Bőrápolás

A kozmetikumok ártalmai a bőrre

Haj festése

A bőrártalmak leggyakrabban haj festéskor jelentkeznek. A festés után a tünetek tíz-húsz órán belül jelentkeznek. Jellemzőjük a vi­haros lefolyás, az erős viszketés, a bőr és szemhéjak vizenyője, ké­sőbb nedvedzés, majd pörkképződés. Tilos hajat festeni, ha a fejbőr ekcémás vagy vakarási sérülések vannak rajta. Menstruáció alatt sok nő nem tűri a hajfestést.

A tartós hullámosításkor a melegített nedvesítő oldat hatására a hajszál képlékennyé válik, majd csavart állapotban rögzül. Az eljá­rás a hajszálakat gyakran károsítja. Agyvérzéses megbetegedés után a meleg hullámosítás nem ajánlott. A hideg úton való tartós hullámosítás a hajszálak letöredezését, túlzott göndörödését, a haj kiszá­radását okozhatja.

Szájrúzs

A szájrúzs okozta károsodás ajakduzzanat formájában jelentkezik. Előidézésében legnagyobbrészt az illatanyagok szerepelnek.

Arckrémek, porok

A kozmetikai krémek a bennük lévő konzerváló és illatanyagok kö­vetkeztében bőrgyulladást okozhatnak. Zsíros arcbőrön alkalmazott zsíros arckrémek gyakran comedók, akné létrejöttéért felelősek. A púder még jobban szárítja a száraz arcbőrt. A bőrgyulladást sok­szor fokozott púderezéssel akarják takarni: ennek következtében azonban a bőrgyulladás erősödik.

Körömlakkok

Körömlakktól eredő kozmetikai károsodások is gyakoriak. Ilyen­kor rendszerint a körömtől távol, a belső szemzugban, a száj kö­rül, a nyakon és a mellkason jön létre gyulladás. A körömlakk ál­landó használata a körmök elszíneződését és törékenységét idézi elő. E tünetek kiváltásában a körömlakk-lemosók is felelősek le­hetnek.

A kozmetikumok illatanyagai gyakran túlérzékenyítik a bőrt.  Leggyakrabban szegfűszeg-, bergamott-, fahéj olaj szerepel a károsodás előidézésében. A bőrtüneteken kívül az illatanyagok be-légzése útján kiváltott asztma sem ritka.

Szappan, sampon

Sok nő arcbőre szappannal való mosakodás után kipirul, viszket, hámlik. Az ilyen bőr a semleges vegyhatású, szintetikus mosóanya­gok használatát jól tűri, bár ezek zsírtalanító hatása felülmúlja a szappanét. Gyakorlati tapasztalat, hogy detergensek használatára a bőr száraz, érdes lesz. Ezt főleg fodrászok kezén észleljük a sampo­nok alkalmazása után. A száj körüli ekcémák, ajakduzzanatok esetén mindig gondolni kell a száj ápoló szerek (fogkrém, szájvíz) okozta károsodásokra. El­hagyásuk után a tünetek rendszerint hamar elmúlnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.