Bőrápolás

A bőr rákos elváltozásai, tünetei

Rosszindulatú daganat kialakulását gyakran megelőzi a bőr vagy az átmeneti és látható nyálkahártya egy többé-kevésbé jól meghatáro­zott klinikai állapota, amelyet rákelőző állapotnak nevezünk.

Öregkori bőrsorvadás

Ráncosodó, száraz, vékony bőr, áttűnő érhálózat és finom hámlás jellemzi. Testszerte előfordul. A puhító krémek állandó használata és fényvédelem ajánlott.

Öregkori szarusodási zavarok

Piszkosszürke, lapos, nehezen le­emelhető szarulemezek jellemzik. Alattuk a bőr elvékonyodott, vérzékeny, néha apró fekélyekkel borított. Csak a fedetlen bőrfel­színeken alakul ki. Szakorvosi kezelésük szükséges.

Leukoplakia

Opáleszkáló vagy tejfehér folt, éles határral, egyne­mű vagy kövezetszerű felszínnel. A száj, a nemi szervek, a végbél környékének átmeneti és látható nyálkahártyáján észlelhető. Min­denkor szakorvosi kezelése szükséges.

Az idült bőrgyulladások, heges területek, némelyik anyajegy és faggyúmirigy ciszta szintén szakorvosi ellenőrzést és kezelést igényel.

Bőrrákok

A bőrrák gyakrabban támadja a középkorúakat vagy annál időseb­beket. Főleg a falusi lakosságnál fordul elő.

Bazalióma

A bőr egyik leggyakoribb rákos elváltozása. Elsősor­ban a arcon vagy nyakon jelentkezik, s csak kezelés híján válik ko­mollyá. Ez a gyöngyházfényű, enyhén viszkető, nyolc-tíz millimé­teres nagyságú duzzanat jól kezelhető leggyakrabban sebészi kimetszéssel.

Spinalioma

Két-három hónap alatt mogyoró nagyságúra nő, majd fekélyesedik és vérzékennyé válik. Ritkán képez áttétet, mégis könnyen végzetes lehet! Gyógyítható tablettával és sugárkezeléssel is. A gyors sebészi beavatkozás szintén eredményes.

Festékes bőrdaganat (melanoma)

Pigmenttartalmú sejtekből épül, és gyakran keletkezik negyven-hatvan évesek bőrén. Tünetei lehetnek: egy már meglévő vagy újonnan kifejlődött pont vagy csomó méretének, színének vagy alakjának megváltozása a bőrön; vérzés, viszketés, gyulladás a már meglévő vagy új foltban. Különösen gyanúsak az érdes felszínű vagy többszínű májfoltok. Kialakulása visszavezethető a gyermekkori leégésre is.

A fehér bőrt fokozottan veszélyezteti (másfél év alatt tíz milliméteres duzzanat keletkezhet). Jóval nehezebb a gyógyítása, ha a beteg csak a fekélyesedés után keresi föl az orvost. A daganatos sejtek addigra elsza­badulhatnak, áttéteket képezhetnek a bőrön és a belső szervekben. A festékes bőrdaganat nagy százalékban halálos.

Figyeljük a bőrünket!

A rákot megelőző, halványvörös, hámló, nem múló folt könnyen felfedezhető. Azonnal forduljunk orvos­hoz a vérzékeny, színét, nagyságát változtató anyajeggyel. Ha a na­pozástól károsodott a bőrünk, jelentkezzünk szűrővizsgálaton a bőr­gyógyásznál.

Bőrrák tünetei amikor orvoshoz kell fordulnunk! (Tippek a megelőzéshez)

Megelőzés

Gyakoriak azok a bőrbetegségek, melyek idővel rákká alakulhat­nak át. Ha a megelőző kezelést alkalmazzuk, véglegesen kizárhat­juk az elrákosodás veszélyét és kezdeti állapotban úgyszólván nyom nélkül távolíthatók el. Harmincöt-negyven éven felül a bőrön je­lentkező szemölcsöknél, szemölcsszerű burjánzásoknál, kifekélyesedéseknél vagy nem gyógyuló sebeknél gondoljunk erre és forduljunk azonnal szakorvoshoz!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.