sajttal.

Prevenció második körben

Narancslé mindig, almalé ritkán. Vesekövesség ellen régóta ajánlják az orvosok a jó savanyúra készített limonádét (egészen kevés cukorral). Újabban kiderült, hogy a narancslé még jobb választás. Mind a citrom, mind a narancs leve bőségesen tartalmaz ugyanis kálium-citrátot, melyet vesekő ellen írnak fel az orvosok. A grépfrút leve és az almaié azonban árthat: egypohárnyi mennyiség is növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát, az almaié nem kevesebb mint 35 százalékkal. Ennek pontos okát még kutatják a szakemberek.

Súlykontroll. Kiderült, hogy a 100 kilogrammot meghaladó tömegű férfiak körében 44 százalékkal több a veseköves, mint akiknek a test­tömege nem éri el a 70 kg-ot. Nőknél a nagyfokú elhízás még veszélye­sebb: a mázsás hölgyek esetében a kockázatnövekedés 89-92 százalék!

Káros fruktózszirup. Ezt a tömény édesítőszert nehéz elkerülni, mert ma­napság a legtöbb előrecsomagolt snack, desszert és üdítőital alkotórésze; kukoricaszirupnak, invert cukornak is nevezik. Aki eleve nem fogyaszt cukros üdítőket, agyonédesített gyümölcsitalokat és mindenféle dobozos, zacskós nassolnivalót, máris helyzeti előnyben van, hiszen így jelentős lépést tesz a húgyúti kövesedés ellen. A kutatók azt gyanítják, hogy a kukoricaszirupban lévő tömény fruktóz (gyümölcscukor) hatására megnő a vizelet kalciumtartalma.

Összefoglalás

Okai. Örökletes hajlam, húgyúti fertőzések, veseelégtelenség, nagyarányú és gyakori folyadék­vesztés, továbbá bizonyos anyag­cserezavarok, amelyek befolyá­solják a vizelet összetételét. Gyógyszerek, például vizelethajtók, kalciumtartalmú savkötők is előidézhetik.

Figyelmeztető tünetek. Kezdetben nincsenek. A kövek többsége észrevétlenül távozik a vizelettel, vagy a vesében ma­rad. Ha azonban egy nagyobb kő elakad a húgyvezetékben, vese­görcs lép fel. Ez hirtelen fellépő, rendkívül heves fájdalommal jár, mely a vesetájékról kisugárzik a hasba, a hátba, a deréktájba, az ágyékba. További kísérő tünetek: hányinger, hányás, gyakori vize­lési inger, ürítés közben égő érzés, vér a vizeletben.

Új fejlemények. Kiderült, hogy rendkívül hajlamosak a vesekövességre a metabolikus szindrómában szenvedők. Ennél az állapotnál egyidejűleg áll fenn magas vérnyomás és vérzsírszin­tek, a zsigeri szervek elhájasodása (hasra hízás), inzulinreziszten­cia, valamint a jótékony hatású HDL-koleszterin alacsony szintje.

A vesekövek megelőzése

  • Kellő mennyiségű folyadék fogyasz­tása (napi kb. 2-3 liter).
  • Melegben és terhelés után több folyadékot kell fogyasztani.
  • Bizonyos zöldségeket, pl. rebar­barát, spenótot, spárgát kerülni kell, mert ezeknek magas az oxaláttartalma.
  • Konzultálni kell az orvosunkkal a magas kalcium-tartalmú élelmi­szerek (tejtermékek, sajtok) vagy kalcium-tartalmú savkötők fogyasz­tásáról.
Jegyezzük meg! A vesekő kockázatának kitett szemé­lyeknek kerülni vagy csökkenteni kell a tejtermékek, vaj és sajtok fogyasztását.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.