Egészségügyi kérdezz-felelek

Korpásodás és kopaszodás

A sötét felsők „havasak” lesznek a vállamnál a korpától. Hogyan szabadulhatnék meg az erős korpásódástól?

Először is vegyen új sampont, mégpedig valami kímélőt, mert lehet, hogy a túlzásba vitt hajmosás miatt kiszáradt a fejbőre. Ha nem szűnik a korpásódás, teszteljen le több terméket, amíg meg nem találja a megfelelőt. A hámló pikkelyeket ugyanis a száraz fejbőrtől az olyan bőrbetegségekig, mint a szeborreás dermatitisz, az ekcéma, a pszoriázis vagy a nagyon gyakori, a malassezia nevű élesztőgomba fertőzésig több minden okozhatja.

A különböző samponok összetevői pedig különböző problémákat vesznek célba. A cinkpirition a gombák és baktériumok ellensége; a ketokonazol szintén gombaölő; a kőszénkátrány és a szelén-szulfid lassítják a bőrsejtek pusztulását; a szalicilsav fellazítja a pikkelyeket, hogy könnyebb legyen őket lemosni. Elképzelhető, hogy egyetlen sampon sem válik be, de ha felváltva használ kettőt-hármat, megoldódik a probléma.

Ha nemcsak korpásodik, de gyulladás is kialakult a fejbőrén, illetve ha több hétig hiába kísérletezett kitartóan a különböző samponokkal, keressen fel egy bőrgyógyászt. A pontos diagnózis felállításához gombavizsgálatra, allergiatesztre (ha festi a haját), illetve egyéb tünetek keresésére (például pikkelysömör gyanúja esetén) lehet szükség. Sajnos a korpa makacsul visszatérhet, ezért a bevált kezelés mellett is kerülni kell az irritáló hatásokat, például hajmosáskor a forró vagy hideg vizet és a hajfestést.

Nő vagyok, és kopaszodom. Létezik olyan orvosi módszer, amellyel visszanyerhetem a hajam?

Próbálja ki a minoxidilt. Ez a recept nélkül kapható hajhullás elleni szer lassítja a hajhullást és serkenti az új hajszálak növekedését. Több vizsgálatot is végeztek nők bevonásával, s ezekben a szert kipróbálok 50 százaléka haja kismértékű, 13 százalék pedig mérsékelt újranövekedését tapasztalta.

Az eredetileg férfiak számára kifejlesztett minoxidil 2 százalékos oldatát nők esetében is biztonságosnak nyilvánította az FDA (Food and Drug Administration, amerikai gyógyszer és élelmiszerellenőrző hatóság). Az 5 százalékos változatot azonban nem, mivel nagyobb valószínűséggel okoz olyan mellékhatásokat, mint a viszketés, irritáció és szőrösödés nem kívánt helyeken, pl. az arcon.

Amennyiben használni kezdi a minoxidilt, ne ijedjen meg, ha eleinte fokozódik a kopaszodás. Ez az úgynevezett shedding hatás, mely következtében először több haj hullik ki, majd (néhány hét múlva) a helyükön megindul a növekedés. A finasteridtől, egy másik, férfiaknak készült hajhullás elleni szertől azonban a nők tartózkodjanak. Ezt nem engedélyezi számukra az FDA, és ha terhesség alatt használják, születési rendellenességeket idézhet elő. A kopaszodás sokszor valamilyen betegség, például a pajzsmirigy rendellenes működésének jele, ezért feltétlenül említse meg orvosának.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.