Bőrápolás

Bőrbetegek kozmetikája

Arcbőr

Az arc bőrének betegségei minden esetben szakorvosi ellátást igé­nyelnek. Kezelésükkel magunk ne kísérletezzünk. Pontosan tartsuk be orvosunk utasításait. A száraz arcbőrön kerülni kell az alkoholos arcvizek, arcszeszek, kölnivíz alkalmazását, mert zsíroldó hatásúak. Ugyancsak kerülni kell a szárító krémek, fedőkrémek alkalmazását. Kozmetikai keze­lésnél száraz arcbőr esetén mellőzzük az arcbőr gőzölését is.

Bőr és szájüreg

Bőr- vagy szájüregi fertőzés esetén igen fontos a fertőzött használati eszközök: borotva, fogkefe gondos fertőtlenítése, vagy új eszközök beszerzése és használata az újrafertőzés megelőzése érdekében.

Izzadt hajlatok kezelése

Az izzadt hajlatok kellemetlen szagát szagtalanító permet, dezodoros spray vagy golyós stift használata csökkentheti. A spray, golyós flakon vagy szagtalanító rudacska alkalmazása után kialakuló visz­ketés, bőrpír legtöbbször nem az izzadtság, hanem a kozmetikum okozta bőrgyulladás következménye. Ha ismételt alkalmazás után a panaszok fokozódnak, a gyógyulás után új készítményt kell vá­lasztani.

Lágyékrészek

A lágyékhajlatokba leggyakrabban hintőporokat alkalmazzunk. Visz­kető bőrgyulladás gyógykezelésére izgató (például jódos) ecsetelőket soha ne használjunk e területen.

Lábujjak közötti részek

Izzadékony lábunkat szárító hintőporokon kívül gombaölő ecsetelőkkel is kezeljük. Hatástalanság vagy bőrgyulladás esetén az alkal­mazott szer izgató hatásával is számolnunk kell. Ujjak közi repedések, gombafészkek és fertőzési kapuk kezelése – még panaszok hiányában is – mindig komolyan veendő!

Kozmetikumok

Fényérzékeny bőrrel forduljunk orvoshoz. A kozmetikai szerek a bőrön gyulladást okozhatnak. A gyulladás tünetei: a bőr kipirulása, égő, viszkető érzés, nedvezés, felhólya­gosodás. Ilyenkor minden kozmetikai szert el kell hagyni, és szak­orvoshoz kell fordulni. A gyulladást okozó szert többé ne hasz­náljuk!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.