Veszélyes vagy biztonságos

Ártalmas vagy ártalmatlan a visszértágulat?

A leggyakrabban az alsó végtagon kidaga­dó, kékes színű, kötegszerű visszértágu­lat veszélyesebbnek tűnik, mint amilyen való­jában. A visszértágulatok többsége ugyan nem életveszélyes, de jelentős fájdalmat okoz és nehezíti a járást. Szerencsére többféle keze­lési módszer létezik a panaszok enyhítésére, és magunk is sokat tehetünk a kellemetlen tünetek ellen.

Hogyan keletkezik?

Az artériák falában iz­mok is vannak, amelyek összehúzódásaikkal segí­tenek abban, hogy a szív a test minden részébe el tudja juttatni a vért. A vénák fala azonban nem izmos – ezek az erek a környező izmok segítsé­gét veszik igénybe ahhoz, hogy a vért visszajuttas­sák a szívbe. A szív felé tartó véráramlás elősegí­tésére a láb vénáiban billentyűk vannak, ame­lyek megakadályozzák, hogy a vér a gravitáció hatására visszafolyjon.

Ha az alsó végtag vé­nái magas vérnyomás, elhízás, terhesség vagy más ok miatt elveszítik rugalmasságukat, az ronthatja a billentyűk működőképességét. Emi­att a vér visszafelé szivá­rog, összegyűlik a vénákban, s így jönnek lét re a visszértágulatnak nevezett duzzadt erek. Noha a test bármely részén kialakulhatnak, a leggyakrabban a lábakon jelennek meg. Kísérő tüneteik a sajgó fájdalom, a láb túl hosszú ideig tartó állás vagy ülés után érzett elnehezedése, a tágult véna körüli bőr kiszá­radása és viszketése, és a lábszár bőrének barnás elszíneződése. Néha nyílt sebek – ún. lábszárfekélyek – is kialakulhatnak.

A visszértágulat többnyire ártalmatlan, bár a vénák néha begyulladnak, s bennük kis vérrögök keletkezhetnek – ezek miatt alakul ki a felületes tromboflebitisznek, azaz visszér-gyulladásnak nevezett állapot. Ha a vérrögök a mélyebben húzódó vénákban alakulnak ki, akár életveszélyes mélyvénás trombózis is ki­alakulhat. Ennek tünetei hasonlíthatnak a felüle­ten észlelt gyulladáshoz, így tehát ezzel a panasszal feltétlenül fordul­junk orvoshoz.

Ne rontsunk a helyzeten!

Ha visszeres a lábunk, kerüljük az alábbiakat:

  • sok ugratással járó aerobik gyakorlatok, kocogás,
  • szuk ruhák, csípőszorítók, szűk harisnya­nadrágok,
  • magas sarkú, hegyes orrú cipók,
  • hosszú ideig egy helyben való állás vagy ülés (anel kül, hogy a lábunkat meg’ emelnénk),
  • a láb keresztbe tétele,
  • az erintett területek közvetlen napoztatása,
  • fürdés, lábáztatás nagyon meleg vízben,
  • székrekedés,
  • elhízás.

Megszüntethető?

A visszértágulat kezelé­séhez ritkán van szükség műtéti beavatkozásra. Ha mégis, akkor gyakran az egész érintett vénát el­távolítják. A visszértágu­lat kezelésére használt módszerek közé tartozik az úgynevezett szklerote­rápia, amikor maró ha­tású anyagot fecskendez­nek a vénába, amelynek hatására az érfalak összeesnek. A vér ezután más útvonalon, egészsé­gesebb vénákon keresz­tül jut vissza a szívbe. Mindkét módszernek vannak előnyei és hátrá­nyai is, ezért beszéljük meg az orvosunkkal a lehetséges kezelési módszereket. Segíthetnek az alábbi egyszerű módszerek. Viseljünk elasztikus, de nem túl szoros harisnyanadrágot vagy gumiharisnyát. Fekvő vagy ülő helyzetben polcoljuk fel a lábunkat, amikor csak lehet. Mozogjunk (a gyaloglás kiváló mozgás­forma), hogy javuljon a vérkeringés. Masszírozzuk meg a lábunkat és a láb­fejünket, pl. rozmaringolajjal, ezzel is javíthatjuk a vérkeringést.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.