Bőrápolás

Testi- és lelki bajok bőrtünetei

Gyakorlott bőrgyógyász első pillantásra jelentős következtetéseket vonhat le a beteg bőr-, nyálkahártya-, haj- és körömtüneteiből a páciens egészségi állapotára vonatkozóan.

A bőr és nyálkahártyák színeltérése fontos jel!

A sárga elszínező­dés máj betegségekre, veseelégtelenségre utal, de egyes gyógyszerek szedése után is előfordul. Kékeslilás színűvé válik a bőr a vérfesték megszaporodásakor. A bőrfesték változását okozó betegségekben a bőr színe is sötétedhet vagy világosodhat (például hormonzavarok esetén), de a szervezetbe jutott fémsók is elszínezhetik.

Bőrvizenyő

A bőrvizenyő kiterjedt lehet éhezéskor, súlyos veseelégtelenség­ben és keringési elégtelenségben. Körülírtan legtöbbször helyi gyul­ladás, helyi túlérzékenység vagy keringési zavar esetén lép fel.

Kiterjedt viszketés

Kiterjedt makacs viszketés fordulhat elő cukorbetegségben, máj- és veseelégtelenségben, hormonzavarokban, vitaminhiányban, rossz­indulatú daganatos betegségekben. Viszketést okozhatnak külön­böző gyógyszerek, de szellemi túlterheltség is.

Verejtékezés

Fokozott verejtékezést okozhat sok lázas betegség, tüdőbaj, pajzs­mirigy-túlműködés. Hirtelen verejtékezéssel járhat szívroham, vér­cukorcsökkenést követő roham, kritikus lázesés, klimax. Verejtéke­zés hiánya tapasztalható fokozott vízvesztéssel járó betegségekben, A-vitaminhiányban és pajzsmirigy csökkent működésekor. Hason­ló tünetet okoz nem egy gyógyszer is.

Fekélyek a bőrön

A bőrön képződő fekélyek a keringési zavarok mellett társulhatnak fertőző betegségekhez, cukorbajhoz, idegrendszeri betegségekhez.

Érdaganatok

A bőr érdaganatai utalhatnak fejlődési rendellenességekre. Csil­lag alakú ér-anyajegyek terhesség alatt szokványosak, de máj beteg­ségekre is figyelmeztethetnek.

Dobverőujj

A dobverőujj lehet örökletes, de jelenléte tüdő-, szív-, máj- és emésztőszervi betegségekre is utalhat.

Szőrzet

A szőrzet fokozott növekedése gyakran hormonális zavarokra ve­zethető vissza, így megfigyelhető terhesség vagy klimax idején, de hormonkezelést követően is.

Hajhullás

Hajhullást fertőző betegségek, testi leromlás, hormonzavarok és vashiány is okozhat.

Körmök elváltozása

A körmök alaki elváltozásai közül a domború óraüvegköröm utal­hat tüdő-, szív-, idegrendszeri és hormonális betegségekre. A ka­nálköröm főleg vérszegénység vagy máj betegség esetén figyelhető meg. A körmök vonalas vagy teljes elszíneződése leggyakrabban anyagcsere-betegségekhez, lázas fertőző betegségekhez társul. A kö­römlemez sorvadása és leválása idegrendszeri betegségekben, fertő­zésekben, alultápláltságban fordul elő.

A felsoroltak csak töredékei, de talán leggyakoribb bőrtünetei a belső betegségeknek. Felfigyelni rájuk a betegségek korai felismeré­se és kezelése szempontjából igen fontos.

Lélek bajai és bőrtünetei

A lélek bajainak is számtalan jele fedezhető fel a bőrön. A bőr parazitás fertőzéseitől való félelem (parasitophobia) során a beteg kínzó viszketésről panaszkodhat anélkül, hogy más tünetei lenné­nek. Hasonló félelem fordulhat elő a verejtékezéssel, a szőrnöveke­déssel vagy a bőr beszennyeződésével kapcsolatosan. Félelem rög­zülhet nemi úton terjedő betegségekkel összefüggésben is.

Kényszerbetegség

Pszichés eredetűek a bőrön végrehajtott kényszercselekedetek (mániák). A hajszálak kitépegetése kopasz területeket eredményez.

Körömrágás

Közismert a kényszeres körömrágás, a körmök tördelése. Néha a beteg állandó kényszert érez bizonyos bőrterületek dörzsö­lésére vagy kaparására.

Hisztéria

A hisztériás magatartás is számtalan és sokszínű bőrtünetet ké­pes előidézni, a csalánkiütésektől a bőrfekélyekig.

Egyéb lelki tényezők

A lelki tényezők és a bőrbetegségek közötti lelki kapcsolat szá­mos bizonyítéka ismert. A tünetek lehetnek teljesen lelki hátterűek, mint a verejtékezés vagy a viszketés. A betegségek kórlefolyását is befolyásolhatják a lelki tényezők, például ekcéma vagy idült csa­lánkiütés esetén. A bőr normális tünetei (pirulás, izzadás) is állandósulhatnak. Fertőzések kiújulhatnak (herpesz) vagy megszűnhet­nek (verruca vulgáris) pszichés tényezők következtében. Test-lélek és lélek-test kölcsönhatása sokszor a bőrbetegségek egyre fokozódó rosszabbodását eredményezheti psoriasis, akne vulgáris vagy dermatitis seborrhoica esetén.

A lényeg

A fentiekből kiderül, hogy a bőrtünetek és bőrbetegségek csak a szervezet egészének összefüggéseiben vizsgálhatók és kezelhetők ered­ményesen.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.